16.12.2014
Το φιλόδοξο σχέδιο για την Επίδαυρο

Η ανάδειξη του ευρύτερου χώρου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα και επεξεργασμένα σχέδια πολιτιστικού τουρισμού μέσα από ένα δίκτυο συνεργειών και πολύπτυχης προσέγγισης. Χθες, έγινε στην Επίδαυρο η παρουσίαση του ολοκληρωμένου προγράμματος περιβαλλοντικής ανάδειξης, όπως το έχει οραματιστεί ο αρχαιολόγος κ. Βασίλης Λαμπρινουδάκης, με σκοπό την ένταξή του στο ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου (2014-2020).

Τις βασικές αρχές του προγράμματος, που προβλέπει την ανέλκυση της Επιδαύρου σε μία άλλη βαθμίδα κατανόησης της ιστορικής διαδρομής της αλλά και τη διασύνδεσή της με τη διεθνή ιατρική κοινότητα, τη βοτανολογία, τους τοπικούς παραγωγούς, κ.ά. (σε ένα ολιστικό σχέδιο νέου branding), τις είχε παρουσιάσει ο κ. Β. Λαμπρινουδάκης στο πλαίσιο της πρόσφατης γενικής συνέλευσης του «Διαζώματος». Το «Διάζωμα» με τον Σταύρο Μπένο, οργανώνει σε μία πλατφόρμα ιδεών και πράξης το πρόγραμμα της Επιδαύρου και το διασυνδέει με κρατικούς, τοπικούς και ιδιωτικούς φορείς.

Στην Επίδαυρο, η χθεσινή εκδήλωση οργανώθηκε από το ΥΠΕΚΑ και τον Δήμο Επιδαύρου και ήταν σημαντική η παρουσία, με ομιλίες, του υπ. Περιβάλλοντος, κ. Γ. Μανιάτη, της γεν. γραμματέως ΥΠΠΟ, κ. Λ. Μενδώνη, του Σταύρου Μπένου εκ μέρους του «Διαζώματος», του δημάρχου Επιδαύρου, κ. Κων. Γκάτζιου αλλά και του δημάρχου Κω, κ. Γιώργου Κυρίτση (στην Κω λειτουργεί το Διεθνές Ιπποκράτειο Ιδρυμα) και του δημάρχου Τρικκαίων, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου (τα Τρίκαλα είναι η γενέτειρα του Ασκληπιού). Χτίζεται έτσι μία νέα «αμφικτυονία» με κέντρο την Επίδαυρο και ακτίνα πέραν των συνόρων, αφού τα Ασκληπιεία ήταν διασκορπισμένα στη λεκάνη της Μεσογείου.

Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, τους καθηγητές Βασίλη Λαμπρινουδάκη (Κλασικής Αρχαιολογίας) και Παναγιώτη Δημόπουλο (Βοτανικής και Οικολογίας). Η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου (ΕΣΜΕ) θα παρακολουθεί στενά την οργάνωση και εφαρμογή του πολύπτυχου προγράμματος, υπό την προεδρία του καθηγητή κ. Β. Λαμπρινουδάκη. Οπως αναφέρει η έκθεση του «Διαζώματος», ιδιαίτερα σημαντικές είναι φυσικά οι μελέτες αναστήλωσης των μνημείων, όπως και οι μελέτες χάραξης διαδρομών εντός του αρχαιολογικού χώρου. Οι μελέτες αυτές είτε έχουν ήδη εκπονηθεί είτε θα εκπονηθούν από το επιστημονικό προσωπικό της ΕΣΜΕ.

Μία σειρά μελετών θα εκπονηθεί με πόρους που θα εξασφαλίσει το «Διάζωμα», όπως η συγγραφή της αφήγησης του Ασκληπιείου της Επιδαύρου (σε συνεργασία με εξειδικευμένο αφηγητή), της κατάρτισης marketing plan, κ.ά.

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

http://www.kathimerini.gr/796082/article/epikairothta/ellada/to-filodo3o-sxedio-gia-thn-epidayro

Σχετικές εικόνες

  • Το φιλόδοξο σχέδιο για την Επίδαυρο
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook