14.05.2014
Παγώνει το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό

Παρέμβαση σε ανώτατο επίπεδο απαιτήθηκε χθες, προκειμένου να μετριασθούν οι αντιδράσεις για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τον αιγιαλό. Ο υπουργός Επικρατείας Δημ. Σταμάτης, με δήλωσή του, ουσιαστικά «πάγωσε» το σχέδιο νόμου, κατόπιν σχετικής συνεννόησης με τον πρωθυπουργό. «Ο κ. Σαμαράς επιθυμεί η διαβούλευση να είναι εξαντλητική... ώστε, μετά τις ευρωεκλογές, να ενημερωθεί η κυβέρνηση για τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα αυτής της διαβούλευσης και να διαμορφωθεί η τελική θέση της».

Η δήλωση Σταμάτη ήρθε μετά το μπαράζ αρνητικών δηλώσεων ακόμη και βουλευτών της συμπολίτευσης (μεταξύ άλλων οι Ντόρα Μπακογιάννη, Φωτεινή Πιπιλή και χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης), αλλά και της έντονης αντίδρασης του ΠΑΣΟΚ, το οποίο και ζήτησε να μη δρομολογούνται αποφάσεις χωρίς να έχει υπάρξει συνεννόηση, πολλώ γε μάλλον κατά την κρίσιμη προεκλογική περίοδο. Σημαντικές ήταν και οι αντιδράσεις στο σχέδιο νόμου από οργανώσεις, φορείς και πολίτες. Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα πραγματοποιείται συνάντηση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, Αβραάμ Γούναρη, με τον διευθυντή της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, Δημήτρη Καραβέλα (κατόπιν αιτήματος του πρώτου). Ο κ. Καραβέλας προτίθεται να παραδώσει στον γ.γ. τις 100.000 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν τις τελευταίες ημέρες υπέρ της απόσυρσης του σχεδίου νόμου.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό και την παραλία προτείνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο παραχώρησης της κοινόχρηστης παράκτιας ζώνης, αλλά και τη δημιουργία μόνιμων κατασκευών σε αυτή. Οσον αφορά τη χρήση, μεταβάλλει τους περιορισμούς στην έκταση που μπορεί να παραχωρηθεί και περιορίζει τις αναφορές στην υποχρέωση ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασης στον αιγιαλό. Επίσης, διευκολύνει τη δημιουργία μόνιμων κατασκευών από ιδιώτες για οιονδήποτε επιχειρηματικό σκοπό (εξαιρείται σαφώς μόνο η κατοικία). Τέλος, προτείνει τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών (πλην κατοικίας) στον αιγιαλό και την παραλία, ύστερα από καταβολή προστίμου.

Επιχειρησιακό σχέδιο Γ.Γ. Δημ. Εσόδων

Ωστόσο, το ζήτημα της οριοθέτησης του αιγιαλού δεν είναι η μόνη παρέμβαση του υπ. Οικονομικών που προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών της συμπολίτευσης, που πιστεύουν ότι έδωσε και επιχειρήματα στην αντιπολίτευση. Κάτι ανάλογο συνέβη με το επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για το νέο αυτόματο σύστημα φορολογικών ελέγχων, που προκάλεσε αντιδράσεις, αλλά και τα δηλητηριώδη σχόλια πολλών εκ των βουλευτών της συμπολίτευσης.

Πηγή: Η Καθημερινή

Σχετικές εικόνες

  • Παγώνει το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook