12.08.2014
Εκτός νέου επενδυτικού νόμου μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις, καταγγέλλει το ΞΕΕ

Σταθεροποίηση ή ακόμη και βελτίωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων βλέπουν για το 2014 οι μεταποιητικές επιχειρήσεις της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας. Η εικόνα, όπως διαμορφώθηκε στο α΄ εξάμηνο του 2014, είναι σαφώς καλύτερη από αυτήν των προηγούμενων εξαμήνων. Oι μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε Κρήτη, Νότιο Αιγαίο, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα και Δυτική Ελλάδα δεν θα μπορούν να λάβουν οποιαδήποτε κρατική ενίσχυση, σύμφωνα με τον νέο κανονισμό 651/2014 της Επιτροπής περί κρατικών ενισχύσεων στην Ε.Ε.

Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Τσακίρης, σε επιστολή του προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Τουρισμού, Νίκο Δένδια και Ολγα Κεφαλογιάννη, ζητώντας την παρέμβασή τους προκειμένου στο πλαίσιο συντάξης του νέου Επενδυτικού Νόμου να καταβληθεί προσπάθεια διατήρησης του καθεστώτος ενίσχυσης των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων στις παραπάνω Περιφέρειες. Σύμφωνα με το ΞΕΕ οι αποκλειόμενες από τις ενισχύσεις Περιφέρειες αποτελούν τις ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού καθ’ όσον αυτές υποδέχονται κάθε χρόνο τους 2 από τους 3 επισκέπτες της χώρα μας. Από την άλλη, δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων μεγάλων επιχειρήσεων που θα πραγματοποιηθούν στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου. Ο πρόεδρος του ΞΕΕ σημειώνει ότι η αλλαγή του ενισχυτικού πλαισίου των επενδύσεων, ιδιαίτερα αυτών που αφορούν τον εκσυγχρονισμό, και ο προδιαγραφόμενος βάσει των νέων αλλαγών αποκλεισμός από τα κίνητρα του νόμου των μεγάλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων σε μια συγκυρία που απαιτούνται επενδύσεις ενέχει τον κίνδυνο να πλήξει σημαντικά την τουριστική ανάπτυξη και λειτουργία της χώρας.

Επιπροσθέτως τονίζει ότι με βάσει τον Εγκεκριμένο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, τα νέα ποσοστά ενίσχυσης θα είναι μειωμένα σε σχέση με τον προηγούμενο Επενδυτικό Νόμο εξαιτίας του νέου καθεστώτος. Ετσι, τα ποσοστά ενίσχυσης για τις μεγάλες επιχειρήσεις κυμαίνονται από 10% έως 25%, ενώ κατά την εφαρμογή του προηγούμενου Επενδυτικού Νόμου ανέρχονταν έως 40%. Για τις μικρές επιχειρήσεις τα ποσοστά δύναται να αυξηθούν κατά περίπτωση έως 20% και για τις μεσαίες έως 10%. Ο κ. Τσακίρης προτείνει στο πλαίσιο της θεσμοθέτησης του νέου Επενδυτικού Νόμου να διατηρηθεί η προτέρα μορφή του νομικού πλαισίου. Παράλληλα, επικαλείται στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με τα οποία το 70% των συνολικών αιτημάτων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων κατά την πρόσφατη περίοδο στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου, προϋπολογισμού πλέον του 1,5 δισ. ευρώ, αφορούσαν περιπτώσεις ίδρυσης, εκσυγχρονισμού και επέκτασης ξενοδοχειακών μονάδων αλλά και ειδικές μορφές τουρισμού.

ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ

Πηγή: Η Καθημερινή

Σχετικές εικόνες

  • Εκτός νέου επενδυτικού νόμου μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις, καταγγέλλει το ΞΕΕ
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook