14.03.2014
Άμεσα το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς των Lamda- Fosun-Al Maabar για το Ελληνικό

To TAIΠΕΔ έκρινε ως θετική την τεχνική προσφορά του ελληνοκινεζοαραβικού σχήματος και πλέον, στο επόμενο στάδιο, θα γίνει το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς

Στο κρισιμότερο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας εισέρχεται η αξιοποίηση της έκτασης των 6.240 στρεμμάτων του Ελληνικού, ύστερα από τον πρώτο ‘’σκόπελο’’ της αξιολόγησης της τεχνικής προσφοράς, τον οποίο πέρασε με επιτυχία χθες η κοινοπραξία των Lamda Development- Fosun και Al Maabar.

To TAIΠΕΔ έκρινε ως θετική την τεχνική προσφορά του ελληνοκινεζοαραβικού σχήματος και πλέον, στο επόμενο στάδιο, θα γίνει το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς, η αξιολόγηση της οποίας αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαρτίου. Σε επόμενη συνεδρίασή του, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στην αποσφράγιση του φακέλου της οικονομικής προσφοράς, αφού προηγουμένως έχει αποσφραγίσει τον φάκελο αποτίμησης του ανεξάρτητου αποτιμητή. Το διοικητικό συμβούλιο διατηρεί, βάσει της διαδικασίας, το δικαίωμα να ζητήσει βελτιωμένη οικονομική προσφορά, στην περίπτωση που το τίμημα που θα προσφερθεί από την κοινοπραξία των Ελλήνων, των Κινέζων και των Αράβων κριθεί ότι δεν είναι ικανοποιητικό. Στη συνέχεια, οι Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι (Citigroup, Piraeus Bank) με τη συνδρομή του διεθνώς εξειδικευμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Happold Consulting, θα προχωρήσουν στην αξιολόγηση του δικαίου και ευλόγου της οικονομικής προσφοράς για το ΤΑΙΠΕΔ, με βάση διεθνώς αποδεκτές διαδικασίες και πρότυπα αξιολόγησης ("fairness opinion").

Η μέχρι σήμερα φημολογία για το τίμημα κινείται στα πέριξ των 500 εκατ. ευρώ, με τις προσδοκίες όμως να κινούνται τώρα υψηλότερα δεδομένης και της βελτίωσης των γενικότερων συνθηκών στην αγορά, την ίδια στιγμή που οι αντιδράσεις περί ‘’ξεπουλήματος’’ ενός από τα μεγαλύτερα φιλέτα στην Ευρώπη οξύνονται. Αντίστοιχα, το πόσο ελκυστική θα είναι η οικονομική προσφορά του ελληνοκινεζοαραβικού σχήματος, θα βοηθήσει ώστε το ΤΑΙΠΕΔ να αντικρούσει τις κατηγορίες, ένθεν κακείθεν, περί έλλειψης ανταγωνισμού στη διαδικασία δεδομένης της μίας και μόνης προσφοράς. Στο σημείο αυτό, πηγές που παρακολουθούν στενά τη διαδικασία αντικρούουν το συγκεκριμένο επιχείρημα, αναφέροντας ότι ούτως ή άλλως οι περισσότεροι από τους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ καταλήγουν με ένα υποψήφιο επενδυτή. Aπό την πλευρά του, το ΤΑΙΠΕΔ δεν παύει να τονίζει (σ.σ. ακόμη και χθές στην ανακοίνωσή του) ότι «η διαδικασία αξιολόγησης της οικονομικής προσφοράς θα γίνει σύμφωνα με τα πιο αυστηρά διεθνή πρότυπα και τις διασφαλίσεις πλήρους διαφάνειας». Πάντως αντιδράσεις υπάρχουν και από τους έτερους διεκδικητές του έργου, τους Ισραηλινούς της Elbit, οι οποίοι μπορεί να μην προχώρησαν στην υποβολή τεχνικής προσφοράς, ωστόσο φαίνεται να έχουν φθάσει μέχρι το Πρωθυπουργικό Γραφείο…

Η χρηματοδότηση

Στο ερώτημα πώς θα διαμορφωθεί τελικά το αρχικό τίμημα για το Ελληνικό, η διοίκηση της Lamda Development θέτει τρεις συνιστώσες: Η πρώτη συνιστώσα είναι αυτή του συνολικού κόστους των υποδομών στην έκταση των 6.240 στρεμμάτων (συμπεριλαμβανομένων των δρόμων, πλατειών κ.τ.λ.), η δεύτερη παράμετρος  αφορά την κατασκευή του πάρκου και η τρίτη την αξία των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε.. Πέραν του αρχικού τιμήματος, σύμφωνα με τους επενδυτές, σε δεύτερη φάση το Ελληνικό Δημόσιο θα λαμβάνει το 30% των κερδών της επένδυσης, συν επιπλέον έσοδα από  φόρους, ΦΠΑ κ.τ.λ.

Ως προς τη χρηματοδότηση της επένδυσης, η εισηγμένη real estate και θυγατρική του ομίλου Λάτση έχει επισήμως πολύ ισχυρούς συμμάχους- την κινεζική Fosun και την Al Maabar από το Αμπου Ντάμπι, ενώ επιπλέον υποστηρίζεται από ευρωπαϊκά κεφάλαια και τον ίδιο τον κ. Σπύρο Λάτση. Στο σχήμα ήταν έτοιμοι μέχρι την τελευταία στιγμή να μπούν και Αμερικάνοι, οι οποίοι προτίμησαν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις και να προστεθούν στο σχήμα σε μεταγενέστερο στάδιο. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο και για Ελληνες επενδυτές που θα προστεθούν στην επένδυση, υπό τον όρο πάντα ότι  αυτή θα προχωρήσει, με τον όμιλο Κουτσουλιούτσου (Folli Follie) να προβάλλει ως ένας από τους υποψήφιους επενδυτές, δεδομένης και της στενής  σχέσης του ομίλου του τελευταίου με την κινεζική Fosun.

H ίδια η Lamda Development διαθέτει αυτή την στιγμή ρευστότητα ύψους 50 εκατ. ευρώ, ωστόσο, δεδομένου του ιδιαίτερα φιλόδοξου εγχειρήματος των 7 δισ. ευρώ –εκεί τοποθετούν το ύψος της επένδυσης οι ίδιοι οι επενδυτές (έστω κι αν τα κεφάλαια αυτά θα διατεθούν σε βάθος 15ετίας ή ακόμη και περισσότερων ετών)- είναι σίγουρο ότι θα χρειασθεί ένεση ‘’κεφαλαίων’’. Εκτός της… πεπατημένης, τυχόν αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ένα από τα σενάρια που μπορεί να πέσει στο τραπέζι είναι και η δημιουργία Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) από τη θυγατρική του ομίλου Λάτση, δεδομένου του ευνοϊκού θεσμικού και φορολογικού πλαισίου που διέπει τις εν λόγω εταιρείες. Η Lamda Development διαθέτει ήδη διαθέτει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο ακινήτων που περιλαμβάνει και τα τρία μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Ελλάδας (The Mall Athens, Golden Hall, Mediteranean Cosmos).

http://www.newmoney.gr/article/43324/amesa-anoigma-tis-oikonomikis-prosforas-ton-lamda-fosun-al-maabar-gia-elliniko-kai-o 

Σχετικές εικόνες

  • Άμεσα το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς των Lamda- Fosun-Al Maabar για το Ελληνικό
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook