02.11.2014
Κορυφώνεται η αντιπαράθεση ενόψει της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το Ελληνικό

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση ενόψει της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το Ελληνικό. Μέχρι τις 10 Νοεμβρίου αναμένεται η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το Ελληνικό. Η Ολομέλεια του Συνεδρίου θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει ή όχι η μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση που έχει γίνει από την εποχή του Μνημονίου μέχρι σήμερα. Ενόψει δε αυτής της σημαντικής απόφασης, κορυφώνεται η επίθεση όσων αντιτίθενται στη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση. Είναι σαφής δε η πρόθεση τόσο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) όσο και των αντιπολιτευόμενων πολιτικών παραγόντων να επηρεάσουν τη διαδικασία λήψης της απόφασης από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Για τους ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί με το έργο, οι αιτιάσεις της αρχικής απορριπτικής απόφασης για το σχέδιο σύμβασης που έλαβε το Ζ΄ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου χαρακτηρίζονται έωλες. Το ελληνικό δικαστήριο δεν ενέκρινε το σχέδιο σύμβασης επειδή η προκήρυξη του διαγωνισμού περιόριζε τη συμμετοχή αποκλειστικά στα νομικά πρόσωπα -δεν επιτρεπόταν να συμμετάσχουν φυσικά πρόσωπα- και επειδή, στη διάρκεια του διαγωνισμού, άλλαξε ουσιώδης όρος της αρχικής διακήρυξης. Πρόκειται για τον όρο που αρχικά προέβλεπε τη μετοχική συμμετοχή κατά 30% του ελληνικού Δημοσίου στην εταιρεία Ελληνικό Α.Ε. και ο οποίος άλλαξε και έγινε μηδενική μετοχική συμμετοχή και συμμετοχή (earn-out) 30% στα κέρδη της εταιρείας από ένα χρονικό σημείο και μετά. Η πρώτη αιτίαση αναμένεται να καταπέσει εύκολα, δεδομένου ότι κανένα φυσικό πρόσωπο δεν μπορεί να εγγυηθεί για μια επένδυση... 99 ετών. Ακόμη και για την 20ετή περίοδο ανάπτυξης του έργου, μόνον νομικά πρόσωπα μπορούν να εγγυηθούν αυτή την ανάπτυξη. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αιτίαση, η οποία είναι και η πιο σημαντική, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι δεν υπήρξε παρέκκλιση από το αρχικό κείμενο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Στην πρόσκληση που δημοσιοποιήθηκε 8 Δεκεμβρίου 2011, γίνεται λόγος για παραχώρηση πλειοψηφικού μεριδίου στον στρατηγικό επενδυτή, χωρίς αυτό να προσδιορίζεται ποσοτικά. Συγκεκριμένα ο όρος 2.3 της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναφέρει: «Το ταμείο και ο επιλεγείς επενδυτής (όπως ορίζεται στο κεφάλαιο 3 της παρούσας πρόσκλησης) θα υπογράψουν σύμβαση (η “σύμβαση”) για την απόκτηση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικό Α.Ε. μέσω αγοράς υφιστάμενων μετοχών και/ή ανάληψης νέων μετοχών στο κεφάλαιο της Ελληνικό Α.Ε.». «Πλειοψηφία είναι και το 100%», αναφέρει παράγοντας αγοράς κοντά στο έργο. «Εξάλλου», προσθέτει, «η όποια αλλαγή, πέρασε από τους κέρβερους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», όπως χαρακτήρισε τις γενικές διευθύνσεις αγοράς (DG Markt) και ανταγωνισμού (DG Comp), και «οι οποίες δεν αφήνουν σε χλωρό κλαδί τις ελληνικές αρχές». Τέλος, όπως αναφέρεται, κανένας, είτε από τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό είτε μη συμμετέχων σ’ αυτόν, δεν υπέβαλε ένσταση ή/και προσφυγή κατά της συγκεκριμένης αλλαγής. Ωστόσο, τόσο η μελέτη του ΤΕΕ όσο και οι πολιτικές δηλώσεις που ακολούθησαν τη δημοσιοποίησή της δείχνουν την έντονη τάση πολιτικοποίησης της μεγαλύτερης αποκρατικοποίησης που επιχειρείται να συντελεστεί στην Ελλάδα.

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχετικές εικόνες

  • Κορυφώνεται η αντιπαράθεση ενόψει της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το Ελληνικό
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook