05.06.2014
Ανω των 500 εκατ. ευρώ το τίμημα των Αράβων για απόκτηση του «Αστέρα»

Θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ το συνολικό κόστος της συναλλαγής (τίμημα και ανάληψη υποχρεώσεων) για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης στο επενδυτικό σχήμα της Jermyn Street Real Estate Fund IV LP που αναδείχθηκε ως προτιμητέο στον σχετικό διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας. Αυτό ανέφερε, χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ κ. Χρόνης Γριβέας, εκτιμώντας ότι εκτός απροόπτου οι διαδικασίες για την πώληση της εταιρείας στο επενδυτικό σχήμα –στο οποίο κυρίαρχη θέση έχουν αραβικών συμφερόντων όμιλοι– θα ολοκληρωθούν μέσα στο φθινόπωρο. Οι επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στο συγκρότημα της Βουλιαγμένης εκτιμάται, με βάση τα τελευταία σχέδια, ότι θα κυμανθούν μεταξύ 200 και 250 εκατ. ευρώ. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την αναβάθμιση των 2 ξενοδοχείων και την κατασκευή με σκοπό την πώληση 15 υπερπολυτελών τουριστικών βιλών. Σε ένα με ενάμιση μήνα αναμένεται να αποφασισθεί αν ο εκσυγχρονισμός του Αστέρα θα γίνει εν λειτουργία τουλάχιστον μιας μονάδας, ξεκινώντας πιθανόν από φέτος τον χειμώνα, ή θα απαιτηθεί να κλείσει όλο το συγκρότημα.

Παράλληλα, σε 2 με 3 εβδομάδες θα καθορισθεί η ακριβής ημερομηνία λύσης της σύμβασης μάνατζμεντ με τη Starwood. Σχετικά με τη φημολογία που αναπτύχθηκε για την ανάθεση του μάνατζμεντ σε άλλη εταιρεία, ο κ. Γριβέας τόνισε ότι η διοίκηση της «Αστήρ» δεν έχει έρθει σε καμία συνεννόηση με κανέναν όμιλο για κάτι τέτοιο. Ο κ. Γριβέας αναφέρθηκε, επίσης, στο σχέδιο αναδιάρθρωσης που επιχειρήθηκε την τελευταία διετία στην εταιρεία. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία αναδιάρθρωσης δανείων ύψους 27 εκατ. ευρώ της εταιρείας σε σύνολο 42 εκατ. δανειακών υποχρεώσεων που τη βαρύνουν, μία εξέλιξη που θα βελτιώσει κατά μισό εκατ. ευρώ τα καθαρά αποτελέσματα της φετινής χρήσης. Επιπλέον για φέτος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η εταιρεία θα μηδενίσει τις ζημίες που εμφανίζουν πτώση στις δύο τελευταίες χρήσεις. Ο ρυθμός ανάπτυξης των εσόδων της εταιρείας με βάση τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται ότι φέτος θα αυξηθεί περίπου 12%. Ηδη, ο τζίρος για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου παρουσίασε αύξηση κατά 20% φθάνοντας σε 3 εκατ. ευρώ. Από τις διαμονές και άλλες δραστηριότητες που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες στον Αστέρα λόγω της διεθνούς έκθεσης των Ποσειδωνίων το συγκρότημα θα εισπράξει περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, την περασμένη Δευτέρα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο συγκρότημα σημειώθηκε ρεκόρ εισόδου 4.400 επισκεπτών.

Ο κ. Γριβέας εκτιμά ότι φέτος θα πραγματοποιηθούν στο συγκρότημα επιπλέον 5.000 διανυκτερεύσεις. Δεύτερη σημαντικότερη αγορά, μετά την ελληνική, για τον Αστέρα είναι η αμερικανική από την οποία καταγράφεται σημαντική αύξηση κρατήσεων φέτος λόγω και της κρουαζιέρας. Στην τρίτη θέση έχει αναρριχηθεί η ρωσική αγορά από δέκατη που ήταν πριν από 5 χρόνια, καθώς διατηρείται και τη φετινή σεζόν αύξηση των κρατήσεων από υψηλού εισοδηματικού επιπέδου Ρώσους επισκέπτες. Επίσης, επανέκαμψε η αγορά των αραβικών χωρών.

Στη βελτίωση των αποτελεσμάτων για φέτος σημειώνει ότι θα συμβάλλει η αύξηση των τιμών στα δωμάτια στις υπηρεσίες της μαρίνας (κατά μέσο όρο 5%) και στα εισιτήρια εισόδου στην πλαζ (από 13 σε 15 ευρώ τις καθημερινές και από 15 σε 25 ευρώ τα Σαββατοκύριακα). Ηδη, τους πρώτους μήνες του έτους τα έσοδα στην πλαζ εμφανίζουν άνοδο κατά 22%, ενώ καταγράφεται αύξηση της ζήτησης για τις ετήσιες κάρτες εισόδου λόγω της μείωσης του κόστους τους και για τις κάρτες πολλαπλών εισόδων που παρέχουν εκπτώσεις έως 25%. Επιπλέον, λόγω της ζήτησης αποφασίσθηκε να αυξηθούν από 50 σε 100 οι ξαπλώστρες σε χώρο που απαγορεύεται το κάπνισμα. Από αύριο ξεκινούν και οι προβολές ταινιών και στη συνέχεια Αγώνων του Μουντιάλ το βράδυ.

ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ

Πηγή: Η Καθημερινή

Σχετικές εικόνες

  • Ανω των 500 εκατ. ευρώ το τίμημα των Αράβων για απόκτηση του «Αστέρα»
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook