16.05.2014
Ανοίγουν νέες ξενοδοχειακές μονάδες στο κέντρο της Αθήνας

Eλπίδες να αποκτήσει και πάλι εν λειτουργία ξενοδοχείο η πλατεία Ομονοίας γεννά η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαδικασίες για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του ξενοδοχείου La Mirage. Παράλληλα, η ευρύτερη περιοχή της πλατείας Συντάγματος, εκτός απροόπτου, θα αποκτήσει ένα νέο ξενοδοχείο με τη μετατροπή του κτιρίου που στέγαζε παλιά το υπουργείο Παιδείας επί της οδού Μητροπόλεως.

Ειδικότερα, τo ξενοδοχείο La Mirage, ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας, παραμένει κλειστό από τον Ιούλιο του 2008. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το Tαμείο να υποβάλλεται σε πλήθος δαπανών αναφορικά με τη συντήρηση και τη φύλαξη του κτιρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έχει δώσει ήδη εντολή για τη συγκρότηση αρμόδιας επιτροπής διαπραγματεύσεων που θα αναλάβει το έργο των διαδικασιών εκμίσθωσης του κλειστού ξενοδοχείου με ελεύθερη τιμή εκκίνησης στη διαπραγμάτευση. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην αξιολόγηση του αναδόχου στην περίπτωση που αυτός επιβαρυνθεί με ουσιώδεις δαπάνες για την ανακατασκευή και την ανακαίνιση του ακινήτου. Το πράσινο φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μίσθωσης του ακινήτου έδωσε το υπουργείο, προκειμένου να μην επιβαρύνεται με νέες δαπάνες το Ταμείο και να αποκτήσει έσοδα από την αξιοποίηση του ακινήτου πιθανότατα εκ νέου ως ξενοδοχείου.

Στο μεταξύ, ο Ομιλος Ξενοδοχείων Ηλέκτρα αναδείχθηκε πλειοδότης στον διαγωνισμό που πραγματοποίησε η Εκκλησία της Ελλάδος για την εκμίσθωση του κτιριακού συγκροτήματος που στέγαζε παλιά τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και περικλείεται από τις οδούς Μητροπόλεως, Βουλής, Απόλλωνος και Πεντέλης. Το κτίριο, συνολικά 6 ορόφων, προορίζεται να εκμισθωθεί από τον όμιλο για περίπου 40 χρόνια. Ομως, ο μισθωτής θα έχει τη δυνατότητα να ζητήσει παράταση της μίσθωσης. Ο ξενοδοχειακός όμιλος, που διατηρεί άλλα 2 ξενοδοχεία σε κοντινά σημεία από τη πλατεία Συντάγματος, έχει καταθέσει σχέδιο για τη μετατροπή του κτιρίου σε ξενοδοχειακή μονάδα. Από τον διαγωνισμό δίνεται η δυνατότητα στον μισθωτή να ολοκληρώσει τις εργασίες ανακαίνισης του συγκροτήματος το αργότερο σε διάστημα 3 ετών.

Παράλληλα, ένα ακόμη νέο ξενοδοχείο 50 κλινών προγραμματίζεται να λειτουργήσει στην Αθήνα έως τις αρχές του 2015 από την εταιρεία Κ. Μπενακόπουλος – Επιλογή Κτιρίων ΑΤΟΞΕ. Το ξενοδοχείο μπουτίκ θα δημιουργηθεί επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου με τη μετατροπή υφιστάμενου κτιρίου ιδιοκτησίας της εταιρείας. Η επένδυση θα φθάσει περίπου τα 7,5 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του έτους επαναλειτούργησε στην Αθήνα δίπλα στο δημαρχιακό μέγαρο άλλη μία μονάδα μπουτίκ από τον όμιλο Ν. Δασκαλαντωνάκη – Grecotel υπό τη νέα της επωνυμία Pallas Athena. Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ξενοδοχειακή αγορά της πρωτεύουσας τροφοδοτείται από την εν μέρει ανάκαμψη του αθηναϊκού τουρισμού και τις προοπτικές που υπάρχουν έπειτα από μία πενταετία πτωτικής πορείας. Να σημειωθεί ότι «στα πέτρινα χρόνια» του τουρισμού για την Αθήνα έβαλαν λουκέτο στην πρωτεύουσα και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής περί τα 90 ξενοδοχεία.

Στο μεταξύ, ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Starwood Hotels and Resorts Inc. για τις τελευταίες τέσσερις σημαντικές επενδύσεις, ύψους 300 εκατ. ευρώ, σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή των ιδιοκτητριών εταιρειών ξενοδοχείων που βρίσκονται υπό την ομπρέλα της αλυσίδας Τhe Luxury Collection. Μεταξύ αυτών συμπεριέλαβε και το ξενοδοχείο Santa Marina Resort στη Μύκονο. Οι άλλες 3 επενδύσεις αφορούν το Hotel Imperial στη Βιέννη, το Excelsior Hotel Gallia στο Μιλάνο και το Grand Hills στην Μπρουμάνα του Λιβάνου.

ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ

Πηγή: Η Καθημερινή

Σχετικές εικόνες

  • Ανοίγουν νέες ξενοδοχειακές μονάδες στο κέντρο της Αθήνας
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook