05.09.2014
Παράκτιο πάρκο όπως στον Φλοίσβο και στο ΣΕΦ

Διάρκεια πενήντα ετών θα έχει η παραχώρηση της έκτασης των 220 στρεμμάτων γύρω από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), με τον διαγωνισμό να προκηρύσσεται τον Οκτώβριο. Πρόκειται για την έκταση που περικλείει το στάδιο και εκτείνεται κυρίως παραλιακά, περιλαμβάνοντας και την υφιστάμενη μαρίνα.

Αυτό προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αξιοποίησης της έκτασης δίπλα από το ΣΕΦ, το οποίο πρόκειται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Θεματικό πάρκο ψυχαγωγίας «τύπου Φλοίσβου», σινεμά, παιδότοπους, χώρους για ποδήλατο και μικρό αριθμό εμπορικών καταστημάτων σε συνδυασμό με τη διατήρηση των σημερινών αθλητικών χρήσεων και της μαρίνας περιλαμβάνει το βασικό σενάριο ανάπτυξης που προβλέπει η προκήρυξη.

Σύμφωνα με αυτήν, παραχωρείται στον νικητή του διαγωνισμού η εκμετάλλευση της γύρω από το ΣΕΦ περιοχής, της μαρίνας και της Ακτής Δηλαβέρη, με τη δυνατότητα δόμησης να αφορά συνολικά 15.000 - 25.000 τετραγωνικά μέτρα.

Στην παραχώρηση δεν περιλαμβάνονται, το κτιριακό συγκρότημα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, το παρακείμενο Δελφινάριο, η έκταση απ' όπου διέρχεται το τραμ και το γειτνιάζον τμήμα της Λεωφόρου Ποσειδώνος.

Το ΣΕΦ θα διατηρήσει τον αθλητικό του χαρακτήρα, εκτιμάται ωστόσο ότι με την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου και τη δημιουργία χώρων πρασίνου, αναψυχής και περιπάτου, θα αναβαθμιστεί περαιτέρω.

Η παρακείμενη στο ΣΕΦ έκταση που ανήκει στο Δημόσιο και παραμένει επί δεκαετίες ανεκμετάλλευτη έχει μεταβιβασθεί ήδη από το 2013 στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Δεδομένης μάλιστα της κομβικής θέσης του ακινήτου - μικρή απόσταση από την Αθήνα (10 χλμ.) και τον Πειραιά, όπως και γειτνίαση με το Στάδιο Καραϊσκάκη - το Ταμείο ευελπιστεί να εκδηλωθεί ενδιαφέρον στον διαγωνισμό τόσο από ελληνικές όσο και από ξένες εταιρείες. Εκτός από τη ρητή αναφορά ότι θα διατηρηθούν οι υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις και η μαρίνα, στην προκήρυξη θα υπάρχει και πρόβλεψη για την ειδική κυκλοφοριακή μελέτη που θα απαιτηθεί σχετικά με τις οδικές παρεμβάσεις.

Η αξιοποίηση της παρακείμενης στο ΣΕΦ έκτασης αποτελεί ένα φιλόδοξο εγχείρημα που εφόσον υλοποιηθεί με επιτυχία αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω ανάδειξη του παραλιακού μετώπου, μαζί και με τα έργα που έχουν ήδη γίνει στον Φλοίσβο.
Στόχος είναι να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να λάβει η Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ.

Σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο, η εταιρεία έχει ως σκοπό την αξιοποίηση της περιοχής από το Φάληρο ώς το Σούνιο, εξαιρουμένων ωστόσο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, του Αγίου Κοσμά, του ΣΕΦ, του Αστέρα της Βουλιαγμένης και των μαρινών σε Αλιμο και Γλυφάδα.

Γιώργος Φιντικάκης

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Σχετικές εικόνες

  • Παράκτιο πάρκο όπως στον Φλοίσβο και στο ΣΕΦ
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook