20.06.2014
Lamda Development: Τα σχέδια για Ελληνικό, Golden Hall

Επενδύσεις συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ θα πραγματοποιηθούν για την αξιοποίηση του Ελληνικού, με την τελική συμμετοχή της Lamda Development και το τελικό ποσοστό συμμετοχής της στην εταιρεία ειδικού σκοπού που θα συσταθεί για την υλοποίηση του έργου να μην έχουν προσδιοριστεί ακόμη. Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε η Lamda Development στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 150 εκατ. ευρώ, με το 7,88% της εταιρείας να κατέχει από χθες η TPG-Axon Management.

Που θα κατευθυνθούν τα 150 εκατ.

Όσον αφορά τα καθαρά συνολικά έσοδα που θα προέλθουν από την Αύξηση ύψους 146,5 εκατ. ευρώ αφαιρουμένων των δαπανών της παρούσας έκδοσης ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, θα χρησιμοποιηθούν:

α) για την ανάπτυξη του αναξιοποίητου χώρου στο δυτικό τμήμα του κτιρίου IBC που στεγάζει το εμπορικό κέντρο «Golden Hall» ποσό έως ευρώ25 εκατ., το οποίο θα διατεθεί μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής εταιρείας LAMDA Δομή Α.Ε.

β) για την πληρωμή λειτουργικών εξόδων, τόκων, χρεολυσίων της Εταιρείας ποσό ύψους έως 23 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης και χρηματοδότησης λειτουργικών αναγκών θυγατρικών εταιριών μέσω αύξησης του μετοχικού τους κεφαλαίου ποσό ύψους έως 2 εκατ., και

γ) για επενδύσεις σε ακίνητα συνολικού ύψους έως ευρώ100 εκατ., που θα κατανεμηθούν ως εξής:

• έως 50 εκατ. για την ανάπτυξη νέου εμπορικού κέντρου, το οποίο θα διατεθεί είτε μέσω νεοσυσταθείσας εταιρείας, είτε μέσω εξαγοράς άλλης εταιρείας,

• έως 50 εκατ. για την ενδεχόμενη εξαγορά υφιστάμενων ακινήτων στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, το οποίο θα διατεθεί είτε μέσω νεοσυσταθείσας εταιρείας, είτε μέσω εξαγοράς άλλης εταιρείας, και

• έως 20 εκατ. για τη συμμετοχή σε ευκαιριακές επενδύσεις ακινήτων, το οποίο θα διατεθεί είτε μέσω νεοσυσταθείσας εταιρείας, είτε μέσω εξαγοράς άλλης εταιρείας.

Οι επενδύσεις αυτές σε ακίνητα θα αφορούν νέα έργα ιδιωτικού χαρακτήρα ή/και διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων, ενώ μέρος τους πιθανόν να σχετίζεται με επιμέρους έργα ανάπτυξης στο Ελληνικό.

Η εταιρεία θα επενδύσει τα καθαρά έσοδα της ΑΜΚ εντός 36 μηνών από την πιστοποίησή της.

Πώς θα γίνει η συναλλαγή στο Ελληνικό

Μετά την ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, εταιρεία ειδικού σκοπού (η «ΕΕΣ»), στην οποία η εταιρεία θα πρέπει να κατέχει και να διατηρήσει 33,34% για τρία χρόνια από τη μεταβίβαση των Μετοχών, θα κληθεί να υπογράψει τη σχετική σύμβαση μεταβίβασης των Μετοχών με το ΤΑΙΠΕΔ και το Ελληνικό Δημόσιο. Η εταιρεία θα υπογράψει επίσης τη σύμβαση ως εγγυήτρια της ΕΕΣ για την έγκαιρη και πλήρη εξόφληση όλων των υποχρεώσεων της τελευταίας για είκοσι επτά έτη από την μεταβίβαση των Μετοχών.

Κατά την υπογραφή της Σύμβασης η ΕΕΣ υποχρεούται να παραδώσει στο ΤΑΙΠΕΔ εγγυητική επιστολή υπέρ αυτού ποσού 30 εκατ. κι ελάχιστης διάρκειας 2 ετών ενώ θα επιστραφεί η εγγυητική επιστολή ποσού 15 εκατ. που έχει χορηγηθεί από την Εταιρεία στο ΤΑΙΠΕΔ στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Η μεταβίβαση των μετοχών θα λάβει χώρα σε μεταγενέστερο στάδιο και εφόσον πληρωθούν οι αιρέσεις που προβλέπονται στη Σύμβαση, στις οποίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η κύρωση της σύμβασης από την Βουλή των Ελλήνων, η έγκριση δια Προεδρικού Διατάγματος του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης με βάση την τεχνική προσφορά της Εταιρείας, η έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων που προσδιορίζονται στο άρθρο 3 του Ν. 4062/2012 σχετικά με την εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και η διενέργεια ανεξάρτητου δημόσιου διαγωνισμού για τη χορήγηση άδειας καζίνο εντός του ακινήτου. Η προθεσμία πλήρωσης των αιρέσεων είναι 2 έτη από την υπογραφή της σύμβασης.

Ως τίμημα για την απόκτηση των Μετοχών η ΕΕΣ θα καταβάλει εντός δέκα ετών από τη μεταβίβαση τους το ποσό των 915 εκατ. σε δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη ύψους 300 εκατ. (ήτοι 33%) θα καταβληθεί συγχρόνως με τη μεταβίβαση των μετοχών. Με βάση τη Σύμβαση, η οποία προβλέπει ποινικές ρήτρες και αποζημιώσεις, η ΕΕΣ θα υποχρεούται να επενδύσει, κατά τις τρεις πρώτες πενταετείς φάσεις του έργου, τουλάχιστον το ποσό των 4,6 δισ., εκ των οποίων ποσό 1,25 δισ εκτιμάται ότι θα επενδυθεί για την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών κοινής ωφέλειας, το Μητροπολιτικό Πάρκο και τους λοιπούς κοινόχρηστους χώρους.

Η σύμβαση προβλέπει επίσης ότι οι εκάστοτε μέτοχοι της Ελληνικό Α.Ε. θα έχουν υποχρέωση να αποδίδουν στο Ελληνικό Δημόσιο το 30% των μελλοντικών κερδών τους για τα κέρδη τους που ξεπερνούν τον εσωτερικό συντελεστή απόδοσης (IRR) ύψους 15%.

Η πρόταση της εταιρείας υποστηρίζεται από συμμετέχοντες στο επενδυτικό σχήμα Global Investment Group (το οποίο απαρτίζεται από την εταιρία Al Maabar από το Abu Dhabi, από τον κινεζικό όμιλο Fosun Group και τον Όμιλο Λάτση), οι οποίοι έχουν δεσμευτεί να διαθέσουν κεφάλαια για την αποπληρωμή του τιμήματος, υποβάλλοντας μάλιστα τα αναγκαία προς τούτο έγγραφα στα πλαίσια του διαγωνισμού και σύμφωνα με τους σχετικούς όρους του. Σημειώνεται επίσης, ως προς τη χρηματοδότηση των επενδύσεων, ότι με βάση τη Σύμβαση η σχέση δανείων με τα ίδια κεφάλαια της ΕΕΣ δεν μπορεί να ξεπερνά την αναλογία 3/1 χωρίς την έγκριση του ΤΑΙΠΕΔ.

Τα σχέδια για Golden Hall

Κατά την ανάπτυξη του νέου τμήματος του Golden Hall θα δοθεί έμφαση στον τομέα αναψυχής και ψυχαγωγίας, ενώ το δυτικό τμήμα του κτιρίου που φιλοξενούσε επί Ολυμπιάδας 2004 το διεθνές ραδιοτηλεοπτικό κέντρο θα επανασχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε η πρόσβαση να είναι δυνατή όχι μόνο από τον χώρο στάθμευσης και την είσοδο, αλλά και μέσα από τον υπάρχοντα χώρο στάθμευσης και το κεντρικό κτήριο του εμπορικού κέντρου Golden Hall.

Το σχέδιο ανάπτυξης που αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2014 και να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015, περιλαμβάνει:

• Χώρο παιδικής ψυχαγωγίας

• Ανάπτυξη στο υπόλοιπο τμήμα εμπορικών καταστημάτων και χώρων ψυχαγωγίας έκτασης περίπου 14.000 τ.μ. και δημιουργία κρατικού μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων

• Δημιουργία περίπου 200 συμπληρωματικών θέσεων στάθμευσης για να καλυφθούν οι ανάγκες του Golden Hall και των νέων χρήσεων.

Το συνολικό κόστος της επένδυσης, χωρίς να περιλαμβάνεται το κόστος της επικαρπίας του δικαιώματος αξιοποίησης του IBC, εκτιμάται σε ποσό έως 25 εκατ.

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ

Σχετικές εικόνες

  • Lamda Development: Τα σχέδια για Ελληνικό, Golden Hall
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook