22.09.2014
Υπεγράφη η αρχική σύμβαση πώλησης του Αστέρα στην Jermyn

Yπογράφηκε η αρχική σύμβαση για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης, από την Εθνική Τράπεζα και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, στην Jermyn Street Real Estate Fund IV LP η οποία έχει ήδη εξασφαλίσει επιχορηγήσεις από τον επενδυτικό νόμο για τον εκσυγχρονισμό των δύο ξενοδοχείων 5 αστέρων και της μαρίνας του τουριστικού συγκροτήματος. Yπογράφηκε η αρχική σύμβαση για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης από την Εθνική Τράπεζα και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου στην Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, η οποία έχει ήδη εξασφαλίσει επιχορηγήσεις από τον Επενδυτικό Νόμο για τον εκσυγχρονισμό των δύο ξενοδοχείων 5 αστέρων και της μαρίνας του τουριστικού συγκροτήματος.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη μεταβίβαση του συγκροτήματος και την καταβολή των 400 εκατ. ευρώ από το επενδυτικό σχήμα προϋποθέτει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ προκειμένου να εκδώσει νέες μετοχές υπέρ του ΤΑΙΠΕΔ. Το Ταμείο από την πλευρά του, αφού παραιτηθεί η Εθνική Τράπεζα από το δικαίωμα επικαρπίας, θα εισφέρει στην «Αστήρ» ιδιόκτητο οικόπεδό του επί της έκτασης όπου αναπτύσσεται το τουριστικό συγκρότημα. Η αύξηση κεφαλαίου αναμένεται μέσα στον Οκτώβριο. Παράλληλα, η ολοκλήρωση της διαδικασίας προϋποθέτει την έγκριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας του περιεχομένου Προεδρικού Διατάγματος –βάσει του οποίου θα γίνουν οι νέες επενδύσεις στο συγκρότημα– το οποίο στη συνέχεια προβλέπεται να προωθηθεί προς κύρωση στη Βουλή. Το συνολικό κόστος της συναλλαγής μπορεί να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ περιλαμβανομένων του τιμήματος, της ανάληψης δανειακών και άλλων υποχρεώσεων και της πιθανής δημόσιας πρότασης για τη συγκέντρωση του συνόλου των μετοχών.

Το σχήμα των Αράβων και Τούρκων επενδυτών πριν υπογραφεί η σύμβαση και πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία της συναλλαγής –οπότε θα καταβάλει το αντίτιμο για την αγορά του Αστέρα– έχει ήδη εξασφαλίσει επιχορήγηση από τον Επενδυτικό Νόμο για την υλοποίηση έργων εκσυγχρονισμού των δύο ξενοδοχείων και της μαρίνας του συγκροτήματος. Με εγκριτικές αποφάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης έχουν υπαχθεί στον Επενδυτικό Νόμο τρία επιχειρηματικά σχέδια των υπό σύσταση εταιρειών Αpollo Ξενοδοχειακή Α.Ε. και Αpollo Mαρίνα Α.Ε. συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ύψους 75,57 εκατ. ευρώ. Η συνολική επιχορήγηση που εγκρίθηκε για τις επενδύσεις θα φθάσει σε 11,33 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, για τον εκσυγχρονισμό του πρώτου ξενοδοχείου δυναμικότητας 319 κλινών με συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος 28,14 εκατ. ευρώ η επιχορήγηση ανέρχεται σε 4,22 εκατ. ευρώ. Για τον εκσυγχρονισμό του δεύτερου ξενοδοχείου δυναμικότητας 380 κλινών, με συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος 24,96 εκατ. ευρώ, η επιχορήγηση ανέρχεται σε 3,75 εκατ. ευρώ. Για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση της μαρίνας με συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος 22,47 εκατ. ευρώ, η επιχορήγηση ανέρχεται σε 3,37 εκατ. ευρώ.

Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ

Πηγή: Η Καθημερινή

Σχετικές εικόνες

  • Υπεγράφη η αρχική σύμβαση πώλησης του Αστέρα στην Jermyn
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook