20.05.2014
Στα

Οι υπογραφές έπεσαν πριν από περίπου 15 ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη διοίκηση της Σάνη, το κλειστό εδώ και δύο περίπου χρόνια Gerakina Beach στη Χαλκιδική, που άνηκε στην Εθνική Τράπεζα, πέρασε και επισήμως στο «δίδυμο» Oaktree Capital Management και Σάνη Α.Ε. Το ξενοδοχείο αποτελεί έτσι το δεύτερο κατά σειρά asset της νέας αλυσίδας resorts που θέλει να αναπτύξει το αμερικανικό fund σε συνεργασία με την εταιρεία των αδερφών Ανδρεάδη σε όλη την Ελλάδα. Όπως λέει το ρεπορτάζ, το τελικό τίμημα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της τράπεζας, οι οποίες είχαν οριστεί κατ΄ ελάχιστον στα 17 εκατ. ευρώ. 
Στις 26 Μαρτίου 2014 η Σάνη ΑΕ και η Oaktree Capital Management υπέγραψαν πολυετή συνεργασία με στόχο την ανάπτυξη μίας νέας αλυσίδας πολυτελών ξενοδοχείων-resorts στην Ελλάδα. Το Oceania Club στη Χαλκιδική αποτέλεσε το πρώτο ξενοδοχείο της νέας αλυσίδας. Πληροφορίες από τη διοίκηση της Σάνη έλεγαν πως η απόκτηση και της δεύτερης μονάδας θα ολοκληρωνόταν εντός του 2014.

Το Gerakina Beach βρίσκεται στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής, σε οικόπεδο 87 στρεμμάτων. Είναι δυναμικότητας 503 δωματίων με 955 κλίνες. Παραμένει κλειστό από το 2012, καθώς ο προηγούμενος μισθωτής, η Star Hotels, αποχώρησε λόγω μεγάλων οφειλών από μισθώματα. Στις αρχές του 2013 η Εθνική προσπάθησε μέσα από σχετικό διαγωνισμό να πωλήσει το Gerakina Beach, εντούτοις κανείς επενδυτής δεν ενδιαφέρθηκε, αφού το τίμημα θεωρήθηκε υψηλό. Και ο δεύτερος όμως διαγωνισμός που προκηρύχτηκε στα τέλη του Νοεμβρίου 2013 απέβη άκαρπος, καθώς δεν κατατέθηκε καμία προσφορά για την ξενοδοχειακή μονάδα.

Tο ξενοδοχείο ανήκει στην κατηγορία των τριών αστέρων και για την αναβάθμισή του σε πεντάστερο απαιτούνται επενδύσεις τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ. Προς το παρόν δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό πότε θα λειτουργήσει εκ νέου η μονάδα, ούτε πότε θα ξεκινήσει η αναβάθμιση. Τα ξενοδοχεία εντούτοις που θα αποτελέσουν τον κορμό της νέας αλυσίδας θα ανήκουν στην κατηγορία «ultra all inclusive», οι υπηρεσίες τους δηλαδή θα στοχεύουν σε επισκέπτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου.

Το πλάνο της συμφωνίας ανάμεσα στην Oaktree Capital Management, το αμερικάνικο επενδυτικό fund που διαχειρίζεται πάνω από 80 δισ. δολάρια και στην εταιρεία Σάνη Α.Ε των αδερφών Ανδρεάδη προβλέπει την ένταξη ενός πολυτελούς ξενοδοχείου κάθε χρόνο στη νέα αλυσίδα που θα αναπτυχθεί σε όλη την Ελλάδα -και κυρίως στους δημοφιλείς προορισμούς. Η συνολική επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ. Όπως λέει το ρεπορτάζ, τουλάχιστον πέντε θα είναι τα πολυτελή ξενοδοχεία που θα απαρτίζουν τη νέα αλυσίδα «Oceania»Στη συμφωνία προβλέπεται πως η Oaktree θα έχει το πλειοψηφικό ποσοστό, ενώ η Σάνη θα διατηρεί μερίδιο συμμετοχής.

Το fund, που ιδρύθηκε το 1995 από τον Χάουαρντ Στάνλεϊ Μαρκς και τον Μπρους Καρς, με έδρα στο Λος Άντζελες και πάνω από 15 γραφεία σε Ευρώπη και Ασία, διαχειρίζεται μεταξύ άλλων κεφάλαια ασφαλιστικών ταμείων των ΗΠΑ και του Καναδά και ενδιαφέρεται για επενδύσεις στην ευρύτερη αγορά του real estate, ιδιαίτερα σε πολυτελή ακίνητα-φιλέτα. Θεωρείται ο κορυφαίος επενδυτής distress-debt στον κόσμο, αφού το 2008 κατάφερε να συγκεντρώσει 10,9 δισ. δολάρια για τη δημιουργία του Opportunities Fund VII.

ΤΗΣ ΒΙΚΥ ΚΟΥΡΛΙΜΠΙΝΗ

Πηγή: www.capital.gr

Σχετικές εικόνες

  • Στα "χέρια" Oaktree-Σάνη το Gerakina Beach
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook