07.07.2014
10 χρόνια μετά τους Αγώνες του 2004 καταρρέει η ολυμπιακή κληρονομιά

Στον κάλαθο των αχρήστων κατέληξε, δέκα χρόνια μετά, η κληρονομιά των πολυτελών εγκαταστάσεων που άφησαν πίσω τους οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Μαζί με τη φλόγα, έσβησε και κάθε ελπίδα αξιοποίησης των υποδομών που αντί να παραδοθούν στους πολίτες, τα κέρδισε... η εγκατάλειψη! Ακόμη κι απ' τα πρώτα χρόνια, του πλούτου και της ευημερίας, τα όποια σχέδια αξιοποίησης έμειναν στα χαρτιά, με τα ολυμπιακά ακίνητα να αποτελούν ακόμη και σήμερα μία αρκετά δαπανηρή υπόθεση για τη συντήρησή τους.

Ήδη, σύμφωνα με στοιχεία της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στην οποία περιήλθαν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις μετά την απορρόφηση της «Ολυμπιακά Ακίνητα», η συντήρηση μόνο τεσσάρων εκ των ολυμπιακών εγκαταστάσεων που παραμένουν αναξιοποίητες την τελευταία δεκαετία, κόστισαν περί τα 33,2 εκατ. ευρώ στους Έλληνες φορολογουμένους. Πρόκειται για τμήμα της συνολικής δαπάνης συντήρησης και αφορούν μόνο το Ολυμπιακό Κέντρο του Μαρκόπουλου, το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά, το Ολυμπιακό Κέντρο στο Γουδί και της αντίστοιχης εγκατάστασης στο Γαλάτσι από το 2005 μέχρι το 2013.

Στα στοιχεία που έχει παρουσιάσει η ΕΤΑΔ, το κόστος συντήρησης του Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο ανήλθε σε 11,3 εκατ. ευρώ την περίοδο 2005 ? 2013, ενώ μόνο πέρυσι δαπανήθηκαν 478 χιλ. ευρώ. Για τη συντήρηση του Κωπηλατοδρομίου στο Σχινιά δαπανήθηκαν την ίδια περίοδο 10,5 εκατ. ευρώ, 725 χιλ. εκ των οποίων ξοδεύτηκαν πέρυσι. Για το Γουδί (όπου έχει παραχωρηθεί τμήμα της εγκατάστασης) το κόστος συντήρησης έφτασε τα 9,6 εκατ. ευρώ (384 χιλ. ευρώ για το 2013). «Φθηνότερο», από πλευράς κόστους, αναδεικνύεται το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου το οποίο είχε παραχωρηθεί επί χρόνια σε ιδιώτη ο οποίος δεν κατάφερε τελικά να το αξιοποιήσει. Το συνολικό κόστος έφτασε τα 1,8 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η κοινοπραξία στην οποία είχε παραχωρηθεί το ακίνητο και αποχώρησε στα μέσα του 2013 ζητά με δικαστική προσφυγή από το Δημόσιο περί τα 20 εκατ. ευρώ.

Μολονότι ακόμη και μετά από 10 χρόνια, παραμένουν τα ερωτήματα για το εάν τελικα η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 ωφέλησε ή έβλαψε την ελληνική οικονομία, το μόνο σίγουρο είναι πως η χώρα μας αποτελεί το χειρότερο αποδέκτη της μεταολυμπιακής κληρονομιάς.

Υπερκοστολογήσεις

Μελέτη ερευνητών της Οξφόρδης Bent Flyvbjerg και Allison Stewart, όπου εξετάζει τις Ολυμπιάδες από το 1960 έως το 2012, επισημαίνει πως υπήρξαν υπερβάσεις κόστους σε ποσοστό 60% (σε πραγματικές τιμές) και 97% (σε ονομαστικές τιμές) στους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, η υπέρβαση κόστους και ο δανεισμός για τους Ολυμπιακούς συνέβαλαν στη μεγέθυνση της οικονομικής κρίσης από το 2007 και μετέπειτα.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών έχει επισημάνει ότι το συνολικό ακαθάριστο κόστος ανήλθε στο ποσό των 8,5 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τόσο των δαπανών που καλύφθηκαν από το ελληνικό δημόσιο (Τακτικός Προϋπολογισμός και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), όσο και των δαπανών της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004». Από αυτά, περίπου 2 δισ. ευρώ καλύφθηκαν από είσπραξη εισιτηρίων, χορηγούς, τηλεοπτικά δικαιώματα κ.λπ.

Από τα υπόλοιπα 6,5 δισ. ευρώ, ποσό 2 δισ. ευρώ δαπανήθηκε για ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων και για νοσοκομεία. Αυτά τα έργα έμειναν στην κοινωνία. Κατά συνέπεια, όπως είχε σημειώσει, το καθαρό ποσό κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων είναι 4,5 δισ. ευρώ, όπου συμπεριλαμβάνονται και παρεμφερή δημόσια έργα, προς όφελος της κοινωνίας, όπως η κατασκευή του Ολυμπιακού Δακτυλίου, η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης του Φαληρικού Όρμου κ.λπ.

Διαγωνισμοί...

Ήδη, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) έχει δημοσιεύσει την προκήρυξη για την αξιοποίηση του Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλου και του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για Σχινιά και Γουδί. Σύμφωνα με την προκήρυξη, η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγει στις 12 Σεπτεμβρίου και οι επενδυτές που θα επικρατήσουν θα αναλάβουν την εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων για 40 χρόνια με δυνατότητα παράτασης. Όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, τα δυο ολυμπιακά ακίνητα που μεταβιβάστηκαν πρόσφατα στο ΤΑΙΠΕΔ, «επί δέκα έτη υποαξιαποιούνται ή έχουν εγκαταλειφθεί», τονίζοντας πως στόχος, είναι η μακροχρόνια παραχώρηση και διατήρηση των αθλητικών χρήσεων των δυο ακινήτων, «ώστε να δημιουργηθούν σύγχρονες αθλητικές υποδομές που θα συμβάλουν άμεσα στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών». Το ΤΑΙΠΕΔ τονίζει πως η αξιοποίηση αυτή, θα είναι επωφελής όχι μόνο λόγω του προσδοκώμενου οικονομικού ανταλλάγματος αλλά και γιατί θα απαλλάξει το Δημόσιο από τα υψηλά κόστη συντήρησης.

Το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου διαθέτει οικοπεδική έκταση 91 στρεμμάτων και το αθλητικό συγκρότημα συνολικής επιφάνειας 36.000 τετραγωνικών μέτρων. Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, «το ακίνητο είναι κατάλληλο για χρήσεις αθλητισμού, πολιτισμού, αναψυχής, εκπαίδευσης και ενημέρωσης σε συνδυασμό με ήπιες εμπορικές χρήσεις».

 

Το Ολυμπιακό Κέντρο Μαρκοπούλου συνορεύει με τις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών (ΟΔΙΕ) και έχει αναπτυχθεί σε έκταση 1.030 στρεμμάτων. Εντός της έκτασης υπάρχουν κτιριακές εγκαταστάσεις επιφάνειας 26.100 τετραγωνικών μέτρων. Το ΤΑΙΠΕΔ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής των χρήσεων γης ανάλογα με τις απαιτήσεις των επενδυτών.Πάνω από 700 εκατ. ευρώ για οκτώ ολυμπιακές υποδομές

Συνολικά η κατασκευή των ολυμπιακών εγκαταστάσεων που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, κόστισε περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τις υποδομές:

  1. - Ολυμπιακό Κέντρο Κωπηλασίας - Κανό Καγιάκ
  • - Ολυμπιακό Κέντρο Ιστοπλοΐας στον Άγιο Κοσμά
  • - Ολυμπιακό Συγκρότημα Ελληνικού
  • - Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων Baseball, Softball, Hockey και των έργων υποδομής και ανάπλασης στο Ολυμπιακό Συγκρότημα του Ελληνικού
  • - Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Καλαθοσφαίρισης, Χειροσφαίρισης και Ξιφασκίας στο Ολυμπιακό Συγκρότημα του Ελληνικού
  • - Ολυμπιακό Κέντρο Κανόε - Σλάλομ
  • - Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου
  • - Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου

Το επενδυτικό σχέδιο αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου

Μετά από ιδιαίτερα χρονοβόρα διαγωνιστική διαδικασία, που διήρκησε 27 ολόκληρους μήνες, η αξιοποίηση του «Ελληνικού» εισέρχεται στην τελική ευθεία για την ανάπλασή του. Το επενδυτικό σχέδιο της Lamda Development αλλάζει άρδην την εικόνα του παραλιακού μετώπου, καθ' όλη την έκταση του πρώην αεροδρομίου, που σήμερα έχει μεταμορφωθεί σε... «κέντρο αστέγων»! Η ανάπλαση προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή 3-4 εμβληματικών κτιρίων, την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου με τη δημιουργία αμμώδους παραλίας μήκους 1 χιλιομέτρου και πλάτους 50μ., τη δημιουργία μαρίνας για την εξυπηρέτηση μικρών σκαφών, και τη κατασκευή Ενυδρείου διεθνών προδιαγραφών.

Παράλληλα σύμφωνα με τον προγραμματισμό, προβλέπεται η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου μεγέθους όσο 15 Εθνικοί Κήποι, καθώς η κατασκευή πάρκου οικοκαλλιέργειας, εκθεσιακοί χώροι, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι μήκους 100 χιλ., θεματικό πάρκο με θέμα τη μυθολογία, αθλητικοί χώροι, είναι μόνο μερικά από τα έργα που πρόκειται να γίνουν στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, τα οποία θα δημιουργήσουν ένα εσωτερικό και διεθνή προορισμό υψηλής αισθητικής. Με την έναρξη των εργασιών, αναμένεται να δημιουργηθούν 10.000 θέσεων εργασίας, οι οποίες θα ανέλθουν μακροπρόθεσμα σε 50.000.

ΤΟΥ ΚΟΣΜΑ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113302478

Πηγή: Ημερησία

Σχετικές εικόνες

  • 10 χρόνια μετά τους Αγώνες του 2004 καταρρέει η ολυμπιακή κληρονομιά
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook