31.08.2014
Κατεδαφίζονται 1.800 εγκαταλελειμμένα και ερειπωμένα κτίρια της Αθήνας

Πάνω από 1.800 εγκαταλελειμμένα και ερειπωμένα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας έχουν μπει στο  μικροσκόπιο του υπουργείου Περιβάλλοντος το οποίο σε συνεργασία με το δήμο της πρωτεύουσας ξεκινά από το Σεπτέμβριο επιχείρηση κατεδάφισής τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εθνος» οι δυο πλευρές βρίσκονται σε συνεργασία το τελευταίο διάστημα προκειμένου να καταλήξουν στον ακριβή αριθμό των κτιρίων που θα κατεδαφιστούν και ποια μπορούν να σωθούν, ενώ ταυτόχρονα διαμορφώνουν και το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο που θα τους επιτρέψει να κάνουν κάτι τέτοιο. Οπως είπε μιλώντας στην εφημερίδα ανώτατο στέλεχος του ΥΠΕΚΑ εκτιμά ότι μπορούν να σωθούν 500 κτίρια περίπου, τα οποία θα γίνουν στη συνέχεια γραφεία, επιχειρήσεις και γενικότερα χώροι συναθροίσεως κοινού.

Επίσης, όπως σημειώνει η ίδια πηγή, οι κατεδαφίσεις μπορεί να μην είναι ολικές, αλλά μόνο τμηματικές, ενώ σε πρώτη φάση μπαίνουν στο στόχαστρο όσα βρίσκονται πέριξ πλατειών, για να αναδειχθεί καλύτερα η ανάπλαση. Για την υλοποίηση του προγράμματος σχεδιάζεται ένα πρόγραμμα ανάλογο με αυτό που έχει εφαρμοσθεί σε τουριστικές περιοχές όπως  όπως η Βυζίτσα και το Πήλιο, όπου  το Δημόσιο ανέλαβε να αποκαταστήσει και να αναπλάσει τον οικισμό και ύστερα από μια περίοδο εκμετάλλευσης των ακινήτων τα παρέδωσε στους ιδιοκτήτες τους.

Τα περισσότερα από τα προς κατεδάφιση κτίρια βρίσκονται μαζεμένα στην περιοχή του Μεταξουργείου- Κεραμεικού-Ψυρρή και Κουμουνδούρου, ενώ αρκετά βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως τα Πατήσια, ο Αγιος Παντελεήμονας, ο Κολωνός και τα Εξάρχεια.

«Στόχος μας είναι με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και σε συνεργασία με τον Δήμο της Αθήνας να προχωρήσουμε στην ανάπλαση περιοχών ή δίνοντας τη δυνατότητα επιλογής   της απόσυρσης των εγκαταλελειμμένων κτιρίων να δημιουργήσουμε κοινόχρηστους και ελεύθερους χώρους, ώστε να αντιμετωπίσουμε εστίες μόλυνσης και εγκατάλειψης», είπε ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΚΑ.

http://www.newmoney.gr/article/62827/katedafizontai-1800-egkataleleimmena-kai-ereipomena-ktiria-tis-athinas

Σχετικές εικόνες

  • Κατεδαφίζονται 1.800 εγκαταλελειμμένα και ερειπωμένα κτίρια της Αθήνας
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook