03.08.2014
Ολυμπιακά παλάτια και κουφάρια

Δέκα χρόνια πριν η Αθήνα γινόταν το κέντρο του κόσμου. Το βράδυ της 13ης Αυγούστου 2004 το Ολυμπιακό Στάδιο πλημμύρισε από κόσμο. Πάνω από 70.000 θεατές αλλά και δισεκατομμύρια τηλεθεατές, οι αθλητές, οι συντελεστές και οι εθελοντές παρακολούθησαν την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην πατρίδα τους. Η λαμπερή και εντυπωσιακή τελετή έναρξης σηματοδότησε την απαρχή της επιτυχίας της διοργάνωσης. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις φιλοξένησαν με τον καλύτερο τρόπο τις 202 αποστολές. Εν τέλει η Αθήνα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων δείχνοντας τον φιλόξενο εαυτό της στους αμέτρητους επισκέπτες από όλον τον κόσμο που την απόλαυσαν κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Οταν έσβησαν όμως οι προβολείς, το σκοτάδι έπεσε και στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Ξαφνικά ερήμωσαν. Μόνο τα πανό και οι αφίσες με τον Φοίβο και την Αθηνά θύμιζαν το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός που φιλοξένησαν κάποτε.

«Ηδη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ στην Αυστραλία είχε γίνει γνωστό – και πλέον τώρα είναι καθεστώς στις μεγάλες διοργανώσεις – ότι τα πολύ μεγάλα γήπεδα που κατασκευάζονται για να φιλοξενήσουν εκτάκτως αθλήματα δεν βρίσκουν την επόμενη ημέρα μια σωστή επανάχρηση» εξηγεί στο «Βήμα» ο κ. Ιωάννης Πολύζος, καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. «Αυτό πράγματι δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο· έχουμε και αλλού Αγώνες που άφησαν κουφάρια πίσω τους, ενδεχομένως όχι στον βαθμό της Ελλάδας. Για να μιλάμε στην ευρωπαϊκή κλίμακα, πιο κοντινή σε εμάς είναι η περίπτωση της Βαρκελώνης», όπου μέσω των Ολυμπιακών αναμορφώθηκε η παραλία, αναβαθμίστηκαν οι γειτονιές και κατασκευάστηκαν νέες οδικές αρτηρίες.

Ακόμη και σήμερα ένα οδοιπορικό στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Αττικής δείχνει τον βαθμό εγκατάλειψής τους λόγω της μη αξιοποίησης των περισσοτέρων όλη αυτή τη δεκαετία. Οι περισσότεροι αθλητικοί χώροι παραμένουν κλειστοί και φρουρούμενοι. Φαινόμενο το οποίο από ό,τι φαίνεται δεν είναι μόνο ελληνικό. Το γεγονός επιβεβαιώνει με φωτορεπορτάζ της και η ισπανική εφημερίδα «El Pais» για την κατάσταση των ολυμπιακών χώρων που κάποτε γνώρισαν ημέρες δόξας στις περισσότερες ολυμπιακές πόλεις.

Στον περιβάλλοντα χώρο του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθήνας, στο Μαρούσι, η Αγορά και το Τείχος των Εθνών έχουν συντροφιά τους γκραφίτι και ξερόχορτα. Η ίδια εικόνα και στα κλειστά και στα ανοιχτά γήπεδα. Κάγκελα και σεκιούριτι εμποδίζουν την είσοδο. Τα ίδια και στον Ολυμπιακό Πόλο στο Φάληρο. Στον δε Σχινιά η φύση έκανε το «θαύμα» της με την «επιστροφή» του υγροβιότοπου...

Μεγάλο θέμα συζήτησης ακόμη και σήμερα παραμένει το υπέρογκο κόστος των Αγώνων, ιδιαίτερα της κατασκευής εγκαταστάσεων και ευρύτερων υποδομών, το οποίο είχε προκαλέσει πολιτικές εντάσεις. Παρά τα δισεκατομμύρια, η πλειονότητα των εγκαταστάσεων παραμένει δέκα χρόνια μετά ανεκμετάλλευτη. «Σε μεγάλο βαθμό η επιτυχία των ολυμπιακών διοργανώσεων έγκειται στη μεταολυμπιακή επανάχρηση των εγκαταστάσεων, μια υπόθεση που όλο και περισσότερο γίνεται ακριβή. Ψάχνουμε τώρα μέσω του ΤΑΙΠΕΔ να τις πουλήσουμε αλλά όχι για χρήσεις που να συνάδουν προς την αρχική λειτουργία. Δεν καταφέραμε αυτές οι εγκαταστάσεις να είναι καλά ριζωμένες στο άμεσο οικοδομικό τους περιβάλλον ώστε να είναι προς όφελος κατοίκων, μελών και κάποιων αθλημάτων» σχολιάζει ο κ. Πολύζος.

Φαίνεται ότι η μη έγκυρη αξιοποίησή τους, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, επέτεινε το πρόβλημα προσθέτοντας ένα επιπλέον κόστος, εκείνο της συντήρησής τους. Το 2011, όταν η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) παρέλαβε τα ολυμπιακά ακίνητα, το συνολικό ετήσιο κόστος συντήρησης (δηλαδή, των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, του πρασίνου και των αξιώσεων των Οργανισμών Κοινής Ωφελείας) ήταν περί τα 6,4 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η εταιρεία κατάφερε να συμπιέσει το κόστος σχεδόν στο μισό έτσι ώστε το 2013 να περιοριστεί στα 3,3 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο, όπου η ετήσια συντήρησή του άγγιζε τα 11,3 εκατ. ευρώ, ενώ το 2013 έφθανε τις 478.000.

Σήμερα στο Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC) δίπλα στο ΟΑΚΑ βρήκε στέγη γνωστό εμπορικό πολυκατάστημα, ενώ στο Κέντρο Γραπτού Τύπου στο Μαρούσι μεταφέρθηκαν οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας από το κέντρο της Αθήνας. Στο γήπεδο του Μπάντμιντον στο Ολυμπιακό Συγκρότημα στου Γουδή στεγάζεται από τον Ιανουάριο του 2007 –αν και αρχικά προέκυψαν νομικά προβλήματα – το ομώνυμο θέατρο, στη σκηνή του οποίου ανεβαίνουν μεγάλες παραγωγές και του εξωτερικού.

Διαφορετική ήταν η επανάχρηση για το «Σπίτι» της Αρσης Βαρών στη Νίκαια. Ηδη από πέρυσι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά παρακολουθούν τα μαθήματά τους καθώς έχει παραχωρηθεί για 40 χρόνια στο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Το Κλειστό Γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο, ενός αθλήματος που τα τελευταία χρόνια αρχίζει να αποκτά οπαδούς, χρησιμοποιείται πια ως συνεδριακό κέντρο ή παραχωρείται για μεγάλες συναυλίες και εκδηλώσεις. Τη διαχείρισή του έχει αναλάβει η ΕΤΑΔ και προβλέπεται να αξιοποιηθεί ως Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο, ενώ έχει ενταχθεί και στο πρόγραμμα για την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου. Το Ολυμπιακό Στάδιο στο Μαρούσι ανά τακτά χρονικά διαστήματα φιλοξενεί εκτός από ποδοσφαιρικούς αγώνες και συναυλίες μεγάλων ονομάτων της εγχώριας και της ξένης μουσικής σκηνής. Αλλες εγκαταστάσεις παραχωρήθηκαν σε αθλητικές ομοσπονδίες ή και σε δήμους, όπως το Παμπελοποννησιακό και το Παγκρήτιο Στάδιο – θυμίζοντας και την «κόντρα» αιρετών - κράτους αμέσως μετά τους Αγώνες για το ποιος θα αναλάβει κάποια από τα ολυμπιακά ακίνητα. Το Σκοπευτήριο στο Μαρκόπουλο έχει παραχωρηθεί στην ΕΛ.ΑΣ.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό (σόφτμπολ, χόκεϊ, μπέιζμπολ, αθλήματα που δεν έχουν διάδοση στην Ελλάδα) ρημάζουν, όπως και οι χώροι του παλιού αεροδρομίου. Μπορεί ο χώρος του Ελληνικού να έχει μεταβιβαστεί από το ΤΑΙΠΕΔ στη Lamda Developments με σκοπό την ολική ανάπλαση της έκτασης, δεν έχει γίνει γνωστό όμως αν οι εγκαταστάσεις αυτές θα παραμείνουν εκεί.

«Το ΤΑΙΠΕΔ στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων προωθεί την αξιοποίηση του Κωπηλατοδρομίου Σχοινιά, του Ιππικού Κέντρου Μαρκοπούλου και του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του το Ταμείο για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αξιοποίηση, η οποία θα έχει διάρκεια 40 ετών, θα γίνει με βάση τις υφιστάμενες χρήσεις που προβλέπει ο νόμος των μεταολυμπιακών χρήσεων (Ν. 3342/2005), οι οποίες μπορεί και να επεκταθούν πάντα αναφορικά με χρήσεις αθλητικού χαρακτήρα. Στόχος είναι να καταστεί η Aθήνα διεθνής πόλος αθλητικού τουρισμού. Και αυτό διότι αθλητικές υποδομές έχουν χωροθετηθεί σε προνομιακές τοποθεσίες και με το κατάλληλο επιχειρηματικό σχέδιο μπορούν να αποβούν κερδοφόρες, προς όφελος της τοπικής και εθνικής οικονομίας.

Οπως επισημαίνει στο «Βήμα» ο κ. Πολύζος, ένα ακόμη μειονέκτημα για τις εγκαταστάσεις του 2004 ήταν το γεγονός ότι δεν έγιναν λυόμενες. «Τότε όλοι είπαμε “ναι” στις μόνιμες εγκαταστάσεις επειδή δεν είμαστε μίζεροι. Δεν θα πάμε σε λυόμενα και σε τέτοια ημίμετρα και θα κάνουμε εγκαταστάσεις που την επόμενη ημέρα θα δοθούν στον αθλητισμό και τελικά κατέληξαν σε κουφάρια. Τα κουφάρια της επόμενης ημέρας νομίζω ότι τα πληρώσαμε πάρα πολύ ακριβά. Το πιο λογικό από όλα θα ήταν – εκτός από κάποια αθλήματα που η χώρα μας και εμείς ως κοινωνία δεν είμαστε τόσο προχωρημένοι, σε χάντμπολ, σόφτμπολ κ.τ.λ. – οι εγκαταστάσεις αυτές να αποτελέσουν προίκα σε αθλητικά σωματεία ώστε η νεολαία να αθληθεί».

«Νομίζω ότι έχουμε ένα πρωτείο ενδεχομένως μιας από τις χώρες με τη μεγαλύτερη μεταολυμπιακή αποτυχία» καταλήγει ο κ. Πολύζος.

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΥ

Πηγή: Το Βήμα

Σχετικές εικόνες

  • Ολυμπιακά παλάτια και κουφάρια
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook