09.07.2014
Μηχανή του Χρόνου: Πόσα θα δίνατε το 1932 για ένα σπίτι, σ'αυτόν τον χωματόδρομο της Αθήνας;

Πρόκειται για τον κεντρικό δρόμο της Αθήνας το 1932. Η περιοχή είναι ανερχόμενη, καθώς βρίσκεται σχετικά κοντά στο παλάτι, αλλά ακόμη δεν έχει γνωρίσει την μεγάλη της αίγλη.

Ο Χωματόδρομος και τα συνηθισμένα έως φτωχά σπίτια φανερώνουν ότι οι κάτοικοι ως ένα βαθμό είναι μεσαίας οικονομικής δυνατότητας και κάποιοι μάλλον φτωχοί. Σύντομα όμως η περιουσία τους θα αποκτήσει αξία. Το πολύ σε είκοσι χρόνια εκεί θα μένει η αφρόκρεμα της διανόησης, της πολιτικής και τις καλλιτεχνικής ζωής της πόλης.

Οι ανερχόμενοι επιχειρηματίες θα χτίσουν τα σπίτια τους και θα δώσουν, μαζί με γιατρούς και δικηγόρους, τεράστια οικονομική αξία στην περιοχή.

Το 1932 όμως που τραβήχτηκε η φωτογραφία, οι καλλιτέχνες είναι κομμάτι της φτωχολογιάς, οι γιατροί και οι δικηγόροι ελάχιστοι και στην πραγματικότητα δεν υπάρχει σοβαρή οικονομική δραστηριότητα στην Αθήνα. Άρα, δεν έχει φτάσει η ώρα που αυτή η γη θα αποκτήσει τεράστια αξία. Το τραμ όμως δίνει σύντομη πρόσβαση στο κέντρο και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον που διακόπηκε από την λαίλαπα της κατοχής.

Ο χωματόδρομος είναι η οδός Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι. Στην επόμενη φωτογραφία βλέπουμε την οδό Πλουτάρχου που τέμνει την Πατριάρχου Ιωακείμ.

Όλα τα σπίτια είναι διώροφα και διακρίνεται ο Λυκαβηττός ο οποίος έχει δεντροφυτευτεί και δεν έχει πυκνή βλάστηση. Εκατό χρόνια μετά οι πολυκατοικίες έχουν πάρει την θέση των μονοκατοικιών και η Βρετανική πρεσβεία έχει υψωθεί μαζί με την αξία της γης

http://news247.gr/eidiseis/mixani-tou-xronou/mhxanh_toy_xronoy_posa_tha_dinate_to_1932_gia_ena_spiti_s_ayton_ton_xwmatodromo_ths_athhnas.2909447.html

Πηγή: Μηχανή του Χρόνου

Κατηγορίες: Πολεοδομία

Σχετικές εικόνες

  • Μηχανή του Χρόνου: Πόσα θα δίνατε το 1932 για ένα σπίτι, σ'αυτόν τον χωματόδρομο της Αθήνας;
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook