13.10.2014
Το Κτηματολόγιο στον υπολογιστή σας

Μέσω έξυπνων τηλεφώνων και ηλεκτρονικών υπολογιστών θα γίνονται ο εντοπισμός ακινήτου, ο έλεγχος νομιμότητας και τα συμβόλαια για την απόκτησή του από το 2020.

Ωστόσο και σήμερα που το Κτηματολόγιο βρίσκεται ένα βήμα πριν από την πλήρη ψηφιοποίησή του, υπάρχουν ηλεκτρονικές εφαρμογές που δίνουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν από το σπίτι τους τα περιουσιακά τους στοιχεία (αφορά τα νέα προγράμματα κτηματογράφησης), να εντοπίσουν ηλεκτρονικά τα ακίνητά τους και να τοποθετήσουν στον χάρτη τα όριά τους ή ακόμη να υπολογίσουν τα τέλη που πρέπει να πληρώνουν ανάλογα με τη συναλλαγή τους, όπως π.χ. αγοραπωλησία και εγγραφή προσημείωσης.

ΑΠΟ ΤΟ 2020. Σε ό,τι αφορά το καθεστώς που θα διαμορφωθεί από το 2020 και μετά, εξηγούν πηγές από το Κτηματολόγιο, σε πεντέμισι χρόνια από σήμερα ο αγοραστής που θα ενδιαφέρεται π.χ. για μια εγκαταλειμμένη μονοκατοικία θα μπορεί μέσω του έξυπνου τηλεφώνου του να εντοπίζει στον χάρτη του Κτηματολογίου το ακίνητο και ο δικηγόρος του να πραγματοποιεί ψηφιακό έλεγχο τίτλων. Αφού διαπιστωθεί η νομιμότητα θα μπορεί να καλεί στο τηλέφωνο τον ιδιοκτήτη του ακινήτου και να διαπραγματεύεται την τιμή πώλησης.

Ο συμβολαιογράφος θα ετοιμάζει το ψηφιακό συμβόλαιο και θα το στέλνει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε αγοραστή και πωλητή οι οποίοι θα υπογράφουν με ψηφιακή υπογραφή (περίπου ό,τι συμβαίνει με την είσοδο στο taxisnet). Ακολούθως ο αγοραστής θα διαβιβάζει μέσω web banking την αμοιβή και τα τέλη μεταβίβασης στον συμβολαιογράφο καθώς και το τίμημα του ακινήτου στον ιδιοκτήτη ο οποίος θα στέλνει ηλεκτρονικά στον συμβολαιογράφο το τοπογραφικό.

Αμέσως μετά ο συμβολαιογράφος θα στέλνει ηλεκτρονικά στο Κτηματολογικό Γραφείο το συμβόλαιο και το τοπογραφικό καταβάλλοντας ταυτόχρονα μέσω web banking τα ανάλογα τέλη. Το τελικό βήμα είναι ο συμβολαιογράφος να στέλνει στον ιδιοκτήτη το ψηφιακό πιστοποιητικό της νέας ιδιοκτησίας του μαζί με τον χάρτη που την απεικονίζει. «Τα χαρτιά, οι φάκελοι, οι ουρές και η ταλαιπωρία θα περάσουν στο παρελθόν. Η χώρα μας σε πεντέμισι χρόνια θα αποκτήσει ένα σύγχρονο ψηφιακό Κτηματολόγιο», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΚΧΑ ΑΕ Ηλίας Λιακόπουλος.

ΣΕ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ. Μια γεύση από το μέλλον αποτελεί η πιλοτική ψηφιακή εφαρμογή από 50 συμβολαιογράφους με την οποία μεταβιβάζονται ηλεκτρονικά τα συμβόλαια στη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου. Επιπλέον, με την ψηφιακή εφαρμογή που εφαρμόζεται στους συμβολαιογραφικούς συλλόγους Αθήνας, Πειραιά, Αιγαίου και Δωδεκανήσων μπορούν να μεταφέρονται και τα βασικά χαρακτηριστικά των εμπράγματων δικαιωμάτων των ακινήτων μαζί με τα πιστοποιητικά και τα αντίγραφα.

Σήμερα οι ιδιοκτήτες σε Κοζάνη, Αρκαδία και Αργολίδα μπορούν να δηλώσουν ηλεκτρονικά την ακίνητη περιουσία τους. Γι’ αυτές τις περιοχές που τρέχει η διαδικασία της κτηματογράφησης είναι επιτακτική ανάγκη οι ιδιοκτήτες να εντοπίζουν τις ιδιοκτησίες τους στον χάρτη για να μην υπάρχει στο μέλλον πρόβλημα με τα όρια της περιουσίας τους.

Μέσα στο α’ εξάμηνο του 2015 οι ιδιοκτήτες σε Ασπρόπυργο, Ιλιον, Μάντρα, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Αλιμο, Δάφνη, Ελληνικό, Μοσχάτο, Ταύρο και Υμηττό θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν και ηλεκτρονικά μαζί με τους φακέλους που θα τους αποσταλούν από το Κτηματολόγιο για τυχόν λάθη στα στοιχεία που έχουν καταγραφεί στη βάση δεδομένων. Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα οι ιδιοκτήτες να ενημερώνονται ηλεκτρονικά για τις ενστάσεις που μπορεί να έχουν υποβληθεί. Και επειδή σε έναν χρόνο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει – αρχής γενομένης από το Πολύκαστρο Κιλκίς – ποια ακίνητα που δεν δηλώθηκαν θα περιέλθουν στο Δημόσιο, οι ιδιοκτήτες των προγραμμάτων της περιόδου 1997-1999 μπορούν να δουν τα αποτελέσματα της κτηματογράφησης για τα ακίνητα τους.

Εδώ και μισό χρόνο λειτουργεί δικτυακή εφαρμογή που ενημερώνει τους ιδιοκτήτες σε πρώτο χρόνο για το αποτέλεσμα της κτηματογράφησης στις περιοχές που μπαίνουν στο Κτηματολόγιο. Τα αποτελέσματα της αναζήτησης αφορούν τη διάθεση:

- αποσπάσματος του κτηματολογικού φύλλου

- αποσπάσματος χάρτη στο οποίο είναι οριοθετημένο το ακίνητο

- τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου.

Σε αυτή τη φάση όσοι ιδιοκτήτες δήλωσαν τα ακίνητά τους το 2008 σε Λάρισα, Καρδίτσα, Ναύπλιο, Σπάρτη, Τρίπολη, Κόρινθο, Ηγουμενίτσα, Πρέβεζα, Ζάκυνθο, Πύργο και Αμπελοκήπους, Ελευθέριο - Κορδελιό, Εύοσμο, Μενεμένη, Ωραιόκαστρο, Νέα Μαγνησία -Διαβατά (Θεσ/νίκη) μπορούν να ενημερώνονται για το χρονικό διάστημα διόρθωσης των αρχικών εγγραφών.

Προκόπης Γιόγιακας

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Σχετικές εικόνες

  • Το Κτηματολόγιο στον υπολογιστή σας
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook