02.08.2014
Οι επενδυτές που βάζουν €300 εκατ. στη Ρόδο

Ο κύπριος μεγαλοξενοδόχος Νικολής Νικολαΐδης της Atlantica, που διαχειρίζεται 25 ξενοδοχεία σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο, και ο Ελληνοαμερικανός Μερκούριος Αγγελιάδης, που δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό κλάδο και θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους ομογενείς της Αμερικής, είναι αυτοί που κέρδισαν τον διαγωνισμό για το ακίνητο στα Αφάντου της Ρόδου.

Επειτα από ένα σίριαλ άγονων διαγωνισμών και άκαρπων προσπαθειών αξιοποίησης 15 συνεχών ετών, η έκταση των περίπου 1.615 στρεμμάτων της Ρόδου παραχωρείται στους δύο επιχειρηματίες, έναντι συνολικού τιμήματος 42,1 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο Golf - Βόρειο Αφάντου, έκτασης 1.360 στρεμμάτων, παραχωρείται στην εταιρεία M.A. Angeliades έναντι 26,9 εκατ. ευρώ και το ακίνητο Φωνή της Αμερικής - Νότιο Αφάντου, έκτασης 255 στρεμμάτων, στην εταιρεία του κ. Νικολαΐδη, T.N. Aegean Sun Investments Limited, έναντι 15,2 εκατ. ευρώ.

Ποιοι είναι όμως οι δύο επιχειρηματίες που αναλαμβάνουν να επενδύσουν πάνω από 300 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των Αφάντου;

ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΗ. Ο Ελληνοαμερικανός Μερκούριος Αγγελιάδης κατάγεται από τη Σύμη, δραστηριοποιείται μέσω της M.A. Angeliades Inc. στον κατασκευαστικό κλάδο και θεωρείται από τους πλουσιότερους ομογενείς της Αμερικής.

Η εταιρεία του έχει κατασκευάσει 182 εστιατόρια στη Νέα Υόρκη, ενώ έχει υλοποιήσει μεγάλα έργα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Γεννήθηκε το 1941 στη Σύμη και μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1960. Λίγα χρόνια αργότερα ίδρυσε τη δική του εργολαβική εταιρεία, Magnetic Construction Corp, που ανέπτυξε δραστηριότητα στην κατασκευή εστιατορίων στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης – πολλά εκ των οποίων ομογενών. Το 1991, προχώρησε στη δημιουργία της M.A. Angeliades Inc., μίας από τις μεγαλύτερες τεχνικές εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η εταιρεία του θεωρείται η 5η μεγαλύτερη κατασκευαστική της Νέας Υόρκης και δραστηριοποιείται αποκλειστικά σε κυβερνητικά και δημόσια έργα, όπως σχολεία, σταθμοί του μετρό κ.λπ.

ΚΥΠΡΙΟΣ ΜΕΓΑΛΟΞΕΝΟΔΟΧΟΣ. Οσο για τον νικητή στο άλλο σκέλος του διαγωνισμού, τον Κύπριο Νικολή Νικολαΐδη, είναι επικεφαλής της Atlantica Hotels and Resorts.

Η Atlantica αποτελεί τον εκπρόσωπο της TUI Travel στον ξενοδοχειακό κλάδο και διαθέτει μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο. Διαχειρίζεται συνολικά 25 ξενοδοχεία στη Μεσόγειο, εκ των οποίων τα 13 στην Ελλάδα, τα 8 στην Κύπρο και τα 4 στην Αίγυπτο. Από τα 25 συνολικά ξενοδοχεία, τα 13 είναι ιδιόκτητα.

Στα άμεσα σχέδιά της περιλαμβάνονται η απόκτηση ενός ακόμη ξενοδοχείου πέντε αστέρων στη Ρόδο και η δημιουργία μιας αντίστοιχης μονάδας στα Χανιά. Εκτιμάται ότι με τις νέες αυτές επενδύσεις η δυναμικότητα φιλοξενίας της Atlantica θα αυξηθεί από 6.300 κρεβάτια σε 8.300.

Στα σχέδια του ομίλου Νικολαΐδη είναι η κατασκευή τριών ακόμη ξενοδοχείων πέντε αστέρων σε Κρήτη και Ρόδο με τη διαδικασία του fast track. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κύπριος επιχειρηματίας αναζητά ευκαιρίες σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο, ενώ στο πλάνο επέκτασής του συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία ξενοδοχείου στην Κω.

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗ

Πηγή: Τα Νέα

Σχετικές εικόνες

  • Οι επενδυτές που βάζουν €300 εκατ. στη Ρόδο
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook