25.01.2018
ΣτΕ: Δεν είναι μνημεία κτήρια και εγκατάστασεις του Ελληνικού

 

Δεν είναι "μνημεία" και σωστά δεν χαρακτηρίστηκαν ως τέτοια  κτήρια και τεχνικές εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, αποφάνθηκε το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον πάρεδρο Χρήστο Παπανικολάου. 

 

Το δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές 10 κατοίκων (υπ΄ αριθμ. 149/2018 απόφαση μεταξύ των οποίων είναι η ομότιμη καθηγήτρια Ε.Μ.Π. Ελένη Πορτάλιου και η πρώην βουλευτής Β’ Αθηνών και αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης  Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη). 

 

Τα κτήρια αυτά είναι:  

1) Το αρχικό κτήριο του Δυτικού αεροσταθμού  (αίθουσα αφίξεων – αναχωρήσεων) 

2) Ο παλιός πύργος ελέγχου  

3) Το συγκρότημα 5 κτιρίων του πρώην Αμερικανικού Κολεγίου Θηλέων Αθηνών που είναι των αρχών της δεκαετίας του 1930 (νυν κτήρια Υ.Π.Α.), ιδιοκτησίας σήμερα του Ελληνικού Δημοσίου και της ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. 

 

Στην απόφαση αναφέρεται πως το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων προέβη σε εξαντλητική εξέταση και των τριών κτηρίων με βάση τα κριτήρια της νομοθεσίας και συγκεκριμένα, την αρχιτεκτονική, πολεοδομική, καλλιτεχνική, κοινωνική, τεχνική  και εν γένει ιστορική σημασία τους, συνεπώς "για κανένα από αυτά δεν συντρέχει στον βαθμό που απαιτεί η νομοθεσία για τον χαρακτηρισμό των κτηρίων ως μνημείων".

 

www.capital.gr/epikairotita/3269112/ste-den-einai-mnimeia-ktiria-kai-texnikes-egkatastaseis-tou-ellinikou

 

Σχετικές εικόνες

  • ΣτΕ: Δεν είναι μνημεία κτήρια και εγκατάστασεις του Ελληνικού
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook