28.10.2014
Κέντρο Πολιτισμού «Ιδρυμα Νιάρχος»: Πυρετός στο εργοτάξιο του Φαλήρου

Προτού καλά-καλά ολοκληρωθεί το Κέντρο Πολιτισμού «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» (ΚΠΙΣΝ) έχει ήδη φιλοξενήσει περισσότερα από 23.000 άτομα, εκ των οποίων 3.104 μαθητές σχολείων της Αττικής. Το τελευταίο έτος το Κέντρο Επισκεπτών στο εργοτάξιο του Φαλήρου υποδέχεται όσους θέλουν να ενημερωθούν για την πορεία του έργου κατασκευής των νέων κτιρίων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Μάλιστα, από το σύνολο των επισκεπτών, περίπου 1.800 άτομα είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν εντός του εργοταξίου.

Το ενδιαφέρον των πολιτών αυξάνεται όσο προχωρεί η κατασκευή του έργου, η οποία έχει ολοκληρωθεί στο 40%. Είκοσι πέντε μήνες μετά την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών, έχουν ήδη ολοκληρωθεί η θεμελίωση, η αντισεισμική προστασία των κτιρίων, ο φέρων οργανισμός (ανωδομή) από οπλισμένο σκυρόδεμα και δομικό χάλυβα, καθώς και η κατασκευή του τεχνητού λόφου, τελικού ύψους 14 μέτρων.

Σήμερα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι ηλεκτρομηχανολογικές και αρχιτεκτονικές εργασίες στο εσωτερικό των κτιρίων (διαμόρφωση εσωτερικών χωρισμάτων) και έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση της γυάλινης όψης του κτιρίου. Παράλληλα, συνεχίζονται οι εργασίες τελικής διαμόρφωσης και φύτευσης του Πάρκου. Τα δέντρα που έχουν φυτευτεί ως σήμερα φτάνουν τα 250 και οι θάμνοι τις 5.000.

Με βάση τη σχετική μελέτη φύτευσης έχουν επιλεγεί προσεκτικά από διάφορα φυτώρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό περισσότερα από 1.100 δέντρα διαφόρων ειδών. Τα δέντρα έχουν μεταφερθεί σε ειδικά διαμορφωμένη μονάδα διαχείρισης στην Τραγάνα, όπου θα παραμείνουν και θα εγκλιματισθούν πριν από τη μεταφορά και τη φύτευσή τους στην τελική θέση τους στον χώρο του έργου στο Φαληρικό Δέλτα.

Την άνοιξη το ενεργειακό στέγαστρο

Στο σημερινό στάδιο κατασκευής περιλαμβάνεται και η ανέγερση του ενεργειακού στεγάστρου που έχει ξεκινήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τα 717 προκατασκευασμένα στοιχεία του αναρτώνται στην τελική τους θέση, 14 μέτρα πάνω από το κτίριο της Οπερας.

Το στέγαστρο, ατρακτοειδούς μορφής, αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2015 και αποτελεί το σημαντικότερο από αρχιτεκτονικής και στατικής πλευράς στοιχείο του έργου. Ο διάσημος ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο το έχει οραματιστεί σαν ένα σύννεφο που αιωρείται πάνω από το κτίριο της Οπερας, διαχωρισμένο από αυτό. Επειδή έπρεπε να είναι ελαφρύ και συμπαγές, επιλέχθηκε ως βασικό υλικό το φεροτσιμέντο, ένα λεπτό, σύνθετο υλικό, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν κυρίως σε κατασκευές πλοίων, καθώς μπορεί εύκολα να καμπυλωθεί για ελαφριές κατασκευές. Πάντως είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που χρησιμοποιείται σε κτιριακό έργο αυτής της κλίμακας.

Ταχύς ρυθμός κατασκευής

Στόχος των κατασκευαστών είναι η ολοκλήρωση του έργου με απόλυτη τήρηση του αρχικού προγραμματισμού (χρονικού και οικονομικού) και των ποιοτικών και λειτουργικών απαιτήσεων. Ως σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 40% του έργου από την κοινοπραξία Salini Impregilo - Τέρνα, το οποίο αναμένεται να έχει τελειώσει το 2016, οπότε θα παραδοθεί ως δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Ελληνικό Δημόσιο.

Σήμερα στο εργοτάξιο απασχολούνται περίπου 700 εργαζόμενοι, οι οποίοι θα φθάσουν τους 1.500 στα τελικά στάδια της κατασκευής. Στην παρούσα φάση του έργου οι ανάγκες της κατασκευής εξυπηρετούνται από περίπου 100 ειδικά μηχανήματα, ανυψωτικά, εκσκαφείς και ειδικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και 11 οικοδομικών γερανών.

Ο όγκος και η πολυπλοκότητα των καθημερινών εργασιών καθιστούν το Κέντρο Πολιτισμού το πλέον απαιτητικό εργοτάξιο στην Ελλάδα. Οι συνθήκες αυτές επέβαλαν, για λόγους ασφαλείας, την εγκατάσταση - για πρώτη φορά σε ελληνικό εργοτάξιο - ηλεκτρονικού συστήματος με ειδικό λογισμικό για το έργο, που ελέγχει και καταγράφει όλες τις κινήσεις των οικοδομικών γερανών, με σκοπό την αποτροπή, μέσω αυτόματης πέδησης, ενδεχομένων συγκρούσεων ή άλλων ατυχημάτων.

Με τα περιβαλλοντικά καινοτόμα σχέδια και πρακτικές το έργο στοχεύει στην απόκτηση της χρυσής ή ιδανικά της πλατινένιας «πράσινης» πιστοποίησης κτιρίων LEED, την πρώτη διάκριση αυτού του είδους στην Ελλάδα, καθώς και την πρώτη για έργο τέτοιας κλίμακας στην Ευρώπη.

Για την ιστορία...

Το 2006, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε τα σχέδιά του για τη χρηματοδότηση της δημιουργίας του ΚΠΙΣΝ, έργο που περιλαμβάνει την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή, καθώς και τη δημιουργία του Πάρκου «Σταύρος Νιάρχος», συνολικής έκτασης 170.000 τετραγωνικών μέτρων. Η ανάθεση του έργου τον Σεπτέμβριο του 2012 υπήρξε η ευτυχής κατάληξη μακρών και επίπονων διαδικασιών για την ολοκλήρωση των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων, την εκπόνηση των μελετών, την προετοιμασία και τη διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού.

Η αρχιτεκτονική μελέτη φέρει την υπογραφή του Ρέντσο Πιάνο, ο οποίος είχε και τη γενική ευθύνη του συντονισμού ενός πλήθους ειδικευμένων μελετητικών γραφείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που εργάστηκαν για την ολοκλήρωση των υπόλοιπων μελετών του πολυσύνθετου έργου.

Τράτσα Μάχη

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
 

Σχετικές εικόνες

  • Κέντρο Πολιτισμού «Ιδρυμα Νιάρχος»: Πυρετός στο εργοτάξιο του Φαλήρου
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook