28.03.2014
Είσοδος νέων κεφαλαίων στο επενδυτικό σχήμα για την αξιοποίηση του Ελληνικού

Στη σύνθεση του επενδυτικού σχήματος που αναλαμβάνει την αξιοποίηση του Ελληνικού μετατοπίζεται πλέον το ενδιαφέρον, καθώς όλοι αναμένουν τη διεύρυνσή του με νέους επενδυτές. Παράλληλα, μια μέρα μετά τη υποβολή βελτιωμένης προσφοράς από τη Lamda Development για το Ελληνικό, εμφανίζεται ένα «μούδιασμα» των πολέμιων της συγκεκριμένης αποκρατικοποίησης. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε τοποθέτηση της βουλευτού Νάντιας Βαλαβάνη, η οποία ήρθε αργά χθες το βράδυ. Αντίθετα, ήταν εμφανής στις τάξεις της κυβέρνησης και του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) η ικανοποίηση από τις προχθεσινές εξελίξεις.

Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό σχήμα που διεκδικεί το Ελληνικό, θεωρείται σίγουρο ότι αυτό θα διευρυνθεί περαιτέρω με την προσθήκη και νέων επενδυτικών και επιχειρηματικών ομίλων. Εκτός από τη Lamda Development, τον κινεζικό όμιλο Fosun και την αραβική Αl Maabar με έδρα το Αμπου Ντάμπι, το επενδυτικό σχήμα αναμένεται να ενισχυθεί κυρίως με επενδυτικά κεφάλαια από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Τα ονόματα δεν γνωστοποιούνται, καθώς, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών δεν έχουν τελεσφορήσει. Θεωρείται, ωστόσο, σίγουρο ότι, μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και επενδυτικές εταιρείες του Ομίλου Λάτση.

Σε ό,τι αφορά τη διαγωνιστική διαδικασία, το επόμενο βήμα συνιστά η διατύπωση γνώμης για το εύλογο του προσφερόμενου τιμήματος στον διαγωνισμό (fairness opinion), από τον ανεξάρτητο αποτιμητή που έχει προσλάβει το ΤΑΙΠΕΔ, την εταιρεία Happold Consulting. Κάτι τέτοιο αναμένεται να λάβει χώρα την ερχόμενη Δευτέρα. Εφόσον δε η γνώμη είναι θετική για το εύλογο του τιμήματος, την ίδια ημέρα το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα ανακηρύξει τη Lamda Development τον προτιμητέο επενδυτή για το Ελληνικό. Στο μεταξύ χθες το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι έλαβε μια δεσμευτική προσφορά για την αξιοποίηση του ακινήτου στην Αγία Τριάδα του Δήμου Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη, από την εταιρεία ΣΑΝΤΑ Α.Ε. Αντίθετα, δεν υπήρξε κανένας ενδιαφερόμενος για άλλα δύο ακίνητα που επιχειρούσε να αξιοποιήσει στη Β. Ελλάδα το ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο του ίδιου διαγωνισμού. Πρόκειται για τα ακίνητα στις περιοχές της Ασπροβάλτας του Ν. Θεσσαλονίκης και της Ν. Ηρακλείτσας του Ν. Καβάλας. Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, το αμέσως επόμενο διάστημα θα αξιολογηθούν εκ νέου οι δυνατότητες αξιοποίησης των προαναφερόμενων ακινήτων. Τέλος, σε ό,τι αφορά το ακίνητο της Αγ. Τριάδας, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα αποφασίσει σε επόμενη συνεδρίασή του για την εγκυρότητα της προσφοράς.

ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Πηγή: Η Καθημερινή

Σχετικές εικόνες

  • Είσοδος νέων κεφαλαίων στο επενδυτικό σχήμα για την αξιοποίηση του Ελληνικού
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook