02.11.2014
Εκτός του νομοσχεδίου για τη διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ η συμμετοχή ιδιωτικών φορέων

Με την απαλοιφή από το νομοσχέδιο για το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΣΕΣ) του νέου ΕΣΠΑ του άρθρου που επιτρέπει τη συμμετοχή ιδιωτικών φορέων στο μετοχικό κεφάλαιο της ΜΟΔ (Μονάδα Oργάνωσης της Διαχείρισης των αναπτυξιακών προγραμμάτων) δρομολογείται η κατάθεσή του στη Βουλή, που αναμένεται το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Η νέα αρχιτεκτονική του Προγράμματος με τη συγκέντρωση των εξουσιών στο υπ. Ανάπτυξης, που έχει συμφωνηθεί με την Κομισιόν και εγκρίθηκε στην αρχική σύλληψή της από το ΕΣΠΑ από τον περασμένο Μάιο, δεν μπορεί να αρθεί, καθώς θα οδηγούσε σε συνολική επαναδιαπραγμάτευση του Προγράμματος.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου, βάσει του οποίου θα οριστικοποιηθεί το οργανόγραμμα για τη διαχείριση του νέου Προγράμματος, είναι προαπαιτούμενο για την έγκριση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων που έχουν αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά δεν έχουν λάβει ακόμη την απαιτούμενη έγκριση.

Ζητούμενο μεταξύ άλλων αποτελεί η ομαλή μετάβαση από τη μία προγραμματική περίοδο στην άλλη, δηλαδή από το παλιό ΕΣΠΑ της περιόδου 2007 - 2014, στο νέο, που καλύπτει την περίοδο 2014 - 2020, με δεδομένη τη ριζική αλλαγή στη διαχείριση του νέου Προγράμματος, που επιχειρείται μέσα από το προτεινόμενο νομοσχέδιο. Η συγκέντρωση των διαχειριστικών αρχών στο υπουργείο Ανάπτυξης και η δημιουργία αντίστοιχων επιτελικών δομών στα υπουργεία, που χάνουν ουσιαστικά την ευθύνη στρατηγικού σχεδιασμού του Προγράμματος, δημιουργούν την ανάγκη για αποτελεσματικό και σαφή διαχωρισμό τού ποιος έχει την ευθύνη και για τι και παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί να ξεκαθαρίσει αυτή τη σχέση, τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν κατά τη μετάβαση από το ένα καθεστώς στο άλλο προοιωνίζονται καθυστερήσεις και συγκρούσεις. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι στον βαθμό που η νέα αρχιτεκτονική του Προγράμματος με τη συγκέντρωση των εξουσιών στο υπουργείο Ανάπτυξης έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγκρίθηκε στην αρχική σύλληψή της από το ΕΣΠΑ από τον περασμένο Μάιο, δεν μπορεί να αρθεί, καθώς θα οδηγούσε σε συνολική επαναδιαπραγμάτευση του Προγράμματος.

Μισθολογικά

Κρίσιμο θέμα που δημιουργείται με τη στελέχωση όλου του νέου οργανογράμματος, αποκλειστικώς με προσωπικό της ΜΟΔ, είναι το μισθολογικό. Η διαφύλαξη της προσωπικής διαφοράς στο μισθολόγιο, που επιτρέπει τη συγκράτηση των αμοιβών του προσωπικού της ΜΟΔ σε επίπεδα συμβατά με το έργο τους, αποτελεί επίσης ένα ακανθώδες θέμα, που θα κρίνει την ομαλή στελέχωση των νέων δομών. Να σημειωθεί ότι οι υπάλληλοι της ΜΟΔ, που στο σύνολό τους αποτελούν εξειδικευμένο προσωπικό είχαν πετύχει την εξασφάλιση της προσωπικής διαφοράς, στον βαθμό που η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου κατά το πρότυπο του υπόλοιπου δημόσιου τομέα οδηγούσε σε σημαντική μείωση των μισθών τους. Η κάλυψη του συνόλου του προσωπικού των νέων υπηρεσιών ΕΣΠΑ με προσωπικό της ΜΟΔ, έτσι ώστε να μην υπάρχουν υπάλληλοι δύο ταχυτήτων, τη στιγμή που η προσωπική διαφορά στον μισθό οδεύει προς κατάργηση, δημιουργεί ένα πρόσθετο πονοκέφαλο στο υπουργείο Ανάπτυξης, που θα πρέπει να βρει ένα τρόπο υπέρβασης αυτού του εμποδίου, χωρίς να δημιουργήσει αντιδράσεις, που θα καθυστερούσαν την υλοποίηση τόσο του υφιστάμενου όσο και του νέου ΕΣΠΑ.

Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχετικές εικόνες

  • Εκτός του νομοσχεδίου για τη διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ η συμμετοχή ιδιωτικών φορέων
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook