11.10.2014
Στα αζήτητα παραμένει 10 χρόνια η μεταολυμπιακή κληρονομιά

«Λάθη έχουν γίνει, ωστόσο, σήμερα βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Αρκετές από τις εγκαταστάσεις έχουν εκμισθωθεί, ενώ για όλες υπάρχει σχέδιο αξιοποίησης». Αυτό είχε δηλώσει τον Ιούνιο του 2008 στη βρετανική εφημερίδα «Telegraph» ο τότε πρόεδρος της εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. Κωνσταντίνος Ματάλας που σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινική δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος και είχε θητεύσει στην εταιρεία το διάστημα 2008-2009.

Ως φαίνεται, σχέδιο δεν υπήρξε ή τουλάχιστον δεν υλοποιήθηκε ποτέ, μιας και οι περισσότερες ολυμπιακές εγκαταστάσεις σήμερα ρημάζουν.

Την ίδια στιγμή, οι εισαγγελείς Σωτήρης Μπουγιούκος και Ελένη Σίσκου άσκησαν δίωξη στο διάδοχο του κ. Ματάλα, νυν βουλευτή Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Διονύση Σταμενίτη, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Ολυμπιακά Ακίνητα το διάστημα 2009-2010. Ο κ. Σταμενίτης σε απάντησή του σημειώνει ότι επί της θητείας του, όχι μόνο δεν επήλθε απιστία σε βάρος του Δημοσίου, αλλά αντίθετα διασφαλίστηκαν στο ακέραιο τα συμφέροντα του Δημοσίου.

«Σε ό,τι αφορά τις αναφορές ότι κατά την ολιγόμηνη θητεία μου υπήρξε «απαξίωση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων», η αλήθεια είναι ότι αξιοποιήθηκαν πλήρως (μέσω της παραχώρησής τους σε Δήμους και ομοσπονδίες) τρία από τα ολυμπιακά ακίνητα που απέκτησαν ουσιαστική μετα-Ολυμπιακή χρήση»

Οι τρεις αυτές εγκαταστάσεις αφορούν τη μαρίνα Δέλτα Φαλήρου, το Ολυμπιακό Κέντρο Νίκαιας (παραχωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς) και το Πανθεσσαλικό στάδιο που παραχωρήθηκε στην εταιρεία «Θεσσαλών Άθλα».

Η επίμαχη τριετία 2008-2010

Γιατί ασκήθηκε ποινική δίωξη μόνο στους κ.κ. Ματάλα και Χατζηεμαννουήλ; Όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές, σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα προκύπτουν ευθύνες για ελλιπή συντήρηση της μεταολυμπιακής κληρονομιάς μόνον για τα δύο αυτά πρόσωπα.

Κατά το διάστημα από τον Μάιο του 2004 έως τον Σεπτέμβριο του 2007, στο τιμόνι της Ολυμπιακά Ακίνητα βρισκόταν ο Χρ. Χατζηεμμανουήλ, επί των ημερών του οποίου υπογράφηκε η σύμβαση παραχώρησης στην Lamda Development του τμήματος έκτασης 40.500 τ.μ. του πρώην Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC).

Το 2010 την θέση του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας ανέλαβε ο Γιώργος Παναγιώτου, ο οποίος με δηλώσεις του τότε στον τύπο ανέφερε ότι πρώτη προτεραιότητα ήταν η αντιμετώπιση των μεγάλων ελλειμμάτων της Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. Αυτό όταν σε παρουσίαση τον Μάιο του 2009 στο ξενοδοχείο Electra Palace επισημαινόταν ότι "η Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. έχει καταφέρει να συντηρούνται άριστα οι εγκαταστάσεις, να απαλλάσεται ο Ελληνας φορολογούμενος από το κόστος συντήρησης και παράλληλα να επιστρέφεται στον Έλληνα φορολογούμενο το μέρισμα της προσπάθειας του με υπεραξία και όρους κοινωνίας".

Η Ολυμπιακά Ακίνητα συστήθηκε το 2002, αλλά ουσιαστικά στελεχώθηκε μετά το 2004 και απορροφήθηκε το 2011 (αρ. 47 παρ. 5 του Ν. 3943/2011) από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.). Αποστολή της ήταν η ορθολογική αξιοποίηση και χρήση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και η λειτουργία της ως “one-stop-shop” για την έκδοση των αδειών.

Η χαμένη κληρονομιά

Πέραν του ζητήματος της άσκησης ποινικής δίωξης το ζητούμενο είναι οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις να αξιοποιηθούν το συντομότερο δυνατό. Σήμερα οι ολυμπιακές υποδομές στην περιοχή του Ελληνικού-Αγίου Κοσμά περιμένουν… σωτηρία μέσω της ανάπλασης του Ελληνικού, της οποίας η έναρξη τοποθετείται σε διάστημα περίπου δύο ετών. Επίσης, το εγχείρημα της μετατροπής του κτηρίου του Tae Kwon Do στο Φάληρο δεν αναμένεται να «ξεπαγώσει» άμεσα ή τουλάχιστον πριν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τη δημοπράτηση της ανάπλασης του φαληρικού όρμου.

Επίσης, τα σχέδια για την μετατροπή του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου σε εμπορικό κέντρο έχουν εγκαταλειφθεί, ενώ το Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου και το Κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά συμπληρώνουν το κάδρο της εγκατάλειψης. Οι τρεις αυτές εγκαταστάσεις - «κουφάρια» έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ με στόχο την αξιοποίησή τους η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα αργήσει να έρθει.

Περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ.

Τέλος, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ κόστισε συνολικά η κατασκευή των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για τις εξής υποδομές:

- Ολυμπιακό Κέντρο Κωπηλασίας - Κανό Καγιάκ

- Ολυμπιακό Κέντρο Ιστοπλοϊας στον Άγιο Κοσμά

- Ολυμπιακό Συγκρότημα Ελληνικού

- Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων Baseball, Softball, Hockey και των έργων υποδομής και ανάπλασης στο Ολυμπιακό Συγκρότημα του Ελληνικού

- Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Καλαθοσφαίρισης, Χειροσφαίρισης και Ξιφασκίας στο Ολυμπιακό Συγκρότημα του Ελληνικού

 - Ολυμπιακό Κέντρο Κανόε – Σλάλομ

-Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου

-Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

http://www.capital.gr/news.asp?id=2125241

Σχετικές εικόνες

  • Στα αζήτητα παραμένει 10 χρόνια η μεταολυμπιακή κληρονομιά
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook