09.07.2014
Τραμ προς Κέντρο Πολιτισμού «Νιάρχος»

Δύο σενάρια για τη βελτίωση της πρόσβασης στο υπό κατασκευήν Κέντρο Πολιτισμού - Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα μελετήσει το υπουργείο Υποδομών. Επικρατέστερο φαίνεται το ενδεχόμενο επέκτασης του τραμ από το Φιξ μέσω της λεωφόρου Συγγρού, έναντι της σύνδεσης με τον σταθμό της Καλλιθέας μέσω νέας γραμμής Μετρό. Τα σενάρια συζητήθηκαν σε σύσκεψη για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που επηρεάζουν την πορεία ολοκλήρωσης του Κέντρου Πολιτισμού και την ανάπλαση του φαληρικού όρμου στην οποία παρευρέθη και ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας ότι τα δύο έργα είναι απόλυτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση.

Η ειδική συμβουλευτική επιτροπή, που δημιουργήθηκε ήδη από την εποχή που σχεδιαζόταν το έργο, συνεδριάζει κάθε μήνα με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συναρμόδιων υπουργείων. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές Δευτέρα συμμετείχε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς καθώς και οι υπουργοί Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης, Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης, Πολιτισμού Κ. Τασούλας, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, εκπρόσωποι του Κέντρου Πολιτισμού-Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (ΚΠΙΣΝ) και του δήμου Καλλιθέας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στη σύσκεψη τέθηκαν τρία βασικά θέματα. Το πρώτο αφορά τη βελτίωση της πρόσβασης στο ΚΠΙΣΝ με μέσα μεταφοράς. Ο κ. Χρυσοχοΐδης παρουσίασε δύο σενάρια: το πρώτο -και ρεαλιστικότερο- αφορά τη δημιουργία ενός νέου κλάδου του τραμ, από το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στο Φιξ. Μάλιστα συζητήθηκε ποια διαδρομή θα ήταν εξυπνότερο να χρησιμοποιηθεί, η Θησέως που είναι και ο κεντρικός δρόμος της Καλλιθέας ή η Συγγρού, με την τοπική αυτοδιοίκηση να προκρίνει το δεύτερο λόγω του κυκλοφοριακού φόρτου που η Θησέως δέχεται. Το δεύτερο σενάριο ήταν να δημιουργηθεί μίνι-γραμμή μετρό, από τον σταθμό του ηλεκτρικού στην Καλλιθέα μέχρι το ΚΠΙΣΝ με τέσσερις σταθμούς. Ομως το σενάριο αυτό δύσκολα θα προκριθεί λόγω κόστους. Πάντως ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από την Αττικό Μετρό να μελετήσει και τις δύο λύσεις.

Ενα δεύτερο ζήτημα αφορούσε την έγκαιρη στελέχωση της Εθνικής Βιβλιοθήκης, προκειμένου να υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε το προσωπικό να εκπαιδευτεί στο εξωτερικό με πόρους του Ιδρύματος. Η Πολιτεία υποσχέθηκε ότι θα προσληφθούν το ταχύτερο δυνατό 40 άτομα, ενώ θα προβλεφθούν νέες θέσεις το 2015.

Τη σύσκεψη απασχόλησε η προετοιμασία του διαγωνισμού για την ανάπλαση του φαληρικού όρμου. Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να αναλάβει τον συντονισμό το υπουργείο Υποδομών, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης θα προέλθει από δικούς του πόρους. Οπως εκτιμήθηκε στη σύσκεψη, αν ολοκληρωθεί γρήγορα η επικαιροποίηση των μελετών (που είναι απαραίτητη μετά την περικοπή του τεχνικού αντικειμένου του έργου), ο διαγωνισμός μπορεί να προκηρυχθεί μέσα στο φθινόπωρο. Αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης, με το ίδιο θέμα.

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Σχετικές εικόνες

  • Τραμ προς Κέντρο Πολιτισμού «Νιάρχος»
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook