12.07.2016
Τέλος η δόμηση σε εκτός σχεδίου οικόπεδα που είναι μικρότερα των 4 στρεμμάτων

Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης σε όλη την Ελλάδα αναμένεται να καταστούν μη οικοδομήσιμα εν μια νυκτί, εφόσον δεν τροποποιηθεί σχετική νομοθετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που έχει καταθέσει το ΥΠΕΚΑ (υπ. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής) περί ενεργειακών επιθεωρητών, που συζητείται στη Βουλή αυτές τις ημέρες. Οπως καταγγέλλουν φορείς της αγοράς ακινήτων, στο νομοσχέδιο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η κατάργηση όλων των κατά παρέκκλιση δυνατοτήτων δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές, που είναι χαρακτηρισμένες ως γεωργική γη. Επί της ουσίας, οι κάτοχοι εκτός σχεδίου εκτάσεων σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως γεωργικές ζώνες υψηλής παραγωγικότητας, χάνουν το δικαίωμα να ανεγείρουν κτίσματα σε περίπτωση που το οικόπεδό τους είναι μικρότερο των τεσσάρων στρεμμάτων, που αποτελεί το ελάχιστο απαιτούμενο όριο.

Μέχρι σήμερα οι κάτοχοι τέτοιων γαιών μπορούσαν να τις αξιοποιήσουν και για την ανέγερση κατοικιών, εξοχικών, ή και γραφείων μικρής κλίμακας εφόσον τα εν λόγω οικόπεδα πληρούσαν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως να έχουν πρόσοψη σε δρόμο (εθνική οδό, επαρχιακή οδό, δημοτική οδό) ή να βρίσκονται σε συγκεκριμένη απόσταση 200 και 150 μέτρων αντίστοιχα από εθνικο-επαρχιακό δρόμο και από δημοτικό δρόμο. Με τον τρόπο αυτό, ήταν εφικτή η οικοδόμηση ακόμα και σε οικόπεδα μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων, που είναι η ελάχιστα απαιτούμενη επιφάνεια για την ανέγερση κτισμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Πλέον, όπως τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), χιλιάδες δομήσιμα αγροτεμάχια σε όλη τη χώρα θα μετατραπούν, άμεσα σε απλά «χωράφια», με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά για τους κατόχους τους, αλλά και για τον κλάδο της οικοδομής, που θα μπορούσε δυνητικά να προσδοκά σε κάποια έσοδα από την ανέγερση κτισμάτων σε αυτά τα ακίνητα. Παράλληλα, κατά την ΠΟΜΙΔΑ, πρόκειται για έναν ακόμα «παράγοντα έμμεσης εξώθησης των πολιτών στην αυθαίρετη δόμηση».

Το ακόμα πιο παράδοξο είναι ότι την ίδια στιγμή που το υπουργείο Περιβάλλοντος καθιστά τις εν λόγω εκτάσεις μη οικοδομήσιμες, το υπουργείο Οικονομικών με τον νέο ΕΝΦΙΑ που έχει θεσπίσει, φορολογεί όλα τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και με συμπληρωματικό φόρο. Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δίνεται εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες που θα επεξεργαστούν τα στοιχεία του Ε9, να συνυπολογίσουν στο εκκαθαριστικό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και την αξία των εκτός σχεδίου ακινήτων. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί ιδιοκτήτες, εκτός από τον κύριο ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν για τα αγροτεμάχιά τους φέτος, θα υποχρεωθούν να καταβάλουν και επιπλέον φόρο. Μάλιστα, όπως προκύπτει, οι σχετικές υπηρεσίες δεν έχουν βρει ακόμα τον τρόπο υπολογισμού της αξίας των αγροτεμαχίων, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στον «αέρα» η όλη διαδικασία. Οπως ανέφερε πρόσφατα η «Κ», τα στελέχη του υπουργείου έχουν λάβει κάποιες προδιαγραφές, προκειμένου να ξεκινήσουν τα τεστ εκκαθάρισης του συμπληρωματικού φόρου. Στο πλαίσιο αυτό, πρώτα θα πρέπει να διαπιστωθεί εάν τα ποσά που προκύπτουν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή αν είναι υπερβολικά, καθώς και αν συγκεντρώνεται το απαιτούμενο ποσόν που έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές της χώρας και μετά θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση, η οποία θα εξειδικεύει τον τρόπο προσδιορισμού της αξίας των αγροτεμαχίων.

Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, οι ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων στην περιφέρεια είναι ήδη επί ποδός, καθώς όχι μόνο θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο φέτος, αλλά αυτός θα επιβληθεί και επί περιουσίας, η οποία οδεύει προς απαξίωση, μεγεθύνοντας την αδικία που πάει να συντελεστεί. Ηδη, για το ζήτημα αυτό έχει τοποθετηθεί δημόσια ο δικηγόρος κ. Κώστας Αράπογλου, πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, που επισήμανε ότι το πρόβλημα είναι πιο έντονο στα Χανιά, ενώ σαφώς επηρεάζει και πληθώρα άλλων περιοχών.

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

http://www.kathimerini.gr/867086/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/telos-h-domhsh-se-ektos-sxedioy-oikopeda-poy-einai-mikrotera-twn-4-stremmatwn

 

Σχετικές εικόνες

  • Τέλος η δόμηση σε εκτός σχεδίου οικόπεδα που είναι μικρότερα των 4 στρεμμάτων
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook