17.02.2014
Η κυβέρνηση απεντάσσει επενδύσεις - μαμούθ €4,6 δισ. από το fast track

Με μία απόφαση –βόμβα πέντε πρωτοκλασσάτοι υπουργοί της Κυβέρνησης και μέλη της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων διαγράφουν με μία μονοκονδυλιά από τις διαδικασίες της ταχείας αδειοδότησης (fast track) τρεις από τις μεγαλύτερες ενεργειακές επενδύσεις της χώρας. Πρόκειται για πρότζεκτ πολλών γιγαβάτ που φιγουράριζαν μέχρι πρόσφατα στο χαρτοφυλάκιο του επενδυτικού βραχίονα της κυβέρνησης, του «Invest In Greece», όμως με απόφαση της διακυβερνητικής επιτροπής ακυρώνονται και έχει ιδιαίτερη αξία το σκεπτικό.

Στα έργα συνολικού ύψους άνω των 4,6 δις. ευρώ περιλαμβάνονται τα δύο μεγάλα αιολικά πάρκα στην Κρήτη του ομίλου της ΤΕΡΝΑ του κ. Γιώργου Περιστέρη δυναμικότητας 1077 MW με 33 αιολικούς σταθμούς και κόστος 2,4 δις. ευρώ καθώς και το πρότζεκτ «Κρήτη Πράσινο Νησί» της Εlica Group του ομίλου Κοπελούζου με 36 αιολικούς σταθμούς ισχύος 1.005 MW και αξίας 2 δις. ευρώ. Και τα δύο προέβλεπαν την κάλυψη και των τεσσάρων νομών και τη διασύνδεσή τους με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ενέργειας, μέσω υποβρυχίου καλωδίου και είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και προσφυγών με τους Κρητικούς να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι γεμίζει με ανεμογεννήτριες κάθε κορφή και πλαγιά του νησιού. Το τρίτο έργο που ακυρώνεται είναι το υδροηλεκτρικό της Τέρνα στην Αιτωλοακαρνανία (αποθήκευσης και παραγωγής ενέργειας-αντλησοταμιευτικό) συνολικής ισχύος 587 MW και εκτιμώμενης αξίας 500 εκ. για το οποίο υπήρχε η πρόβλεψη για σύσταση κοινής εταιρείας με την ΔΕΗ για συνεκμετάλλευση όπως άλλωστε και με άλλα υδροηλεκτρικά του ομίλου.

Ποιοι υπουργοί έβγαλαν off τα τρία μεγάλα έργα

Την απένταξη των τριών γιγαντιαίων έργων που έγινε με εξπρές διαδικασίες υπέγραψαν μετά από αλληλογραφία μηνών με τους επενδυτές στα τέλη Ιανουαρίου (δημοσιεύτηκε στις 10 Φεβρουαρίου στο ΦΕΚ), ο υπουργός Ανάπτυξης και Πρόεδρος της ΔΕΣΕ κ. Κωστής Χατζηδάκης και τα μέλη της Επιτροπής, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός   Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης και Πολιτισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η αιτιολόγηση της απένταξης, η οποία επικαλείται αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων που σχετίζονται με «την μην εκπλήρωση οικονομικών υποχρεώσεων» από την πλευρά των στρατηγικών επενδυτών.

Με βάση τα όσα προκύπτουν από την απόφαση της επιτροπής της ΔΕΣΕ, οι επενδυτές δεν προσήλθαν ως όφειλαν από τις υποχρεώσεις του νόμου του fast track να καταβάλλουν την διαχειριστική αμοιβή προώθησης των φακέλων και αδειοδότησης που ανέρχεται με ΦΠΑ στο ποσό των 184.500 ευρώ. Πρόκειται για μία ταρίφα που με νεότερη συμπλήρωση του νόμου έχει εκτιναχθεί πλέον κατά  ανώτατη τιμή στα 300.000 ευρώ συν ΦΠΑ, επιβάλλοντας στους επενδυτές ένα είδος «management fee» του φακέλου τους που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αμελητέο. Το κονδύλι λογίζεται ως αντάλλαγμα για την ένταξη στο νόμο της ταχείας αδειοδότησης και περιλαμβάνει την αξιολόγηση του φακέλου από τις υπηρεσίες και την διευκόλυνση στις αδειοδοτήσεις. Με την τροποποίηση του νόμου πριν ένα χρόνο οι υποψήφιοι επενδυτές πληρώνουν με την αίτηση ένταξης το 10% της αμοιβής και το υπόλοιπο 90%, τρεις μήνες μετά την δημοσίευση της ένταξης της επένδυσης στο ΦΕΚ. Όπως προκύπτει από την απόφαση από τον περασμένο Αύγουστο οι δύο επενδυτές ήταν ενήμεροι για την υποχρέωση εξόφλησης της πληρωμής, καθώς για τις παλιές αιτήσεις στο fast track ο χρόνος καταβολής εξέπνευσε στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2013. Φαίνεται όμως ότι οι επιχειρηματίες απέφυγαν να την εκπληρώσουν και έτσι αποφασίστηκε η απένταξή τους από το νόμο, όπως άλλωστε προβλέπεται σαφώς από τις διατάξεις του.

Καθώς τα ποσά που κλήθηκαν να καταβάλλουν οι δύο εταιρείες δεν είναι μεγάλα για τα μεγέθη αλλά και το εύρος των δραστηριοτήτων τους, θεωρείται σαφές ότι στην απόφαση να μην εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις που ορίζει ο νόμος, βάρυναν και άλλοι παράγοντες όπως θέματα χρηματοδότησης καθώς πρόκειται για μαμούθ επενδυτικά σχέδια αλλά και οι μαζικές προσφυγές στο ΣτΕ που έχουν εκδικαστεί από την προηγούμενη άνοιξη, χωρίς να έχει γίνει ακόμη γνωστό το αποτέλεσμα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η κυβέρνηση πριν πάρει την απόφαση της ακύρωσης των έργων είχε φροντίσει να θωρακίσει τις μεγάλες επενδύσεις από πέρσι με μια φωτογραφική διάταξη στον επενδυτικό νόμο. Με το κίνδυνο να καταπέσουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η ρύθμιση έδινε τη δυνατότητα στις  εταιρείες να μεταφέρουν σε περίπτωση κωλύματος την άδειά τους σε άλλη περιοχή.

Της Μαριάννας Τζάννε

http://www.newmoney.gr/article/40005/i-kyvernisi-apentassei-ependyseis-mamoyth-eu46-dis-apo-fast-track

Σχετικές εικόνες

  • Η κυβέρνηση απεντάσσει επενδύσεις - μαμούθ €4,6 δισ. από το fast track
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook