08.10.2014
Υπερκαλύφθηκε ο στόχος απορρόφησης των κονδυλίων για το ΕΣΠΑ το 2014

Στο 85% διαμορφώνεται πλέον το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο απώλειας πόρων από το τρέχον πρόγραμμα, το ύψος του οποίου φθάνει τα 21 δισ. ευρώ. Η έγκαιρη ολοκλήρωση του προγράμματος σε συνδυασμό με τη συμφωνία για εμπροσθοβαρή έναρξη του νέου ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, πριν δηλαδή από την έγκριση των νέων Επιχειρησιακών και Περιφερειακών Προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιτρέπει και τη διατήρηση του προϋπολογισμού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) στα 6,4 δισ. ευρώ. Στο 85% διαμορφώνεται πλέον το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο απώλειας πόρων από το τρέχον πρόγραμμα, το ύψος του οποίου φθάνει τα 21 δισ. ευρώ.

Η έγκαιρη ολοκλήρωση του προγράμματος σε συνδυασμό με τη συμφωνία για εμπροσθοβαρή έναρξη του νέου ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 - 2020, πριν δηλαδή από την έγκριση των νέων Επιχειρησιακών και Περιφερειακών Προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιτρέπει και τη διατήρηση του προϋπολογισμού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) στα 6,4 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αφορά συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, από τα 6,4 δισ. ευρώ που θα δαπανηθούν το 2015, τα 5,7 δισ. ευρώ είναι δαπάνες που θα χρηματοδοτηθούν και από πόρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ στα 700 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι δαπάνες για έργα που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους. Οπως αναλύεται στο προσχέδιο, στόχος για το 2015 είναι η εντατικοποίηση των ενεργειών για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 και την επίσπευση των ενεργειών για την έναρξη υλοποίησης των προγραμμάτων της νέας περιόδου. Οι εκκρεμότητες του υφιστάμενου ΕΣΠΑ αφορούν έργα υποδομών (οδικοί άξονες, σιδηρόδρομοι, μετρό κ.λπ.), την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της απασχόλησης, της εκπαίδευσης, της υγείας, του περιβάλλοντος, των υποδομών των ΟΤΑ και των δράσεων για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ο ρυθμός απορρόφησης των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ αυξήθηκε κατά 10,3% μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, προσθέτοντας επιπλέον 600 εκατ. ευρώ στην αγορά.
Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης, εξηγούν ότι ένα σημαντικό μέρος του ΠΔΕ του 2015 θα αποτελούν χρηματοδοτήσεις του νέου ΕΣΠΑ, αφού τα κονδύλια που απομένουν προς απορρόφηση από το τρέχον δεν ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ, μεγάλο μέρος εκ των οποίων θα απορροφηθεί άλλωστε εντός του τρέχοντος έτους. Το υψηλό ποσοστό απορρόφησης του τρέχοντος προγράμματος, που φθάνει σήμερα το 85%, και η υπερκάλυψη των στόχων απορρόφησης τόσο κατά το 2013 όσο και το 2014 συρρικνώνουν ουσιαστικά τις πληρωμές που θα γίνουν την επόμενη χρονιά για το υφιστάμενο ΕΣΠΑ, καθώς οι τελικές πληρωμές θα γίνουν απολογιστικά με την έκθεση αξιολόγησης και το κλείσιμο του προγράμματος, που αναμένεται το 2017.

Η προσπάθεια για την εμπροσθοβαρή έναρξη του νέου ΕΣΠΑ αποσκοπεί στη διατήρηση των δαπανών του ΠΔΕ περίπου στα περυσινά επίπεδα, χωρίς να μειωθούν οι δημόσιες επενδύσεις και να σταματήσει η επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα, που κατά κύριο λόγο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει τη μετάβαση από το τρέχον πρόγραμμα στο νέο, μέσα από τα έργα - γέφυρες, δηλαδή αυτά που δεν θα ολοκληρωθούν εντός της προγραμματισμένης προθεσμίας και θα μεταφερθούν για τη νέα προγραμματική περίοδο, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο τη συνέχιση των χρηματοδοτικών ροών από την Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς να υπάρξουν κενά.

Η ολοκλήρωση της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ καθώς και η έγκαιρη προετοιμασία και έγκριση από την Ε.Ε. του νέου προγράμματος θα επιτρέψουν τη μετάβαση από την παλιά στη νέα προγραμματική περίοδο χωρίς κενά και καθυστερήσεις. Ηδη το ελληνικό πρόγραμμα έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκκρεμεί η έγκριση των Επιχειρησιακών και των Περιφερειακών Προγραμμάτων, που περνάει πλέον στα χέρια της νέας Επιτροπής.

Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Πηγή: Η Καθημερινή

Σχετικές εικόνες

  • Υπερκαλύφθηκε ο στόχος απορρόφησης των κονδυλίων για το ΕΣΠΑ το 2014
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook