14.11.2014
Πότε ξεκινάει η ανάπλαση του Αστέρα Βουλιαγμένης

Υπόθεση χρόνου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι η παροχή της έγκρισης από το ΣτΕ του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημόσιων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ) που θα οδηγήσει στην έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών αναβάθμισης της έκτασης. Για την ώρα, πάντως, το ξενοδοχείο The Westin Athens θα πάψει να δέχεται κρατήσεις από τις 14 Νοεμβρίου, ενώ η αναστολή των κρατήσεων για τη δεύτερη μονάδα Arion, a Luxury Collection Resort & Spa δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

Στο πλαίσιο της μεταβίβασης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στο Ταμείο Αξιοποιήσεων με στόχο την αξιοποίησή του από την αραβική Jermyn street real estate fund IV, χθες, αποφασίστηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 51,6 εκατ. ευρώ με την έκδοση 17.222.516 νέων μετοχών. Τις μετοχές αυτές θα αναλάβει αποκλειστικά το ΤΑΙΠΕΔ έναντι της εισφοράς ακινήτων του.

Επίσης, το τυπικό σκέλος προβλέπει το επίσημο «κλείσιμο» της αγοραπωλησίας ύψους 400 εκατ. ευρώ μεταξύ Δημοσίου και Jermyn, όπως και την υποβολή από τους Άραβες μεγαλομετόχους (90%) της Αστήρ Παλάς δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους που έχουν το υπόλοιπο 10%. Το συνολικό ύψος της επένδυσης (συμπεριλαμβανομένων των εργασιών ανακαίνισης) τοποθετείται στα 700 εκατ. ευρώ και άνευ απροόπτου οι εργασίες ανακατασκευής θα μπορούσαν να ξεκινήσουν αρχές του 2015.

Η αξιοποίηση

Το ΕΣΧΑΔΑ προβλέπει ήπια δόμηση, ανάπτυξη, δηλαδή όπου κεντρικό ρόλο θα έχουν δασικές εκτάσεις και χώροι πρασίνου. Ο συντελεστής δόμησης θα είναι 0,1875, ενώ από το σύνολο των 60.886 τ.μ. που επιτρέπεται να δομηθούν, θα αναπτυχθούν τα 56.500 τ.μ.

Παράλληλα, η κάλυψη θα είναι χαμηλή, καθώς μέρος των κατοικιών και διαμερισμάτων προβλέπεται να υλοποιηθεί στις υφιστάμενες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Η επέμβαση, δηλαδή, στο υφιστάμενο πράσινο θα είναι πολύ μικρή, ενώ οι ζώνες πρασίνου θα ενισχυθούν με πρόσθετες φυτεύσεις.

Προβλέπεται ότι κάθε δένδρο που θα αποψιλώνεται κατά την κατασκευαστική περίοδο θα πρέπει να αντικατασταθεί με νέο εντός των ορίων του οικοπέδου, ώστε η τελική εικόνα της έκτασης να παραμένει ίσης ή μεγαλύτερης αισθητικής αξίας με την υφιστάμενη. Για κάθε οικόπεδο μεμονωμένης κατοικίας θα πρέπει να προβλεφθεί η φύτευση του ακάλυπτου χώρου σε ποσοστό 75%.

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα θα αποκτήσει δύο ξενοδοχεία έξι αστέρων τα οποία θα αντικαταστήσουν τις μονάδες Arion Hotel και Westin hotel. Ακόμη στη χερσόνησο Βουλιαγμένης θα δημιουργηθούν 14 πολυτελείς βίλες, το πολύ δύο επιπέδων, που θα καταλαμβάνουν συνολική επιφάνεια 2.000 τ.μ. Τέλος η περιοχή πρασίνου καταλαμβάνει έκταση 54.,1 χιλιάδων τ.μ, και αντιπροσωπεύει το 16% της συνολικής έκτασης του Αστέρα και το 9% της χερσονήσου. Στην περιοχή αυτή δεν επιτρέπεται η δόμηση.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

http://www.capital.gr/news.asp?id=2154555

Σχετικές εικόνες

  • Πότε ξεκινάει η ανάπλαση του Αστέρα Βουλιαγμένης
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook