15.06.2014
Τουριστικές επενδύσεις συνολικής αξίας 5 δισ. ευρώ «τρέχουν» σε όλη την Ελλάδα

Στην ισχυρή ανοδική πορεία του τουρισμού «ποντάρουν» εγχώριοι και ξένοι επενδυτικοί όμιλοι, οι οποίοι σχεδιάζουν επενδύσεις 5 δισ. ευρώ για τη δημιουργία υψηλού επιπέδου τουριστικών εγκαταστάσεων. Η «Κ» χαρτογραφεί και παρουσιάζει τα μεγάλα πρότζεκτ που δρομολογούνται σε Χαλκιδική, Μεσσηνία, Κρήτη, Αταλάντη, Ιθάκη, Κέρκυρα, Σαντορίνη, Μήλο, Ιο, Αθήνα, Κέα, Βοιωτία, Κρανίδι, Πόρτο Χέλι και αναμένεται να δημιουργήσουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Μεταξύ άλλων, ο αμερικανικός όμιλος Qaktree Capital Group σε συνεργασία με τη Σάνη Α.Ε. θα δημιουργήσει μία νέα αλυσίδα πολυτελών ξενοδοχείων σε δημοφιλείς προορισμούς. Η ΤΕΜΕΣ βάζει μπροστά την επέκταση του Costa Navarino, επενδύοντας επιπλέον 100 εκατ. ευρώ. Στο Λασίθι, έπειτα από πολυετή μάχη με τη γραφειοκρατία, η επένδυση «Ιτανος Γαία», ύψους 267,7 εκατ. ευρώ, βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έναρξη των εργασιών. Τουριστική επένδυση 726,4 εκατ. ευρώ προωθεί η εταιρεία Pravita Estate για την αξιοποίηση έκτασης περίπου 12.500 στρεμμάτων στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής. Επενδυτικά προγράμματα, τα οποία εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ, σχεδιάζουν να υλοποιήσουν εγχώριοι και ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ελλάδα για τη δημιουργία υψηλού επιπέδου τουριστικών εγκαταστάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο αμερικανικός όμιλος Qaktree Capital Group, σε συνεργασία με τη Σάνη Α.Ε., έχει στόχο την ανάπτυξη μιας νέας αλυσίδας πολυτελών ξενοδοχείων σε δημοφιλείς προορισμούς, επενδύοντας εκατομμύρια ευρώ για αγορά ή κατασκευή. Tα δύο πρώτα ξενοδοχεία που εντάχθηκαν στην αλυσίδα είναι το Oceania Club και το Gerakina Beach στη Χαλκιδική.

Επέκταση Costa Navarino

Η ΤΕΜΕΣ σχεδιάζει την υλοποίηση νέων επενδύσεων στην Costa Navarino, οι οποίες, κατ’ ελάχιστον, μόνο, την επόμενη τριετία θα φθάσουν στα 100 εκατ. Ειδικότερα, σχεδιάζει τρία νέα γήπεδα και την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή και τρίτου πολυτελούς ξενοδοχείου 300 κλινών, καθώς και τουριστικών κατοικιών. Στη Μεσσηνία, όμως, δρομολογούνται και άλλες επενδύσεις, η μεγαλύτερη από τις οποίες, ύψους 80 εκατ. ευρώ, από τη ξενοδοχειακή αλυσίδα Grace Hotels για τη δημιουργία υπερπολυτελούς ξενοδοχείου 125 δωματίων (Grace Kalamata) με ορίζοντα λειτουργίας το 2017. Επιπλέον, η αλυσίδα θα προχωρήσει στην κατασκευή του Grace Kea στη Κέα. Στο μεταξύ, έπειτα από πολυετή μάχη με την ελληνική γραφειοκρατία, η τουριστική επένδυση, ύψους 267,7 εκατ. ευρώ, «Ιτανος Γαία», στο Λασίθι της Κρήτης από τη βρετανική εταιρεία Loyalward Ltd, θυγατρική του ομίλου Minoan βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έναρξη των εργασιών για την υλοποίησή της. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη δημιουργία 5 ξενοδοχείων και 1 γηπέδου γκολφ.

Επιπλέον, στην Κρήτη ο όμιλος της Grecotel ολοκλήρωσε επενδυτικά προγράμματα για τη λειτουργία δύο πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, του Caramel Grecotel Boutique Resort και του White Palace Grecotel Luxury Resort στην περιοχή του Ρεθύμνου. Στην ξενοδοχειακή αγορά της Κρήτης τοποθετήθηκε τη φετινή χρονιά και η Vita Hotels η οποία εξαγόρασε τις μονάδες Fedra Beach, Sun Beach στα Μάλια και Zorbas Village στον Aνισσαρά. Η επένδυση μαζί με ανακαινίσεις και επεκτάσεις φθάνει σε 44 εκατ. ευρώ. Στην Κρήτη, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ξενοδοχείου Minos Imperial Luxury Beach Resort and Spa, στην περιοχή του Λασιθίου, θα υλοποιήσει σταδιακά εκσυγχρονισμό της μονάδας ύψους 8,5 εκατ. ευρώ προκειμένου από το 2016 να λειτουργήσει με τη νέα της επωνυμία Radisson Blu Beach Resort. Εξάλλου, με ταχύτερους ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες των αδειοδοτήσεων για το επενδυτικό πρόγραμμα Atallanti Hills ύψους 1,5 δισ. ευρώ στην Αταλάντη, που μεταξύ άλλων, μετά την αναθεώρηση των σχεδίων, περιλαμβάνει την κατασκευή 3 ξενοδοχείων 5 αστέρων, 3 γηπέδων γκολφ και 3.300 τουριστικών κατοικιών. Στην Ιθάκη, ο διεθνής Ομιλος Portfolio International Holding Limited έχει ανακοινώσει τη πρόθεσή του για την υλοποίηση του επενδυτικού έργου Iliad Resort, το οποίο περιλαμβάνει 6 ξενοδοχεία, γήπεδο γκολφ 18 οπών, μαρίνα 200 θέσεων κ.ά. Επίσης, στην Ιθάκη η εταιρεία ΑΓΥΙΑ Α.Ε. προχωρεί τις διαδικασίες για την υλοποίηση σύνθετης τουριστικής επένδυσης με την ονομασία Ιthaka Resort.

Αμερικανοί στην Κέρκυρα

Η αμερικανική NCH Capital σχεδιάζει στην Κέρκυρα τη δημιουργία ξενοδοχείου, και συμπληρωματικών τουριστικών εγκαταστάσεων σε έκταση που αγόρασε από το ελληνικό Δημόσιο. Επίσης, στην Κέρκυρα επενδυτικά προγράμματα θα υλοποιηθούν για την επαναλειτουργία ξενοδοχείων και τη δημιουργία συμπληρωματικών εγκαταστάσεων από την ιδιοκτήτρια ρωσικών συμφερόντων εταιρεία Corfu Gardens ΑΚΤΞΕ του πρώην Club Μed και από την ιδιοκτήτρια της μονάδας San Stefano. Στη Σαντορίνη θα ξεκινήσουν οι εργασίες για τη δημιουργία του δεύτερου Intercontinental, δυναμικότητας 120 δωματίων, στην Ελλάδα από την εταιρεία Αθήναιον Α.Ε. Πρόκειται για μία επένδυση, ύψους 30 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία AXSITE Aγροτουριστική Τουριστική Α.Ε. προγραμματίζει τη δημιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος δυναμικότητας 216 κλινών στη Μήλο το ύψος της οποίας σε πρώτη φάση θα ανέλθει στα 50 εκατ. ευρώ. Επίσης, στην Ιο η εταιρεία 105 Ανώνυμη Τουριστική Τεχνική Εταιρεία Εκμετάλλευσης Ακινήτων σχεδιάζει την υλοποίηση σύνθετης τουριστικής επένδυσης.

Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ

Πηγή: Η Καθημερινή

Σχετικές εικόνες

  • Τουριστικές επενδύσεις συνολικής αξίας 5 δισ. ευρώ «τρέχουν» σε όλη την Ελλάδα
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook