18.09.2014
Αντίστροφη μέτρηση για το πιο πολυτελές resort της Ελλάδας

Οι σουίτες του Αστέρα έχουν φιλοξενήσει μυθικές προσωπικότητες της πολιτικής, της τέχνης και των επιχειρήσεων, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι, ο Γκορμπατσόφ, ο Μπόρις Γέλτσιν, ο Ζακ Ντελόρ, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Φρανκ Σινάτρα, η Μελίνα Μερκούρη, η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Λάμπρος Κωνσταντάρας. Ωστόσο, το ξενοδοχειακό συγκρότημα της ειδυλλιακής χερσονήσου της Βουλιαγμένης ήρθε η ώρα να ξαναβρεί την παλιά του αίγλη και να μετατραπεί στο πιο πολυτελές resort της Ελλάδας και ενδεχομένως της Νότιας Ευρώπης.

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;

Χθες έπεσαν οι πρώτες υπογραφές μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και της Jermyn Street για το έργο. Πλέον, ο νέος (από τον περασμένο Δεκέμβριο) ιδιοκτήτης της έκτασης, η αραβική Jermyn street real estate fund IV αναμένει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο ανάπλασης. Το ανώτατο δικαστήριο εκτιμάται ότι θα ανάψει το πράσινο φως για το προεδρικό διάταγμα με το οποίο εγκρίνεται το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ), εν προκειμένω της έκτασης του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μέσα στο προσεχές διάστημα εκτιμάται ότι θα δημοσιοποιηθεί η απόφαση του ΣτΕ, ενώ μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται ότι το έργο θα έχει προχωρήσει σε επίπεδο γραφειοκρατίας. Επίσης, το τυπικό σκέλος προβλέπει το επίσημο «κλείσιμο» της αγοραπωλησίας ύψους 400 εκατ. ευρώ μεταξύ Δημοσίου και Jermyn, όπως και την υποβολή από τους Άραβες μεγαλομετόχους (90%) της Αστήρ Παλάς δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους που έχουν το υπόλοιπο 10%. Το συνολικό ύψος της επένδυσης (συμπεριλαμβανομένων των εργασιών ανακαίνισης) τοποθετείται στα 700 εκατ. ευρώ και άνευ απροόπτου οι εργασίες ανακατασκευής θα μπορούσαν να ξεκινήσουν αρχές του 2015.

Ήπια δόμηση

Το ΕΣΧΑΔΑ προβλέπει ήπια δόμηση, ανάπτυξη, δηλαδή όπου κεντρικό ρόλο θα έχουν δασικές εκτάσεις και χώροι πρασίνου. Ο συντελεστής δόμησης θα είναι 0,1875, ενώ από το σύνολο των 60.886 στρεμμάτων που επιτρέπεται να δομηθούν, θα αναπτυχθούν τα 56.500 τ.μ.

Παράλληλα, η κάλυψη θα είναι χαμηλή, καθώς μέρος των κατοικιών και διαμερισμάτων προβλέπεται να υλοποιηθεί στις υφιστάμενες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Η επέμβαση, δηλαδή, στο υφιστάμενο πράσινο θα είναι πολύ μικρή, ενώ οι ζώνες πρασίνου θα ενισχυθούν με πρόσθετες φυτεύσεις.

Προβλέπεται ότι κάθε δένδρο που θα αποψιλώνεται κατά την κατασκευαστική περίοδο θα πρέπει να αντικατασταθεί με νέο εντός των ορίων του οικοπέδου, ώστε η τελική εικόνα της έκτασης να παραμένει ίσης ή μεγαλύτερης αισθητικής αξίας με την υφιστάμενη. Για κάθε οικόπεδο μεμονωμένης κατοικίας θα πρέπει να προβλεφθεί η φύτευση του ακάλυπτου χώρου σε ποσοστό 75%.

Συνολικά, υπολογίζεται ότι θα δομηθεί το μισό του συνόλου της έκτασης του Αστέρα.

Γιατί θα είναι το πιο πολυτελές resort στην Ελλάδα

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα θα αποκτήσει δύο ξενοδοχεία έξι αστέρων τα οποία θα αντικαταστήσουν τις μονάδες Arion Hotel και Westin hotel. Η λειτουργία των συγκεκριμένης κατηγορίας ξενοδοχείων εκτιμάται ότι θα θέσει εκτός συναγωνισμού τον Αστέρα, καθώς καταλύματα έξι αστέρων δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, ενώ είναι λιγοστά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  Ακόμη στη χερσόνησο Βουλιαγμένης θα δημιουργηθούν 14 πολυτελείς βίλες, το πολύ δύο επιπέδων, που θα καταλαμβάνουν συνολική επιφάνεια 2.000 τ.μ.

Σύμφωνα με το ΕΣΧΑΔΑ, η χερσόνησος, γνωστή ως Μικρό Καβούρι, αποτελείται συνολικά από οκτώ ζώνες.

Στην πρώτη το σύνολο της δομήσιμης έκτασης ανέρχεται σε 209,5 χιλιάδες τ.μ., αντιπροσωπεύοντας το 70% της συνολικής έκτασης. Σε αυτήν επιτρέπεται η ανάπτυξη ξενοδοχείων, κατοικίας, εμπορικών καταστημάτων, εστιατορίων, αναψυκτηρίων, πολιτιστικών κτηρίων, κτηρίων κοινωνικής πρόνοιας, χώρων στάθμευσης, αθλητικών εγκαταστάσεων, συνεδριακών κέντρων και ελικοδρομίων.

Το μέγιστο ύψος των νέων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων θα είναι 19 μέτρα και θα καταλαμβάνουν έκταση 17.000 τ.μ.

Στη δεύτερη ζώνη, αυτήν του πρασίνου, οριοθετούνται αποκλειστικά ζώνες πρασίνου κατά μήκος του ανατολικού ορίου της έκτασης του Αστέρα που βρίσκεται σε επαφή την οδό Απόλλωνος και τον λόφο πίσω από το κτήριο του ξενοδοχείου Westin-Ναυσικά. 

Η περιοχή πρασίνου καταλαμβάνει έκταση 54.,1 χιλιάδων τ.μ, και αντιπροσωπεύει το 16% της συνολικής έκτασης του Αστέρα και το 9% της χερσονήσου. Στην περιοχή αυτή δεν επιτρέπεται η δόμηση.

Οι υπόλοιπες έξι ζώνες αφορούν:

- τον ναυτικό όμιλο Βουλιαγμένης (3% της χερσονήσου)

- τον λιμένα αναψυχής του ΕΟΤ (8%  της χερσονήσου). Ο επενδυτής μπορεί να αναπτύξει μέχρι 945 τ.μ., με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτηρίων 4,5 μέτρα και ελάχιστη απόσταση από τον αιγιαλό τα 5 μέτρα.

-τη ζώνη προστασίας του παράκτιου φυσικού τοπίου (10% της χερσονήσου)

-τη ζώνη αποκατάστασης φυσικού τοπίου (1,5% της χερσονήσου)

- τη ζώνη αγκυροβολίου σε προστατευόμενο όρμο (1,5% της χερσονήσου). Πρόκειται για τον υφιστάμενο όρμο μπροστά από το ξενοδοχείο Αφροδίτη που θα μετατραπεί με μικρής κλίμακας έργων υποδομής είτε σε χώρο αγκυροβολίου σκαφών μικρού μεγέθους είτε σε ακτή για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής και των ξενοδοχείων

-τη ζώνη αρχαιολογικών χώρων (0,36% της χερσονήσου).

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

http://www.capital.gr/news.asp?id=2111317

 

Σχετικές εικόνες

  • Αντίστροφη μέτρηση για το πιο πολυτελές resort της Ελλάδας
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook