11.09.2014
Μπλόκο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη σύμβαση του Ελληνικού

Καθυστέρηση ενόψει για την έναρξη υλοποίησης της ανάπλασης της έκτασης των 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων, ενώ ήδη έχουν περάσει σχεδόν έξι μήνες από την ανακήρυξη της Lamda ως προτιμητέου αναδόχου.

Και αυτό επειδή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το Ελεγκτικό Συνέδριο-του οποίου η απόφαση αναμενόταν εντός των ημερών- δεν εγκρίνει τη σύμβαση παραχώρησης της έκτασης του Ελληνικού, διατυπώνοντας ενστάσεις για ορισμένα τεχνικά ζητήματα.

Πρόκειται για απόφαση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την υπόθεση να αναμένεται ότι θα κριθεί οριστικά από την Ολομέλεια του Ε.Σ.

Πάντως, η περίπτωση αυτή είναι συνηθισμένη, πλέον, για τις ιδιωτικοποιήσεις ακίνητης περιουσίας: το Ελεγκτικό είχε μπλοκάρει, μεταξύ άλλων, τη σύμβαση παραχώρησης  των 28 sale&lease back ακινήτων που είχαν αποκτήσει η Eurobank Properties και η Εθνική Πανγαία.

Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων είχε, τότε, καταθέσει αίτηση αναίρεσης κατά της αρχικής απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία έγινε αποδεκτή.

Αντίστοιχη αίτηση αναίρεσης, μέσα σε 15 ημέρες, αναμένεται να υποβάλει το ΤΑΙΠΕΔ και για το Ελληνικό, ωστόσο, το project τίθεται, έως ένα βαθμό, εκτός χρονοδιαγράμματος.

Το χρονοδιάγραμμα

Το «πράσινο φως» από το Ανώτατο Δικαστήριο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος, το διάστημα των δύο χρόνων εντός του οποίου θα πρέπει να λάβει χώρα μία σειρά «αναβλητικών αιρέσεων». Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δύσκολο στοίχημα, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, δεδομένου ότι θα πρέπει να εμπλακούν η Βουλή, το Συμβούλιο της Επικρατείας και σημαντικός αριθμός συναρμόδιων υπουργείων.

Ουσιαστικά, την λήψη έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα διαδεχτεί η υπογραφή μεταξύ Δημοσίου και Lamda της σύμβασης παραχώρησης (με ταυτόχρονη κατάθεση εγγυητικής επιστολής 30 εκατ. ευρώ), η επεξεργασία και κύρωση από τη Βουλή της σύμβασης παραχώρησης, η κατάρτιση σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης και η έγκρισή του δια προεδρικού διατάγματος. Στη συνέχεια θα πρέπει να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης και να διενεργηθεί ανεξάρτητος δημόσιος διαγωνισμός για τη χορήγηση άδειας καζίνο.

Δημ. Δελεβέγκος

http://www.capital.gr/Articles.asp?id=2104920

Σχετικές εικόνες

  • Μπλόκο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη σύμβαση του Ελληνικού
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook