01.10.2014
Σήμερα η κατεδάφιση παραπηγμάτων

Σκηνικό πολέμου χθες στη λεωφόρο Μεσογείων, στο ύψος του Νομισματοκοπείου. Ρομά –όπως ο νεαρός της φωτογραφίας– που αντιδρούν στην κατεδάφιση του καταυλισμού και την απομάκρυνσή τους από την περιοχή, διαδήλωναν καίγοντας κάδους απορριμμάτων. Για σήμερα έχει μετατεθεί η κατεδάφιση 12 παραπηγμάτων. Αριστερά, Σήμερα το πρωί αναμένεται τελικά να πραγματοποιηθεί η κατεδάφιση 12 παραπηγμάτων στον καταυλισμό των Τσιγγάνων στο Νομισματοκοπείο. Προηγήθηκε χθες μια άκρως επεισοδιακή ημέρα, με τους κατοίκους του καταυλισμού να κλείνουν για ώρες τη λεωφόρο Μεσογείων και να βάζουν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και τις εμπλεκόμενες Αρχές να συνεδριάζουν για πολλές ώρες, χωρίς αποτέλεσμα.

Η υπόθεση του καταυλισμού στο Νομισματοκοπείο είναι παλιά. Ο καταυλισμός δημιουργήθηκε το ’70 σε καταπατημένα ιδιωτικά οικόπεδα, με τους ιδιοκτήτες να έχουν την τελευταία 15ετία πετύχει την έκδοση δικαστικών αποφάσεων για την απομάκρυνση των Τσιγγάνων. Ωστόσο όλες οι απόπειρες εκκένωσης του καταυλισμού έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει.

Από την πλευρά τους, οι Τσιγγάνοι επιζητούν μια λύση, μέσα στα όρια του Δήμου Χαλανδρίου. «Ζούμε εδώ από το 1971, όταν ακόμα η οδός Σαρανταπόρου ήταν ρέμα», λέει ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου, Στ. Καλαμιώτης. «Εδώ πήγα σχολείο, εδώ πηγαίνουν και τα εγγόνια μου. Σήμερα μένουν εδώ 74 οικογένειες. Δεν μας σέβεται κανείς». Από νωρίς χθες το πρωί στην περιοχή επικρατούσε αναβρασμός. Στο εσωτερικό του καταυλισμού, οι Τσιγγάνοι προσπαθούσαν να βρουν με τρόπο να αποτρέψουν την κατεδάφιση. Εξω από τον καταυλισμό, οι απόψεις ήταν μοιρασμένες. «Κάνουν φασαρίες, πετούν σκουπίδια, πειράζουν τον κόσμο, κάνουν ζημιές στα αυτοκίνητα», λέει ο κ. Γιάννης Σ., κάτοικος της οδού Σαρανταπόρου. «Μας έχουν τρελάνει στις κλοπές, βάλαμε σιδεριές σε όλα τα παράθυρα», προσθέτει ο κ. Αντώνης Β., επίσης κάτοικος της περιοχής. Την ίδια στιγμή, όταν έγινε γνωστή η πρόθεση της Πολιτείας να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις, δεκάδες άνθρωποι από την περιοχή έσπευσαν σε συμπαράσταση – αρκετοί γονείς συμμαθητών των μικρών τσιγγανόπουλων.

Η ένταξη των Τσιγγάνων του Χαλανδρίου στην τοπική κοινωνία ήταν πάντα το ζητούμενο, αλλά όχι πάντα με επιτυχημένο τρόπο. Οπως αναφέρει ο κ. Κ. Γερολυμάτος, αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών, μόλις πριν από λίγα χρόνια εξασφαλίστηκαν 911.000 ευρώ για τη δημιουργία κάποιων βασικών υποδομών στον καταυλισμό. «Τα χρήματα ξοδεύτηκαν για αναπλάσεις δρόμων σε άλλα σημεία του Χαλανδρίου. Στον καταυλισμό, όπως βλέπετε, δεν έφθασε ένα ευρώ», λέει. Από την άλλη πλευρά, τα τελευταία τέσσερα χρόνια το Πανεπιστήμιο Αθηνών (τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας) πραγματοποιεί πρόγραμμα για την ένταξη των παιδιών στην εκπαίδευση. «Εχουμε καταφέρει με πολύ κόπο να ενταχθούν περίπου 35 από τα 80 παιδιά του καταυλισμού», λέει η συντονίστρια του προγράμματος, Βασ. Αθανασιάδου, που έσπευσε και αυτή χθες στον καταυλισμό. «Φέτος πολλά παιδιά έφυγαν από τα τμήματα ένταξης και μπήκαν στα κανονικά τμήματα. Πρόκειται για μεγάλη πρόοδο».

Οι ίδιοι οι Τσιγγάνοι αισθάνονται ότι βρίσκονται διαρκώς «στο στόχαστρο». «Η Πολιτεία εφαρμόζει τον νόμο μόνο ως προς τη συγκεκριμένη ομάδα», υποστηρίζει ο κ. Κ. Παϊτέρης, πρόεδρος του Συλλόγου Διαμεσολαβητών των Ελλήνων Τσιγγάνων. «Δυστυχώς κυριαρχεί η άποψη πως όλοι οι Τσιγγάνοι είναι ένα “τσουβάλι”, χωρίς δυνατότητες».

Από την άλλη πλευρά, βρίσκεται το δίκαιο των ιδιοκτητών της περιοχής, οι οποίοι στερούνται την ιδιοκτησία τους. Αυτό που προτάθηκε από την Πολιτεία ήταν η μετεγκατάσταση του καταυλισμού στο όρος Πατέρα, σε παλαιό αμερικανικό στρατόπεδο. «Είναι στην κορυφή ενός βουνού, 10 χιλιόμετρα από το τελευταίο σπίτι, στα 800 υψόμετρο», λέει ο κ. Γ. Καραμέρος, αντιπεριφερειάρχης βόρειου τομέα. «Οι πληγές που άνοιξαν με λανθασμένες αποφάσεις της δημοτικής αρχής μπορούν να κλείσουν σήμερα με ένα άλλο, σοβαρό σχέδιο από τον Δήμο Χαλανδρίου για τη μετεγκατάσταση των Τσιγγάνων, το οποίο θα υποστηρίξουν με πόρους η Περιφέρεια και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση». Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Μεγαρέων έχει προσφύγει στο ΣτΕ ενάντια στην απόφαση μετεγκατάστασης στο όρος Πατέρα (θα συζητηθεί τον Οκτώβριο).

Τελικά, όπως δήλωσε χθες ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μαν. Αγγελάκας, σήμερα θα κατεδαφιστούν τα 12 παραπήγματα που έχουν καταγραφεί ως κενά. Και η μετεγκατάσταση θα αναβληθεί «για εύλογο χρονικό διάστημα», προκειμένου ο Δήμος Χαλανδρίου να προτείνει βιώσιμη λύση.

Tου ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Σχετικές εικόνες

  • Σήμερα η κατεδάφιση παραπηγμάτων
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook