23.01.2015
Αντιδράσεις για την κατασκευή καταφυγίου τουριστικών σκαφών στην Τζια

Μία πρόταση για την κατασκευή καταφυγίου τουριστικών σκαφών προκαλεί αντιδράσεις στην Τζια. Από τη μία πλευρά βρίσκεται η δημοτική αρχή, που υποστηρίζει ότι η δημιουργία εγκαταστάσεων στο Βουρκάρι θα αναβαθμίσει την περιοχή και θα φέρει έσοδα στο νησί. Από την άλλη οι κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι ανησυχούν ότι τα έργα θα οδηγήσουν σε αλλοίωση της εικόνας της περιοχής.

Η συζήτηση ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο. Ενα μελετητικό γραφείο κατέθεσε πρόταση στο Λιμενικό Ταμείο Σύρου (που είναι υπεύθυνο και για την Τζια) σχετικά με τη δημιουργία μιας οργανωμένης εγκατάστασης για τον ελλιμενισμό 200 τουριστικών σκαφών (εκτιμώμενος προϋπολογισμός 4,7 εκατ. ευρώ). Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία μώλου 80 μέτρων, κρηπιδωμάτων σε μήκος 90 μ., τοποθέτηση πλωτών προβλητών μήκους 420 μ. και διαμόρφωση με επίχωση (μπάζωμα) χώρου 6,6 στρεμμάτων με 350 τ.μ. κτιρίων. Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2013, το Λιμενικό ταμείο Σύρου αποφάσισε για το Βουρκάρι τη μετατροπή του από εμπορικό σε τουριστικό λιμένα.

Η υπόθεση άρχισε να γίνεται γνωστή το φθινόπωρο του 2014 και τότε εκφράστηκαν και οι πρώτες αντιδράσεις. «Το Βουρκάρι έχει χαρακτηριστεί τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Είναι ένας τόπος με φυσική ομορφιά, που την τελευταία δεκαετία έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από τους ανθρώπους», λέει ο κ. Σάκης Γαλιγάλης, συνταξιούχος μηχανικός. «Το καλοκαίρι, το Βουρκάρι θυμίζει... την παραλιακή στην Αθήνα, από τον κόσμο, τις ταβέρνες και τα μπαρ! Το ζήτημα λοιπόν είναι αν η συγκεκριμένη επιλογή θα δώσει τη χαριστική βολή, προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά, ή όχι. Κατά τη γνώμη μου, το έργο αυτό δεν πρέπει να γίνει».

Ο δήμαρχος του νησιού, Γιάννης Ευαγγέλου, εκτιμά πως τα προτεινόμενα έργα θα βοηθήσουν την περιοχή. «Πρέπει να γίνει κάτι. Το Βουρκάρι δεν είναι ούτε παραδοσιακό λιμάνι ούτε προσφέρει σωστές υπηρεσίες.

Μακάρι να ήταν παραδοσιακό ψαροχώρι, αλλά δεν είναι πια. Το μισό λιμάνι είναι μια παρατημένη τσιμεντένια προκυμαία, ενώ η θάλασσα είναι βούρκος, όπως λέει και το όνομα του μέρους, ένας βαλτώδης βυθός με ιλύ και άμμο. Μάλιστα, το προηγούμενο 10ήμερο με την κακοκαιρία βούλιαξαν 6-7 βάρκες μέσα στο λιμάνι και προσάραξαν δύο ιστιοπλοϊκά. Ωστόσο, δεν έχουμε καταλήξει ακόμα τι θα είναι καλύτερο. Κάναμε κάποιες παρατηρήσεις στο σχέδιο και αναμένουμε τη διορθωμένη μελέτη, η οποία με πρωτοβουλία του δήμου θα παρουσιαστεί δημόσια».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

http://www.kathimerini.gr/800640/article/epikairothta/ellada/antidraseis-gia-thn-kataskeyh-katafygioy-toyristikwn-skafwn-sthn-tzia

Σχετικές εικόνες

  • Αντιδράσεις για την κατασκευή καταφυγίου τουριστικών σκαφών στην Τζια
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook