01.07.2014
Στρατηγικός επενδυτής για το Πόρτο Καρράς

Σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την απόκτηση ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας που ελέγχει το ξενοδοχειακό συγκρότημα Πόρτο Καρράς φέρονται να βρίσκονται ο όμιλος Τεχνική Ολυμπιακή, συμφερόντων της οικογένειας Στεγγου, με το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο ακινήτων Hines.

Σύμφωνα με εξαιρετικά ενημερωμένες πηγές, στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν πέσει διάφορες προτάσεις, μεταξύ των οποίων η είσοδος του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Τεχνικής Ολυμπιακής, η αγορά του ακινήτου ή της εταιρείας που το ελέγχει και η προοπτική να ανατεθεί το management της ιστορικής μονάδας σε μεγάλη διεθνή αλυσίδα διαχείρισης ξενοδοχείων. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται το παραθεριστικό – οικιστικό project στις εκτάσεις που ελέγχει ο όμιλος Στεγγου ως μέρος του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς στην Σιθωνίας της Χαλκιδικής

Ειδικότερα, το ενδiαφέρον εστιάζεται σε δύο περιοχές που φέρονται να έχουν την δυνατότητα άμεσης δόμησης εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες συμφερόντων του ομίλου, καθώς σε αυτές, όπως λέγεται, παραμένει ανοικτό το ζήτημα των οικοδομικών αδειών. Η μια από τις υπο ανάπτυξη εκτάσεις είναι, σύμφωνα παντοτε με τις ίδες πληροφορίες, αυτή πίσω από την Μαρίνα του συγκροτήματος. Το project αφορά την κατασκευή πολυτελών κατοικιών και την πώλησή τους και σχεδιάζεται να υλοποιηθεί από σχήμα με επικεφαλής την κατασκευαστική του ομίλου Στεγγου.

Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος συμμετοχών «Τεχνική Ολυμπιακή» απέκτησε μέσω διεθνούς διαγωνισμού στα τέλη του 1999 το συγκρότημα «Πόρτο Καρράς» στη Χαλκιδική έναντι 96,3 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος είχε πετύχει την εποχή εκείνη να πραγματοποιήσει δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου-μαμούθ, συνολικού ύψους 361 εκατ. ευρώ, που της επέτρεψαν να πραγματοποιήσει σειρά επενδύσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό (Technical USA, η οποία αργότερα πτώχευσε υπό το βάρος της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων στις ΗΠΑ).

Παράγοντες της τουριστικής αγοράς με γνώση των εξελίξεων αυτών αναφερουν ότι η εταιρεία που ελέγχει το ιστορικό ξενοδοχείο δεν βαρύνεται με σημαντικές υποχρεώσεις και έχει χαμηλό δανεισμό. «Ωστόσο, σε λειτουργικό επίπεδο τα αποτελέσματα επιδέχονται βελτίωσης και εδώ υπεισέρχεται η συζήτηση για την ενδεχόμενη ανάληψη του management από διεθνή αλυσίδα», αναφέρουν αξιόπιστες πηγές

Η ταυτότητα του επενδυτή

Η Hines είναι ιδιωτική αμερικανική επενδυτική εταιρεία real estate με κεφάλαια υπο διαχείριση άνω των 25 δισ. δολ. Διαθέτει τεράστιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων διεθνώς ενώ δραστηριοποιείται και στην ανάπτυξη και διαχείρισή τους. Διαθέτει γραφεία σε 110 πόλεις σε 18 χώρες και 1283 ακίνητα. Θεωρείται μια πο τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου παγκοσμίως και εδρεύει στο Χιούστον του Τέξας.

Και άλλες φορές ο όμιλος Στέγγου είχε εμφανιστεί να βρίσκεται σε συζητήσεις για το Πόρτο Καρράς, ωστόςο τώρα οι συνθήκες φαίνεται να έχουν ωριμάσει. Στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου σε σχετική ερώτηση της Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η Τεχν. Ολυμπιακή είχε αναφέρει πως δεν υπήρξε ούτε υπάρχει απόφαση της διοίκησης για πώληση του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς αλλά παράλληλα, σημείωνε πως «ανεξάρτητα από τα ανωτέρω, η διοίκηση του ομίλου προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για την αξιοποίηση της περιουσίας και την διασφάλιση του συμφέροντος των εταιρειών του ομίλου.
Η Τεχνική Ολυμπιακή, συμφερόντων της οικογενείας Στεγγου δραστηριοποιείται στον κλάδο του τουρισμού μέσω της συμμετοχής της στις εταιρείες Πόρτο Καρράς, Πόρτο Καρράς  Γκολφ και Πόρτο Καρράς Μαρίνα.

Σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεσή του ομίλου, η ακίνητη περιουσία του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς εκτιμήθηκε από την Πειραιώς Real Estate στα 380 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2013. Για την περυσινή χρήση, οι πωλήσεις του ομίλου από τον Τουριστικό τομέα, το Καζίνο και την Μαρίνα κατά το 2013 ανήλθαν στα 28,24 εκατομμύρια ευρώ (υψηλότερες από τον κατασκευαστικό τομέα) ενώ το λειτουργικό τους αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο κατά 10,8 εκατ. ευρώ περίπου.

Το Πόρτο Καρράς (Porto Carras Grand Resort) είναι ξενοδοχειακό συγκρότημα που βρίσκεται στη Σιθωνία της Χαλκιδικής, στη Βόρεια Ελλάδα, σε απόσταση περίπου 120 χιλιομέτρων νοτιο-ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Περιλαμβάνει τρία ξενοδοχεία πολυτελείας, το Μελίτων, το Σιθωνία και το Village Inn, όπως και τη μεγαλύτερη ιδιωτική μαρίνα στη Βόρεια Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στα Βαλκάνια. Χτίστηκε τη δεκαετία του 1970 από τον εφοπλιστή Ιωάννη Καρρά. Η μελέτη έγινε αρχικά από τον αρχιτέκτονα Βάλτερ Γκρόπιους, οποιος όμως πέθανε το 1969.

Το 2004 μέρος του κτήματος Πόρτο Καρράς αποτέλεσε σημείο αναφοράς πολιτικού σκανδάλου με αφορμή αγοραπωλησίες κατοικιών και εμπλοκή βουλευτών της περιοχής.

Επιβεβαιώνει η εταιρεία

Με ανακοίνωση της η εταιρεία επιβεβαιώνει ότι διενεργούνται συνομιλίες με περισσότερους φορείς που δραστηριοποιούνται στη σχετική αγορά, μεταξύ των οποίων και με το επενδυτικό κεφάλαιο ακινήτων Hines.

Όπως αναφέρει σχετικά: "Με αφορμή δημοσιεύματα του τύπου που αφορούν στην πώληση “ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας που ελέγχει το ξενοδοχειακό συγκρότημα Πόρτο Καρράς”, διευκρινίζουμε τα ακόλουθα:

Η Διοίκηση του Ομίλου προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και, με γνώμονα τη διασφάλιση του συμφέροντος των εταιριών του ομίλου, εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση τoυ ξενοδοχειακού συγκροτήματος Πόρτο Καρράς.

Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία επιβεβαιώνει ότι διενεργούνται συνομιλίες με περισσότερους φορείς που δραστηριοποιούνται στη σχετική αγορά, μεταξύ των οποίων και με το επενδυτικό κεφάλαιο ακινήτων Hines, και εξετάζονται περισσότερα ενδεχόμενα.

Εφόσον υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις, η εταιρία θα ενημερώσει άμεσα το επενδυτικό κοινό".

ΤΩΝ ΝΙΚΟΥ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ - ΗΛΙΑ ΜΠΕΛΛΟΥ

Σχετικές εικόνες

  • Στρατηγικός επενδυτής για το Πόρτο Καρράς
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook