05.07.2016
Παραμένει ζωντανό το Atalanti Hills

Από το 2006 ταλαιπωρούνται οι επενδυτές για να ξεμπλοκάρουν την ξενοδοχειακή μονάδα Atalanti Hills είχε δηλώσει  τον περασμένο Ιανουάριο ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας. Έξι μήνες μετά από τις δηλώσεις εκείνες και...έξι χρόνια μετά την ενασχόληση του τότε αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου με το "ξεκλείδωμα” της επένδυσης ύψους 1,5 δισ. ευρώ, οι επενδυτές θα μπορούσαν να είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Και αυτό επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του έργου που θα οδηγήσει στον χαρακτηρισμό και οριοθέτηση ως περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) της ιδιόκτητης έκτασης 12.351 στρεμμάτων στην Αταλάντη.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, πρόκειται για τη μεγαλύτερη τουριστική επένδυση που σχεδιάζεται να υλοποιηθεί -ως ΠΟΤΑ- σε μη παραθαλάσσια έκταση της χώρας.

Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό η εταιρεία Λοκρός, που θα αναπτύξει την έκταση, να  λάβει την άδεια δόμησης το 2017. Υπό τον όρο, βέβαια, ότι δεν θα ανακύψουν νέα γραφειοκρατικά κωλύματα ή δεν θα κατατεθεί προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Να σημειωθεί ότι το έργο θα αναπτύξουν η Λοκρός Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε, η Europa Capital και η Prufrock Investments, με τις δύο τελευταίες εταιρείες να ανήκουν στους μεγαλύτερους διεθνείς επενδυτικούς οργανισμούς ακινήτων στην Ευρώπη.

Τι περιλαμβάνει η επένδυση

Το business plan της επένδυσης, προϋπολογισμού 1-1,5 δισ. ευρώ,  περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή τριών σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων ("Νότος, "Ζέφυρος”, "Βορράς”), συνολικής δυναμικότητας 8.872 κλινών. Σύμφωνα με την ΠΟΤΑ, το θέρετρο θα διαθέτει εγκαταστάσεις Spa, αθλητικά κέντρα, πολιτικό χωριό, χρήσεις αναψυχής και εμπορίου. Τα ξενοδοχεία και οι κατοικίες θα καταλαμβάνουν επιφάνεια 420 στρεμμάτων, ενώ οι αθλητικές εγκαταστάσεις (συμπεριλαμβανομένων των γηπέδων γκολφ) θα εκτείνονται σε 1.700 στρέμματα. Εν γένει, τα κτήρια θα αντιστοιχούν στο 2,56% της συνολικής έκτασης της ΠΟΤΑ, με την τουριστική ανάπτυξη να φιλοδοξεί να αποτελέσει διεθνή προορισμό γκολφ.

Σχετικά με τα τουριστικά συγκροτήματα, ο Νότος θα διαθέτει 1.030 κατοικίες και θα βρίσκεται στο νότιο άκρο της έκτασης που συνορεύει με την λίμνη Κωπαΐδα.

Ο Ζέφυρος θα βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της περιοχής, διαθέτοντας 955 κατοικίες που θα είναι υλοποιηθούν σε υπερυψωμένες θέσεις πάνω από το γήπεδο γκολφ.

Ο Βορράς θα διαθέτει 1.321 κατοικίες, θα απευθύνεται, κατά βάση, σε οικογένειες και θα διαθέτει κέντρο με καταστήματα, εστιατόρια, καφέ και αθλητικά γήπεδα.

Τα τρία συγκροτήματα θα κατασκευαστούν ανά τμήματα: θα ξεκινήσει η ανέγερση του "Νότος” και θα ακολουθήσουν (με απόσταση από δύο έως τεσσάρων ετών) ο "Ζέφυρος” και ο "Βορράς”.

Η κατασκευαστική περίοδος των κατοικιών υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει ταυτόχρονα με τα ξενοδοχεία και θα ολοκληρωθεί σε βάθος 18 ετών. Βάσει των υπολογισμών του φορέα της επένδυσης, το συγκρότημα θα δημιουργήσει περισσότερες από 5.500 θέσεις πλήρους απασχόλησης μέσα στην επόμενη 15ετία (από την έναρξη κατασκευής), ενώ στην περίοδο πλήρους λειτουργίας θα εξασφαλίζει πάνω από 8.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις πλήρους απασχόλησης.
Του Δημήτρη Δελεβέγκου

http://www.capital.gr/story/3138796?utmsource=email

Σχετικές εικόνες

  • Παραμένει ζωντανό το Atalanti Hills
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook