24.06.2014
Tο Τατόι παίρνει μπροστά για τα καλά

Με την καθοριστική συμβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας αναστηλώνονται δύο διατηρητέα κτίσματα του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου. Το μοντέλο της ιδιωτικής υιοθεσίας κτιρίων προχωράει στο πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου μετά την ανακοίνωση και της χορηγίας του Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Φαφαλιού, το οποίο θα αναλάβει τη δαπάνη της μελέτης αποκατάστασης του ιστορικού κτιρίου του Υπασπιστηρίου. Η εξέλιξη αυτή συνέβη λίγο μετά την έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ της μελέτης αποκατάστασης ενός ακόμη κτιρίου, του Βουτυροκομείου, την οποία υπέβαλε το αρχιτεκτονικό γραφείο Altera Pars του κ. Ζαννή Πιττακίδη, με ανάθεση του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου.

Και οι δύο ενέργειες, που προτείνουν ένα ρεαλιστικό μοντέλο διάσωσης των διάσπαρτων διατηρητέων κτισμάτων στο Κτήμα, είναι αποτέλεσμα των συστηματικών ενεργειών του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου που προχωράει βήμα βήμα σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπ. Πολιτισμού. Σύντομα θα ανακοινωθεί επίσης το αρχιτεκτονικό γραφείο που θα αναλάβει τη μελέτη αποκατάστασης του ξενοδοχείου «Τατόιον», ενώ προετοιμάζονται τρεις ακόμη μελέτες, ανάμεσα στις οποίες και αυτή της αποκατάστασης του Ανακτορικού Κήπου.

Η ευτυχής τροπή είναι αποτέλεσμα ζυμώσεων και επαφών ώστε να καλλιεργηθεί αμοιβαίο κλίμα εμπιστοσύνης. «Χωρίς γραφεία, αμειβόμενο προσωπικό και μόνιμη οικονομική στήριξη αγωνιζόμαστε να σώσουμε το Τατόι», λέει ο κ. Βασίλης Κουτσαβλής, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου. «Πείσαμε την κοινωνία των πολιτών, εμπνεύσαμε τους νέους, κινητοποιήσαμε όσους μπορούν να βοηθήσουν οικονομικά, συνεργαστήκαμε με ανοιχτούς ορίζοντες με την επίσημη πολιτεία, κρατήσαμε ισορροπίες, δεν αποκλείσαμε κανέναν».

Η συνεργασία του Συλλόγου με το ΥΠΠΟ, και κυρίως τη γεν. γραμματέα Λίνα Μενδώνη, αλλά και τον προϊστάμενο της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Αττικής, Ορέστη Βαβατσιούλα και τους συνεργάτες του καθώς και την κ. Αμαλία Ανδρουλιδάκη, διευθύντρια Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων, προτείνει έναν εκσυγχρονισμένο τρόπο συνέργειας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Το μικρό κτίριο του Βουτυροκομείου (που μας θυμίζει την παραγωγή προϊόντων στο Κτήμα) θα επανέλθει στην αρχική μορφή του. Οπως λέει ο αρχιτέκτων κ. Ζαννής Πιττακίδης, το κτίριο είναι χτισμένο στη δεκαετία του 1890, πιθανώς από τον Αναστάσιο Μεταξά. Αυτήν την περίοδο, το ΥΠΠΟ συνεχίζει σωστικές εργασίες στο Κτήμα, ενώ προχωράει η συντήρηση των αγιογραφιών του Ναού της Αναστάσεως, έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ.

Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Κατηγορίες: Επενδύσεις

Σχετικές εικόνες

  • Tο Τατόι παίρνει μπροστά για τα καλά
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook