07.03.2014
Πρώτη σιδηροδρομική μεταφορά προϊόντων μεταξύ των λιμανιών Πειραιά - Θεσσαλονίκης

Από λιμάνι σε λιμάνι πήγε χθες, για πρώτη φορά ύστερα από 20 χρόνια, εμπορευματική αμαξοστοιχία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία μετέφερε μπανάνες με προέλευση τη Μαδαγασκάρη και τελικό προορισμό την Τουρκία. Το εμπόρευμα φορτώθηκε στο λιμάνι του Ικονίου στον Πειραιά και θα φτάσει σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται ότι το καθημερινό εμπορευματικό δρομολόγιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που πραγματοποιείται από τον περασμένο Δεκέμβριο, ξεκινά από το Θριάσιο Πεδίο και όχι από το λιμάνι του Πειραιά, ενώ καταλήγει στο εμπορευματικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο στρατόπεδο Γκόνου.

Χθες το απόγευμα η μεταφορική εταιρεία Maersk φόρτωσε το εμπόρευμα στα 9 βαγόνια της αμαξοστοιχίας 63502, που βρισκόταν στις εγκαταστάσεις της Cosco στο λιμάνι του Ικονίου. Στις 5 μ.μ. ξεκίνησε η αμαξοστοιχία από το Ικόνιο και κατέληξε στο Θριάσιο, όπου προστέθηκαν άλλα πέντε βαγόνια, τα οποία περιείχαν στην πλειονότητά τους εμπορεύματα της P&G (που αποτελεί την πιο πρόσφατη εμπορευματική συμφωνία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ). Τα 14 βαγόνια ξεκίνησαν χθες το βράδυ από το Θριάσιο στις 8 μ.μ. και κατευθύνθηκαν προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου έφτασαν σήμερα στις 8 π.μ. Από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης οι μπανάνες πρόκειται να φορτωθούν σε πλοίο με το οποίο θα μεταφερθούν τελικώς στην Τουρκία.

Πρόκειται μεν για ένα πιλοτικό δρομολόγιο, το οποίο δεν είναι μέρος συνολικότερης συμφωνίας μεταφοράς προϊόντων, ωστόσο κύκλοι του ΟΣΕ επισημαίνουν ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον σιδηρόδρομο, καθώς γίνεται πράξη για πρώτη φορά η σιδηροδρομική μεταφορά προϊόντων μεταξύ των δύο μεγάλων λιμανιών της χώρας. Εργαζόμενοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ εξηγούν ότι μπορεί να αποτελεί μεμονωμένο δρομολόγιο, ωστόσο σηματοδοτεί νέα εποχή για τα εμπορευματικά δρομολόγια της εταιρείας, η οποία πλέον αποκτά την εμπιστοσύνη των εταιρειών. Εκπρόσωποι των εργαζομένων του ΟΣΕ υποστηρίζουν ότι το πρώτο αυτό δρομολόγιο θα αποτελέσει μόνο την αρχή για την προσέλκυση νέων πελατών.

ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΣΣΙΜΗ

Πηγή: Η Καθημερινή

Σχετικές εικόνες

  • Πρώτη σιδηροδρομική μεταφορά προϊόντων μεταξύ των λιμανιών Πειραιά - Θεσσαλονίκης
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook