28.10.2014
Τα projects που θα αλλάξουν τον ελληνικό τουρισμό

Περισσότερές από 10 μεγάλες επενδύσεις προωθούνται σήμερα, ανά την Ελλάδα, σε μία συγκυρία κατά την οποία η ελληνική πολιτεία προσπαθεί να αξιοποιήσει το θετικό μομέντουμ του ελληνικού τουρισμού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο προσεχές διάστημα, θα εκδοθεί η απαιτούμενη ΚΥΑ για την υλοποίηση δύο νέων τουριστικών μονάδων σε Λακωνία και Κέρκυρα. Η κατασκευή του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Costa Navarino έχει ενισχύσει την ελκυστικότητα ως τουριστικού προορισμού της ευρύτερης περιοχής της Πελοποννήσου. Πρόσφατα η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. (Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας) έλαβε έγκριση για την ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο έργου, προϋπολογισμού 18,4 εκατ. ευρώ, που αφορά γήπεδο γκολφ 18 οπών που θα υλοποιηθεί στην περιοχή του Ριζόμυλου.

Στην ίδια περιοχή, στο χωριό Ελαιώνας της Πελοποννήσου ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, επιχειρεί να επαναλειτουργήσει το ξενοδοχείο Σήμαντρον, που αποτελείται από 42 δωμάτια και σουίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος εκμισθωτής θα πρέπει να υλοποιήσει επένδυση αναβάθμισης της τάξης του 1,2 εκατ. ευρώ, με την ιδιοκτήτρια εταιρεία Μετόχι Α.Ε. να βρίσκεται σήμερα σε συζητήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές σε συνέχεια της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχε απευθύνει το περασμένο καλοκαίρι.

Στην Κέρκυρα, η επένδυση ύψους 75 εκατ. ευρώ που σχεδιάζει η αμερικανική NHC Capital βρίσκεται αντιμέτωπη με την ελληνική γραφειοκρατία, με την Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων να θεωρεί ότι τίθεται ζήτημα εθνικής ασφάλειας, εάν μετακινηθεί το εθνικό οχυρό Αγίου Στεφάνου Κέρκυρας. Ωστόσο, η μεταφορά του οχυρού είναι απαραίτητη προκειμένου οι Αμερικάνοι να υλοποιήσουν «παραθεριστικό-τουριστικό χωριό» στην έκταση 447 στρεμμάτων στην περιοχή Ερημίτης της Κέρκυρας.

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται η δημιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, στην περιοχή Βρόσκοπος της Τζιάς που αναπτύσσουν θυγατρικές εταιρείες του ομίλου Dolphin Capital. Προβλέπεται η δημιουργία πεντάστερου ξενοδοχείου, δυναμικότητας 94 κλινών με επιπλωμένες κατοικίες 136 κλινών και κέντρο θαλασσοθεραπείας 100 ατόμων. Tο συγκρότημα θα είναι το δεύτερο της εταιρείας στην Ελλάδα υπό την επωνυμία Aman resort (μετά το εν λειτουργία Amanzoe στο Πόρτο Χέλι).

Παράλληλα, στο σκέλος της επεξεργασίας από τα συνερμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού βρίσκεται το Σχέδιο για τη δημιουργία Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) που κατατέθηκε στο ΥΠΕΚΑ πριν από περίπου 11 μήνες. Βέβαια, το έργο, προϋπολογισμού 1-1,5 δισ. ευρώ, είναι εκτός χρονοδιαγράμματος, καθώς υπολογιζόταν, αρχικά, ότι θα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο μέχρι τα τέλη της...φετινής χρονιάς. Ωστόσο, εάν η επένδυση προχωρήσει τρία ξενοδοχειακά συγκροτήματα πέντε αστέρων, 5.000 κατοικίες, ακαδημία και γήπεδα γκολφ, βοτανικός λόφος 700 στρεμμάτων, ιππικό κέντρο και θεματικό πάρκο θα κάνουν σταδιακά την εμφάνισή τους στην περιοχή Έξαρχος της Αταλάντης.

Στη διαδικασία της ένταξης στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων βρίσκεται το πρότυπο τουριστικό συγκρότημα Iliad resort στην Ιθάκη, προϋπολογισμού της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Θα διαθέτει γήπεδο γκολφ 18 οπών σχεδιασμένο από τον Greg Norman, μαρίνα 200 θέσεων ελλιμενισμού, εμπορικές χρήσεις, παραθαλάσσιο οικισμό και έξι πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες που θα αποτελούνται από 1.020 σουίτες και 150 κατοικίες γκολφ.

Στο Κάβο Σίδερο στο Λασίθι της Κρήτης, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται το ξενοδοχειακό συγκρότημα που σχεδιάζει η Minoan Group , προϋπολογισμού 267,7 εκατ. ευρώ. Η επένδυση «Ίτανος γαία» προβλέπει την τουριστική ανάπτυξη περιοχής 25 χιλιάδων στρεμμάτων όπου σχεδιάζεται η υλοποίηση πέντε ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών και ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών. Το έργο εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 1.200 άμεσες θέσεις εργασίες.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Τουρισμού επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προωθούνται σε Σύρο, Κορινθία και Νήες Μαγνησίας.

Κατά τους αναλυτές της Alpha Bank, οι παραπάνω επενδύσεις όπως και άλλες μικρότερες θα ενδυναμώσουν περαιτέρω τον ελληνικό τουρισμό από το 2015 και μετά, με αποτέλεσμα να πλησιάσει η Ελλάδα τους πολύ υψηλούς αριθμούς τουριστών που επιτυγχάνονται στις κύριες ανταγωνίστριες χώρες, οι οποίες έχουν ήδη ανέλθει σε υψηλότερο επίπεδο τουριστικής ανάπτυξης.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

http://www.capital.gr/news.asp?id=2135891

Σχετικές εικόνες

  • Τα projects που θα αλλάξουν τον ελληνικό τουρισμό
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook