09.05.2014
Μήλος: άδεια επένδυσης χωρίς να εξεταστούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας

Τη δημιουργία τουριστικού χωριού μέσα σε προστατευόμενη περιοχή στη Μήλο, σε βιότοπο της απειλούμενης με εξαφάνιση οχιάς, ενέκριναν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού. Αξιοσημείωτο είναι ότι η επένδυση εγκρίνεται χωρίς να έχει βεβαιωθεί σε ποιον ανήκει η έκταση, όπως ρητά αναφέρει η απόφαση. Και ότι για τον υπολογισμό της δομήσιμης επιφάνειας συνυπολογίστηκε και τμήμα της αδόμητης ζώνης του αρχαιολογικού χώρου. Η δημιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος (δηλαδή τουριστικού χωριού με ξενοδοχείο) στη θέση Αμμουδαράκι Δήμου Μήλου, από την εταιρεία AXSITE Αγροτική Τουριστική Α.Ε., επανεγκρίθηκε προχθές από τα δύο συναρμόδια υπουργεία. Σύμφωνα με την απόφαση, θα χτιστούν ξενοδοχείο 5 αστέρων, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και spa (συνολικά 18.715 τετραγωνικά).

Πάντως, από την απόφαση φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την ιδιοκτησία όλης ή μέρους της έκτασης, το οποίο τα δύο υπουργεία παρακάμπτουν: «Η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων εκδίδεται χωρίς να εξεταστούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας του χώρου υλοποίησης του έργου», αναφέρεται. Σε χθεσινή του ανακοίνωση, πάντως, το ΥΠΕΚΑ υποστηρίζει ότι δεν το αφορά ο ιδιοκτήτης, αλλά οι επιπτώσεις της επένδυσης στο περιβάλλον.

Σε περιοχή Natura

Σύμφωνα με την απόφαση, η επένδυση θα πραγματοποιηθεί μέσα στην περιοχή Natura «Νήσος Μήλος - Προφήτης Ηλίας και ευρύτερη περιοχή», η οποία αποτελεί και βιότοπο του παγκοσμίως απειλούμενου είδους Macrovipera schweizeri, γνωστό ως οχιά της Μήλου. Η προστατευόμενη περιοχή της Μήλου έχει χωριστεί σε ζώνες με υπουργική απόφαση, η ισχύς της οποίας έχει κανονικά λήξει, αλλά επανήλθε σε ισχύ για μια πενταετία με φωτογραφική ρύθμιση στον ν. 4030/11 για τις οικοδομικές άδειες (άρθρο 42, παρ. 24), προκειμένου να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην αδειοδότηση του έργου. Το τουριστικό χωριό θα δημιουργηθεί μέσα στη ζώνη Γ΄ της προστατευόμενης περιοχής, στην οποία επιτρέπονται οι τουριστικές εγκαταστάσεις.

Η Πολιτεία νομοθέτησε πρόσφατα και για να επιτραπεί η ύπαρξη προστατευόμενης περιοχής και αρχαιολογικού χώρου σε «οικόπεδο» προς τουριστική εκμετάλλευση (ν.4179/13, άρθρο 1δ). Στην απόφαση περιλαμβάνονται διάφορα μέτρα για να μειωθούν οι επιπτώσεις στο απειλούμενο είδος και στον βιότοπό του. Επίσης εξαιρείται από την προς αξιοποίηση περιοχή η δασική έκταση περίπου 200 στρεμμάτων. Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι ότι για τον υπολογισμό της δομήσιμης επιφάνειας έχει συνυπολογιστεί και τμήμα της ζώνη Α΄ προστασίας αρχαιολογικού χώρου που βρίσκεται στο «οικόπεδο» της επένδυσης, η οποία όμως είναι εξ ορισμού αδόμητη. Περαιτέρω, στους περιβαλλοντικούς όρους της απόφασης ορίζεται ότι τμήματα της περιοχής (όπου έχουν βρεθεί κατάλοιπα Πρωτοκυκλαδικών εγκαταστάσεων) θα ανασκαφούν και «από τα αποτελέσματα των ανασκαφών θα εξαρτηθεί η δυνατότητα χωροθέτησης των εγκαταστάσεων στις περιοχές αυτές».

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Σχετικές εικόνες

  • Μήλος: άδεια επένδυσης χωρίς να εξεταστούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook