04.02.2016
Δύο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαγωνισμοί του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση δύο ακινήτων στην Πελοπόννησο, σε Ηλεία και Αργολίδα, με στόχο τη δημιουργία σύνθετων τουριστικών αναπτύξεων, στις οποίες θα περιλαμβάνονται γήπεδα γκολφ, αλλά και ιδιωτικό αεροδρόμιο.

Αμφότερα συμπεριλαμβάνονται στα νέα project του Ταμείου, με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών και για τους δύο διαγωνισμούς να έχει οριστεί η 1η Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τα δύο ακίνητα έχει ήδη εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον προς τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο του Ταμείου από Ελλάδα και εξωτερικό, κυρίως για την έκταση των 627 στρεμμάτων στο Πόρτο Χέλι που λόγω της ευρύτερης ανάπτυξης της περιοχής θεωρείται ότι μπορεί να αξιοποιηθεί ταχύτερα.

Η αξιοποίηση του ακινήτου στο Πόρτο Χέλι (βρίσκεται στη θέση "Βερβερόντα", κοντά στην ομώνυμη λιμνοθάλασσα) προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Ν. 3986/2011 με την εκπόνηση μελέτης ΕΣΧΑΔΑ και ανάπτυξη του ακινήτου με την "Μικτή Χρήση" σε δύο ζώνες. Η πρώτη συνολικής έκτασης 427 στρεμμάτων προτείνεται να αξιοποιηθεί για αναψυχή-τουρισμό, σύνθετα τουριστικά καταλύματα και γήπεδο γκολφ 9 οπών και η δεύτερη, έκτασης 200 στρεμμάτων, προτείνεται να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία αεροδρομίου.

Σημαντικά μεγαλύτερο, συνολικά 952 στρέμματα, είναι το ακίνητο στο Βαρθολομιό, πολύ κοντά στη Κυλλήνη, ενώ διαθέτει μεγάλο μέτωπο (2.000 περίπου μέτρα) προς την παραλία και απέχει περί τα 1.200 μ. από την παραλία "Θίνες”. Πρόκειται για έκταση που τη δεκαετία του '90 είχε παραχωρηθεί στη ΔΕΠΟΣ (Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης η οποία τέθηκε υπό εκκαθάριση από το 2010) για την δημιουργία "Ηλειακού Χωριού" έπειτα από αίτημα της Πανηλειακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, σχέδιο το οποίο δεν προχώρησε. Το ακίνητο, όπως και πολλά άλλα της ΔΕΠΟΣ, πέρασαν στον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ που τώρα προχωρά στην αξιοποίησή τους.

Συγκεκριμένα, η αξιοποίηση του ακινήτου προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Ν. 3986/2011 με την εκπόνηση μελέτης ΕΣΧΑΔΑ, με καταλληλότερες προτεινόμενες χρήσεις εκείνες του "Τουρισμού – Αναψυχής", με υποχρεωτική κατασκευή γηπέδου γκολφ διεθνών προδιαγραφών 18 οπών και ανάπτυξη ξενοδοχείου, τουριστικών κατοικιών και άλλων τουριστικών εγκαταστάσεων. Στόχος είναι να αναδειχθεί μια περιοχή η οποία επί σειρά ετών παρέμενε αναξιοποίητη, φθάνοντας σε σημείο μέρος της να λειτουργεί ως παράνομη χωματερή (ΧΑΔΑ).

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, το ακίνητο βρίσκεται σε προνομιακή από άποψη αναπτυξιακής δυναμικής θέση, λόγω του φυσικού κάλλους της ευρύτερης περιοχής και της εγγύτητας του στη θάλασσα, της μικρής απόστασης απo χώρους σημαντικού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος όπως η Αρχαία Ολυμπία, το Κάστρο Χλεμούτσι και η Αρχαία Ήλιδα, κλπ, της εύκολης προσβασιμότητας σε λιμάνια (Κυλλήνη, Πάτρα), στο αεροδρόμιο Αράξου και σε κυκλοφοριακούς άξονες (Εθνική Οδός Πύργου-Πάτρας). Η δυναμική αυτή ενισχύεται και λόγω του μεγέθους του, καθώς είναι το μοναδικό ακίνητο μεγάλης επιφάνειας στην παραλιακή περιοχή Θινών που δεν αποτελεί στο σύνολό του δασική έκταση και προσφέρεται για ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με το πλαίσιο του διαγωνισμού, έως τις αρχές Μαρτίου οι υποψήφιοι επενδυτές μπορούν να πραγματοποιήσουν επίσκεψη στο ακίνητο, ενώ η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών έχει οριστεί η 1η Απριλίου. 
http://www.capital.gr/story/3100992?utmsource=email

Σχετικές εικόνες

  • Δύο "φιλέτα" σε Πελοπόννησο περιμένουν επενδυτές
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook