25.06.2014
Το 2016 ξεκινά η ανάπλαση του Ελληνικού

Ετοιμοι να ξεκινήσουν τις πρώτες εργασίες ακόμα και σήμερα δηλώνουν οι επενδυτές που έχουν αναλάβει την ανάπτυξη της έκτασης των 6.200 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, Lamda Development του ομίλου Λάτση, Al Maabar από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Fosun Group από την Κίνα. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, ένας πιο ρεαλιστικός στόχος φαίνεται πως θα είναι το 2016, όταν και τοποθετείται η έναρξη της επένδυσης των 8 δισ. ευρώ, που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός προορισμού παγκόσμιας εμβέλειας, που θα αυξήσει τη ροή τουριστών στην Αθήνα κατά 1 εκατ. επισκέπτες. Σήμερα, την Αθήνα επισκέπτονται 2 εκατ. τουρίστες ετησίως. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο πλαίσιο χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου, το αξιοποιήσιμο μέγεθος της έκτασης δεν υπερβαίνει τα 2,6 εκατομμύρια τ.μ., κάτι που σημαίνει ότι το αρχικό τίμημα των 2,1 δισ. ευρώ (900 εκατ. ευρώ το κόστος αγοράς του οικοπέδου από το ΤΑΙΠΕΔ και 1,2 δισ. ευρώ το κόστος των έργων υποδομών που θα αναλάβει εξ ολοκλήρου το επενδυτικό σχήμα), μεταφράζεται σε κόστος 800 ευρώ/τ.μ.

Η πρώτη φάση της επένδυσης αφορά τη δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου των 2.000 στρεμμάτων και των συμπληρωματικών έργων υποδομής (δρόμοι, πλατείες, δίκτυα κοινής ωφέλειας, σύνδεση τραμ με τους σταθμούς μετρό κ.ο.κ.), όπως επίσης και τη διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου των 3,5 χιλιομέτρων. Η φάση αυτή αναμένεται να διαρκέσει περί τα 3-5 έτη, απαιτώντας κεφάλαια ύψους 3 δισ. ευρώ. Το 70% αυτών θα αφορά σε ίδια κεφάλαια του επενδυτικού σχήματος, στο οποίο είναι πιθανή η συμμετοχή κι άλλων εταίρων. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Αθανασίου, η απόκτηση συμμετοχής 7,88% στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development από την αμερικανική επενδυτική εταιρεία TPG-Axon Capital, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ένταξη κι άλλων επενδυτών στο σχήμα για την ανάπτυξη του Ελληνικού.

Εντός της εγκατάστασης θα υπάρχουν 4-5 κτίρια–τοπόσημα, που θα λειτουργούν ως πόλος έλξης επισκεπτών. Σύμφωνα με την κ. Αντουανέτ Νασσοπούλου, που μίλησε ως εκπρόσωπος του διεθνούς γραφείου Foster, που υλοποίησε το σχέδιο (master plan) για το Ελληνικό, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η κατασκευή, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δύο πύργων κατοικιών, όπως επίσης κι ενυδρείο διεθνών προδιαγραφών. Επίσης, προβλέπονται τρεις επιπλέον οικιστικές ζώνες, σε διάφορα σημεία του ακινήτου, η καθεμία από τις οποίες θα διαθέτει δική της πλατεία και αγορά (π.χ. καταστήματα με είδη πρώτης ανάγκης, μικρά σουπερμάρκετ κ.τ.λ.).

Στο ακίνητο προβλέπεται επίσης και η δημιουργία υπερτοπικού εμπορικού κέντρου, όπως επίσης και ενός θεματικού πάρκου, γηπέδου γκολφ, μαρίνας, αλλά και πέντε ξενοδοχειακών μονάδων, συνολικής δυναμικότητας 2.500 κλινών.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Ράσελ Κετ, επικεφαλής της βρετανικής HVS, του μεγαλύτερου διεθνούς ομίλου στον τομέα των υπηρεσιών αποτίμησης για ξενοδοχεία και τουριστικές εγκαταστάσεις, κάθε ξενοδοχείο θα έχει διαφορετικό χαρακτήρα (π.χ. πολυτέλεια, οικογενειακή διαμονή, συνεδριακός τουρισμός κ.ο.κ.). Ο συντελεστής δόμησης στο σύνολο της έκτασης θα διαμορφώνεται στο 0,4, ενώ θα δημιουργηθούν 10.000 θέσεις εργασίας, σε όλο το φάσμα των επαγγελμάτων, κατά την έναρξη των εργασιών. Ο αριθμός αυτός σταδιακά θα αγγίξει τις 50.000 θέσεις εργασίας.

Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί απαιτούνται πρώτα αρκετά βήματα. Καταρχάς, θα πρέπει η σύμβαση παραχώρησης της έκτασης να εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που ακόμα και σήμερα, τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, δεν έχει παραλάβει τον σχετικό φάκελο, κάτι που αναμένεται να συμβεί εντός της εβδομάδας.

Στη συνέχεια θα υποβληθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο ΣτΕ κι εφόσον εγκριθούν οι χρήσεις γης, θα εκδοθεί το απαιτούμενο Προεδρικό Διάταγμα. Ακολούθως, η σύμβαση θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Βουλή.

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Σχετικές εικόνες

  • Το 2016 ξεκινά η ανάπλαση του Ελληνικού
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook