14.11.2014
Έπεσαν οι υπογραφές για το Ελληνικό

Τη σύμβαση παραχώρησης για το έργο της αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό υπέγραψαν το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και η ανάδοχος εταιρεία Lamda Development.

Επίσης, όπως προβλεπόταν, η εισηγμένη εταιρεία ανάπτυξης ακίνητης περιουσίας κατέθεσε εγγυητική επιστολή ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Πλέον, αρχίζει να μετράει αντίστροφα το διάστημα των δύο χρόνων εντός του οποίου θα πρέπει να λάβει χώρα μία σειρά «αναβλητικών αιρέσεων». Πρόκειται για την επεξεργασία και κύρωση από τη Βουλή της σύμβασης παραχώρησης, την κατάρτιση σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης και την έγκρισή του δια προεδρικού διατάγματος. Στη συνέχεια θα πρέπει να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης και να διενεργηθεί ανεξάρτητος δημόσιος διαγωνισμός για τη χορήγηση άδειας καζίνο.

Επένδυση 8 δισ. ευρώ

"Η σημερινή υπογραφή είναι αποτέλεσμα μιας μακράς και διαφανούς διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε με την προκήρυξη του διαγωνισμού τον Δεκέμβριο 2011 και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο ετών περίπου, με την ικανοποίηση όλων των προϋποθέσεων για την μεταβίβαση των ως άνω μετοχών για την έναρξη της μεγαλύτερης επένδυσης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, συνολικής δαπάνης 8 δισ. ευρώ" σημειώνει σε ανακοίνωσή της η εισηγμένη.

Στην έκταση προβλέπεται η ανάπτυξη οικιστικών ζωνών, ξενοδοχείων, εμπορικών κέντρων, θεματικών πάρκων, μουσείων, υπαίθριων πολιτιστικών χώρων, κέντρων υγείας και ευεξίας, χώρων αθλητισμού και αναψυχής. Όπως και η δημιουργία ενός σύγχρονου επιχειρηματικού, εκπαιδευτικού, ερευνητικού κόμβου καθώς και η πλήρης αναβάθμιση της υπάρχουσας μαρίνας και του παραλιακού μετώπου.

Θα δημιουργηθεί ακόμη ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως και το μεγαλύτερο στην Ελλάδα Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, έκτασης 2.000.000 τ.μ.

Η επίσημη ανακοίνωση

Η εταιρεία με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης για το Ελληνικό εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων της Εταιρείας επί του θέματος της απόκτησης του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.», η LAMDA Development S.A. ανακοινώνει ότι υπεγράφη σήμερα η σύμβαση αγοραπωλησίας των μετοχών της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.» από την 100% θυγατρική της εταιρεία ειδικού σκοπού «HELLINIKON GLOBAL I S.A.» ως Αγοράστρια και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. ως Πωλητή, με την Εταιρεία να υπογράφει επίσης τη σύμβαση ως εγγυήτρια της Αγοράστριας.

Η σημερινή υπογραφή είναι αποτέλεσμα μιας μακράς και διαφανούς διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε με την προκήρυξη του διαγωνισμού τον Δεκέμβριο 2011 και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο ετών περίπου, με την ικανοποίηση όλων των προϋποθέσεων για την μεταβίβαση των ως άνω μετοχών για την έναρξη της μεγαλύτερης επένδυσης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, συνολικής δαπάνης 8 δισ. ευρώ.

Η συμμετοχή στο επενδυτικό σχήμα του έργου δύο εκ των μεγαλυτέρων παγκοσμίως εταιρειών, που διαθέτουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και τεχνογνωσία σε έργα ανάπτυξης υποδομών, του Fosun Group, ενός από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς ομίλους της Κίνας και της Al Maabar, μίας εκ των μεγαλυτέρων εταιρειών real estate στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής με έδρα το Abu Dhabi, ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας μας διεθνώς και συμβάλλει στην προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών. Η παρουσία τους μπορεί να αποτελέσει ορόσημο για την προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδύσεων και την τόνωση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας υπέρβασης της κρίσης.

Η ιδιαίτερη θέση της Lamda Development, μιας ελληνικών συμφερόντων εταιρείας στο επενδυτικό σχήμα του έργου, εγγυάται τον ελληνοκεντρικό χαρακτήρα του έργου όσον αφορά στο σχεδιασμό και τη λειτουργία του γενικότερα και, ειδικότερα, τη συμμετοχή της ελληνικής εργασίας, του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού και της ελληνικής επιχειρηματικότητας κατά την κατασκευή του.»

http://www.capital.gr/news.asp?id=2157393

Σχετικές εικόνες

  • Έπεσαν οι υπογραφές για το Ελληνικό
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook