07.10.2014
Επενδύσεις 10 δισ. από την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου

Συμφωνίες εσόδων ύψους 1,8 δισ. ευρώ απέφερε μέχρι σήμερα το πρόγραμμα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου. Από αυτά πάνω από 900 εκατ. ευρώ αφορούν το Ελληνικό, 260 εκατ. ευρώ την πώληση και επαναμίσθωση 28 κτιρίων, 81 εκατ. ευρώ το IBC κ.ά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Εμμ. Κονδύλη, οι αξιοποιήσεις αυτές θα φέρουν στη χώρα επενδύσεις ύψους 10 δισ. ευρώ. Μιλώντας χθες στο συνέδριο Prodexpo, ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ είπε ακόμη ότι το Ταμείο έχει ολοκληρώσει μέχρι τώρα 18 αποκρατικοποιήσεις και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη άλλες 18. Δύο από αυτές αναμένεται να καρποφορήσουν σύντομα, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ έχει ζητήσει την υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Πρόκειται για την υποβολή προσφορών για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας και για την πρώτη ομάδα μαρινών, που περιλαμβάνει τις μαρίνες Αλίμου, Νέας Επιδαύρου, Υδρας και Πόρου. Για τα άλλα έργα, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο πρόεδρος του Ταμείου κ. Κονδύλης κράτησε κλειστά χαρτιά.

Σε ό,τι αφορά την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, ο κ. Κονδύλης αναφέρθηκε στο επόμενο βήμα που θα πραγματοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ και αφορά την τιτλοποίηση. Το σχέδιο τιτλοποίησης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, θα προσφέρει πολλαπλά επενδυτικά εργαλεία στους ενδιαφερομένους, όπως είναι η έκδοση ομολόγων, αλλά και η δυνατότητα συμμετοχής των επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών που αξιοποιούν κρατική περιουσία. Κι εδώ ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ απέφυγε να δώσει χρονοδιάγραμμα. Η ελληνική πλευρά πάντως έχει δεσμευθεί να πραγματοποιήσει την πρώτη διάθεση τίτλων έως το τέλος του έτους.

Πηγή: Η Καθημερινή

Σχετικές εικόνες

  • Επενδύσεις 10 δισ. από την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook