08.11.2014
Επέκταση οn line υπηρεσιών Κτηματολoγίου από Δευτέρα

Το κτηματολόγιο επεκτείνει σταδιακά τις υπηρεσίες που προσφέρει στο Διαδίκτυο. Τη Δευτέρα πρόκειται να διευρυνθεί χρονικά και στην προ του 2008 περίοδο η δυνατότητα ενός ιδιοκτήτη να αναζητήσει και να ελέγξει τα στοιχεία που δήλωσε στη διαδικασία κτηματογράφησης. Το ίδιο το έργο, πάντως, εξακολουθεί να προχωρεί με ασθενικούς ρυθμούς, ελλείψει νέας χρηματοδότησης. Χθες ανακοινώθηκε η παράταση της κτηματογράφησης στην Κοζάνη, την Αργολίδα και την Αρκαδία.

Οπως ανακοίνωσε χθες η εταιρεία Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε. (διάδοχος της εταιρείας Κτηματολόγιο Α.Ε.), από μεθαύριο στο site www.ktimatologio.gr οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ελέγξουν την τελική εγγραφή του ακινήτου τους, όπως είχε διαμορφωθεί τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η κτηματογράφηση και ξεκίνησε η λειτουργία του κτηματολογικού γραφείου. Η υπηρεσία αυτή είναι σήμερα διαθέσιμη για 16 περιοχές από τα προγράμματα κτηματογράφησης του 2008 (10 πρωτεύουσες νομών και 6 περιοχές της Θεσσαλονίκης) και επεκτείνεται «δοκιμαστικά» στις 333 περιοχές που είχαν κτηματογραφηθεί προ του 2008.

Στόχος της, η ενημέρωση του ιδιοκτήτη και ο έλεγχος των στοιχείων που έχει δηλώσει στο κτηματολόγιο.

Κατά τα λοιπά, η κτηματογράφηση συνεχίζεται με χαλαρούς ρυθμούς, με κύρια αιτία την έλλειψη πόρων. Μέχρι στιγμής έχει κτηματογραφηθεί περίπου το 7% της χώρας, υπό κτηματογράφηση βρίσκεται λιγότερο από το 10%, ενώ το υπόλοιπο βρίσκεται ακόμα σε διαγωνιστική διαδικασία. Χαρακτηριστικά, δεν έχει ακόμα υπογραφεί ούτε μία από τις νέες συμβάσεις της 4ης γενιάς του κτηματολογίου και η πλειονότητα των συμβάσεων της 3ης γενιάς, ενώ εκκρεμεί η ολοκλήρωση της 2ης γενιάς κτηματογράφησης (από το 2008). Πάντως, η ΕΚΧΑ ανακοίνωσε χθες νέα παράταση -μέχρι το τέλος Νοεμβρίου- υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας για ακίνητα στον Νομό Κοζάνης και στις περιοχές της Αργολίδας και της Αρκαδίας που βρίσκονται υπό κτηματογράφηση.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχετικές εικόνες

  • Επέκταση οn line υπηρεσιών Κτηματολoγίου από Δευτέρα
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook