11.09.2014
Η αύξηση του τουρισμού ωθεί τους επιχειρηματίες σε νέες επενδύσεις

Επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας δρομολογούν νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Αθήνα και την περιφέρεια ωθούμενοι και από τη σημαντική αύξηση που παρουσιάζει η τουριστική κίνηση στον ελληνικό προορισμό κατά την τελευταία διετία.

Παράλληλα, κινητικότητα υπάρχει και στην Αθήνα για την επανέναρξη ή λειτουργία νέων ξενοδοχείων. Χαρακτηριστική είναι η προσπάθεια του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας για την επαναμίσθωση του ιδιόκτητου ξενοδοχείου La Mirage που βρίσκεται στην περιοχή της πλατείας Ομονοίας και παραμένει κλειστό 6 χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό το Ταμείο όρισε πρόσφατα 5μελή επιτροπή, η οποία θα προβεί στη διενέργεια διαπραγματεύσεων για την εκμίσθωση του ξενοδοχείου. Είχε προηγηθεί από το υπ. Εθνικής Αμυνας έγκριση απόφασης του Ταμείου να προχωρήσει η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με ελεύθερη τιμή εκκίνησης για την εκμίσθωση του ξενοδοχείου, καθώς παλαιότερα πραγματοποιήθηκαν 3 διαγωνισμοί που απέβησαν άκαρποι.

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην αξιολόγηση του αναδόχου στην περίπτωση που αυτός επιβαρυνθεί με ουσιώδεις δαπάνες για την ανακατασκευή και ανακαίνιση του ακινήτου. Με το πέρας των διαπραγματεύσεων θα προωθηθεί ο πλήρης φάκελος συνοδευόμενος με απόφαση του Δ.Σ. του Ταμείου στην ηγεσία του υπ. Εθνικής Αμυνας για παροχή σχετικής έγκρισης. Παράλληλα, το κτίριο που στέγαζε παλαιότερα το υπ. Παιδείας στην οδό Μητροπόλεως θα μετατραπεί σε 5 αστέρων ξενοδοχείο, υφιστάμενο κτίριο στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου θα λειτουργήσει ως ξενοδοχείο μπουτίκ και σε έκταση στις οδούς 3η Σεπτεμβρίου 50 και Ηπείρου 9 και Μάρνη και 28ης Οκτωβρίου θα κατασκευασθεί ξενοδοχείο 3 αστέρων. Εξάλλου, διερευνητικές κινήσεις γίνονται για την επανέναρξη λειτουργίας ξενοδοχείων στο κέντρο της πρωτεύουσας που έκλεισαν την τελευταία πενταετία λόγω της κρίσης που βίωσε ο αθηναϊκός προορισμός.

Eπίσης, προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία του 3ου ξενοδοχειακού συγκροτήματος και γκολφ στην Costa Navarino. Από τις 2 νέες επενδύσεις θα δημιουργηθούν περί τις 200 νέες θέσεις εξαρτημένης εργασίας στον δημοφιλή προορισμό της Μεσσηνίας. Στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκε στον Επενδυτικό Νόμο επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας Byzantium S.A. για τη δημιουργία ξενοδοχείου 5 αστέρων δυναμικότητας 332 δωματίων με 820 κλίνες στην περιοχή του Ριζόμυλου της Costa Navarino. To συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος θα φθάσει σε 49,8 εκατ. ευρώ, ενώ η ενίσχυση με τη μορφή επιχορήγησης σε 14,94 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν από την υλοποίηση της επένδυσης μετά το 2ο έτος λειτουργίας από την ολοκλήρωσή της ανέρχεται σε 150. Επιπλέον, στον Επενδυτικό Νόμο εντάχθηκε επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας Πανόραμα Α.Ε. για τη δημιουργία γκολφ στην περιοχή Κυνηγός της Costa Navarino. Το συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος θα φθάσει σε 23,5 εκατ. ευρώ, ενώ η ενίσχυση με τη μορφή επιχορήγησης σε 7,05 εκατ. ευρώ. Θα δημιουργηθούν 46 νέες θέσεις εξαρτημένης εργασίας.

Eξάλλου, στη θέση Τρεις Εκκλησιές - Μαγγανάρι στην Ιο η υπό σύσταση επιχείρηση 3 Εκκλησιές Α.Ε. προγραμματίζει την κατασκευή νέου ξενοδοχείου 5 αστέρων 240 κλινών. Το επιχειρηματικό σχέδιο εντάχθηκε στον Επενδυτικό Νόμο με επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος που αγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ και συνολική ενίσχυση, περίπου, 7 εκατ. ευρώ.

Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ

Πηγή: Η Καθημερινή

Σχετικές εικόνες

  • Η αύξηση του τουρισμού ωθεί τους επιχειρηματίες σε νέες επενδύσεις
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook