17.11.2014
Οι δασικοί χάρτες φρενάρουν το Κτηματολόγιο

Σε αδύναμο κρίκο του Κτηματολογίου έχουν μετατραπεί οι δασικοί χάρτες. Ο αργός ρυθμός κύρωσής τους απειλεί να τινάξει στον αέρα τον σχεδιασμό του Κτηματολογίου που προβλέπει την ολοκλήρωση της διαδικασίας κτηματογράφησης έως το 2020.

Η ύπαρξη δασικών χαρτών αποτελεί βασική προϋπόθεση για την κτηματογράφηση μιας περιοχής, επειδή βάζει τέρμα στο καθεστώς αμφισβήτησης που επικρατεί σήμερα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας σχετικά με το τι είναι δάσος και τι όχι.

Η κατάρτιση των δασικών χαρτών πρέπει να έχει τελειώσει πριν από την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης. Ομως η εικόνα που υπάρχει σήμερα είναι αποκαρδιωτική, αφού σε όλη την Ελλάδα – όπου το 25,5% αποτελείται από δάσος – η κύρωση των δασικών χαρτών, δηλαδή το στάδιο όπου οι χάρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν, δεν υπερβαίνει το 1% της έκτασης της χώρας. Για την ακρίβεια, το ποσοστό είναι μόλις 0,89% και μεταφράζεται σε 59 κυρωμένους μερικώς ή ολικώς χάρτες για αντίστοιχες περιοχές.

Ενδεικτική είναι οι περίπτωση της Αττικής. Αυτή τη στιγμή είναι μερικώς κυρωμένοι οι δασικοί χάρτες σε Μαραθώνα, Παλαιά και Νέα Πεντέλη, Φυλή, Δροσιά και Κηφισιά. Οπως εξηγούν πηγές του Κτηματολογίου, αν και η προβλεπόμενη επεξεργασία των σταδίων έχει ολοκληρωθεί από το 2012, η κύρωση δεν προχωράει επειδή δεν λειτουργούν – είτε λόγω έλλειψης κονδυλίων είτε λόγω απροθυμίας συμμετοχής δικαστικών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους – οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων προκειμένου να αποφανθούν για τις αντιρρήσεις που έχουν υποβληθεί σχετικά με τον χαρακτήρα της εμφανιζόμενης έκτασης στον χάρτη.

Οι αντιρρήσεις που έχουν υποβληθεί σε Μαραθώνα, Παλαιά και Νέα Πεντέλη ανέρχονται σύμφωνα με πληροφορίες σε 3.000. Συνολικά για την Αττική όταν θα αναρτηθούν και οι υπόλοιποι χάρτες η εκτίμηση είναι ότι ο αριθμός των αντιρρήσεων θα είναι τουλάχιστον 40.000. Σε ό,τι αφορά τον Μαραθώνα, την Παλαιά και Νέα Πεντέλη η ανάρτηση των δασικών χαρτών έγινε το 2011 με καθυστέρηση 35 χρόνων.

Η κατάσταση σήμερα. Αυτή τη στιγμή, όπως εξηγεί ο διευθυντής Δασικών Χαρτών και Φυσικού Περιβάλλοντος του Κτηματολογίου (ΕΚΧΑ ΑΕ) Μίμης Βογιατζής, οι κυρωμένοι, οι καταρτισμένοι και οι υπό κατάρτιση δασικοί χάρτες καλύπτουν το 54,77% της έκτασης της χώρας. Για το υπόλοιπο 45,23% δεν έχει γίνει ακόμη τίποτα. Και όπως λένε από το Κτηματολόγιο, «για να προχωρήσουν οι χάρτες χρειάζεται μια πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 70 εκατ. ευρώ».

Με νόμο όλη η διαδικασία (κατάρτιση, επεξεργασία κ.λπ.) των δασικών χαρτών πέρασε το 2013 στη δικαιοδοσία του Κτηματολογίου. Ωστόσο, το πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή και επιβραδύνει την όλη διαδικασία είναι ότι δεν υπάρχουν σε ψηφιακό υπόβαθρο όλες οι διοικητικές πράξεις των δασαρχείων, με συνέπεια όλη η διαδικασία να γίνεται, σύμφωνα με στελέχη του Κτηματολογίου, από την αρχή και να χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από τα ασαφή όρια των οικισμών, τα σχέδια πόλεων που σε πολλές περιπτώσεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αλλά και την ασυνεννοησία μεταξύ των υπηρεσιών.

Επιπλέον, στο Κτηματολόγιο κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα ενόψει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την προσφυγή της Πανελλήνιας Κίνησης Δασολόγων που υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία της κτηματογράφησης αν προηγουμένως δεν ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες (ή τουλάχιστον να έχουν ανατεθεί). Οπως εξηγούν, στην περίπτωση που το ΣτΕ αποφανθεί υπέρ της προσφυγής των δασολόγων, τότε θα σταματήσει η διαδικασία της κτηματογράφησης μέχρι να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Σχετικές εικόνες

  • Οι δασικοί χάρτες φρενάρουν το Κτηματολόγιο
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook