22.02.2015
“Γκάζι” για πέντε mega τουριστικές επενδύσεις στη Χαλκιδική

Στο χάρτη των τοπ προορισμών, με πέντε τουριστικές επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ, μπαίνει η Χαλκιδική. Τα ξενοδοχειακά πρότζεκτ, τα οποία στοχεύουν κυρίως σε επισκέπτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, βρίσκονται ήδη σε στάδιο υλοποίησης και αναμένεται να αλλάξουν ριζικά το τουριστικό “προφίλ” της Βορείου Ελλάδος.

Η μεγαλύτερη αφορά στην επένδυση της ανώνυμης ξενοδοχειακής και παροχής υπηρεσιών υγείας εταιρείας  Med Sea Health και της ξενοδοχειακής- κτηματικής εταιρίας Mare Village στην περιοχή Κάνιστρο στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, η οποία  χρηματοδοτείται από Ρώσους επιχειρηματίες και εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 150 εκατ. ευρώ. To πρότζεκτ περιλαμβάνει πεντάστερο τουριστικό συγκρότημα, με ξενοδοχειακή μονάδα 640 κλινών (300 δωμάτια, εκ των οποίων τα 65 θα διαθέτουν πισίνα, και 30 σουίτες), spa,  μαρίνα φιλοξενίας 90 σκαφών αναψυχής και οικισμό 150 παραθεριστικών κατοικιών, σε μια συνολική έκταση 330 στρεμμάτων. Η επένδυση για το ξενοδοχείο υπολογίζεται στα 45 - 50 εκατ. ευρώ, ενώ οι 150 παραθεριστικές κατοικίες σε έκταση 200 στρεμμάτων θα διατεθούν κυρίως προς πώληση. Επίσης θα κατασκευαστούν συνεδριακό κέντρο, χώροι ψυχαγωγίας, άθλησης και εστίασης.  Στόχος των επενδυτών είναι το πολυτελές resort να είναι έτοιμο πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν του 2016.

Στις αρχές της φετινής σεζόν αναμένεται να λειτουργήσει το πλήρως ανακαινισμένο πρώην Gerakina Beach, συμφερόντων του αμερικάνικου επενδυτικού fund Oaktree και της ΣΑΝΗ ΑΕ των αδερφών Ανδρεάδη. Το πολυτελές resort, υπό την ονομασία Ιkos Olivia, θα αποτελέσει τη δεύτερη μεγάλη επένδυση του “διδύμου” που έχει ήδη αναπτύξει το θέρετρο Oceania club στα Νέα Μουδανιά. Η μονάδα βρίσκεται στον συνοικισμό Γερακινής στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, είναι δυναμικότητας 503 δωματίων και 955 κλινών και στοχεύει στην κατηγορία ultra all-inclusive. Για την ριζική ανακαίνιση και αναβάθμιση του παλιού συγκροτήματος εκτιμάται ότι επενδύθηκαν πάνω από 30 εκατ. ευρώ.

Η τρίτη επένδυση που που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Χαλκιδική είναι στην περιοχή Καλύβες, ύψους 40 εκατ. ευρώ, από τον ξενοδοχειακό όμιλο Blue Lagoon, ο οποίος διαθέτει ήδη τέσσερα ξενοδοχεία στην Κω και ένα στην Κάρπαθο. Ο όμιλος έχει μισθώσει το πεντάστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα 250 δωματίων και παράλληλα έχει εξασφαλίσει τριετές συμβόλαιο με το γερμανικό tour operator TUI. Το Blue Lagoon Princess θα ανήκει και αυτό και στη «premium all inclusive» και αναμένεται να λειτουργήσει φέτος το Μάιο.

Τη Χαλκιδική επέλεξε και η αλυσίδα «Cronwell Hotels & Resorts», του ρωσικού ομίλου Cronwell, που ανήκει στην εικοσάδα των μεγαλύτερων ρωσικών ξενοδοχειακών μονάδων και έχει εξαγοράσει και ανακατασκευάσει τα ξενοδοχεία Rahoni Cronwell Park Hotel και Cronwell Resort Sermilia στην Κασσάνδρα και στην περιοχή Ψακούδια Xαλκιδικής αντίστοιχα. Το συγκρότημα Cronwell Resort Sermilia, 102 δωματίων, αποτελεί επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα ανοίξει τις “πύλες” του φέτος το καλοκαίρι.

Τα ρωσικά κεφάλαια πάντως φαίνεται πως έχουν “αδυναμία” στον προορισμό της Χαλκιδικής. Οι πληροφορίες λένε πως ετοιμάζεται και νέα επένδυση στην περιοχή της Σιθωνίας, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης. Το resort θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο πέντε αστέρων, ενώ για το έργο σε πρώτη φάση θα επενδυθούν περίπου  30 εκατ. ευρώ.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

http://www.capital.gr/Articles.asp?id=2234935

Σχετικές εικόνες

  • “Γκάζι” για πέντε mega τουριστικές επενδύσεις στη Χαλκιδική
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook