10.06.2015
«Ναι» από ΣτΕ για το Kilada Hills

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει πλέον η νέα τουριστική επένδυση του ομίλου Dolphin Capital Investors (DCI) στην περιοχή της Ερμιονίδας στην Αργολίδα, μετά την έγκριση του ειδικού χωροταξικού σχεδίου (ΕΣΧΑΣΕ) από το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πλέον, απομένει ουσιαστικά μόνο η έκδοση της οικοδομικής άδειας, ώστε να ξεκινήσει η ανάπτυξη του Kilada Hills, ενός πολυτελούς συγκροτήματος κατοικιών, ξενοδοχείου και γηπέδου γκολφ.

Το νέο συγκρότημα συνιστά μια επένδυση της τάξεως των 418 εκατ. ευρώ, που θα αναπτυχθεί σε έκταση 2.100 στρεμμάτων από την εταιρεία Mind Compass Overseas Ltd., που ελέγχεται από την DCΙ. Σημειωτέον ότι η επένδυση είχε ενταχθεί και στον νόμο περί fast track, έχοντας λάβει στρατηγικό χαρακτήρα. Συνολικά, προβλέπεται η ανάπτυξη υπερπολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας Chedi 300 κλινών και επιφάνειας 29.150 τ.μ., αλλά και γηπέδου γκολφ που θα καλύψει επιφάνεια 768 στρεμμάτων. Ωστόσο, η μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη κατοικιών, καθώς προβλέπεται η ανέγερση συνολικά 320 επαύλεων, 100 βιλών και 28 κατοικιών. Βάσει του χωροταξικού που ενέκρινε το ΣτΕ, συνολικά θα οικοδομηθούν 178.428 τ.μ. κατοικιών, ενώ επιπλέον 207.578 τ.μ. θα καταλάβουν οι λοιπές εγκαταστάσεις του παραθεριστικού θερέτρου.

Υπενθυμίζεται ότι το Kilada Hills αναμένεται να συμπληρώσει την επενδυτική δραστηριότητα της DCI στην ευρύτερη περιοχή, υπό την «ομπρέλα» του The Porto Heli Collection. Η αρχή έγινε τον Αύγουστο του 2012, όταν ξεκίνησε η λειτουργία του πολυτελούς ξενοδοχείου Amanzoe στην περιοχή, βίλες του οποίου ακόμα πωλούνται. Η συνέχεια δόθηκε τον Αύγουστο του 2014, όταν εγκαινιάστηκε και το Nikki Beach Resort & Spa, στον όρμο του Πόρτο Χελίου.

Πάντως, αναφορικά με το Kilada Hills, το ΣτΕ τονίζει ότι αν και η έκταση βρίσκεται εκτός των ορίων τού από το 1980 κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου του σπηλαίου Φράγχθι, στον χώρο όπου προβλέπεται η κατασκευή του γηπέδου γκολφ υφίστανται αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία η εταιρεία οφείλει να αναδείξει, χωρίς την πρόκληση κάποιας βλάβης σε αυτά.

Σημειωτέον ότι το τελευταίο διάστημα, η DCI έχει διαφοροποιήσει τη συνολική της στρατηγική στον κλάδο των ακινήτων, καθώς έχει επικεντρωθεί στην ταχύτερη ανάπτυξη ορισμένων από τα πιο ώριμα ακίνητά της, προκειμένου να ενισχύσει τις αποδόσεις μερισμάτων προς τους μετόχους της. Υπενθυμίζεται ότι πλέον, ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, με ποσοστό που ξεπερνά το 20%, είναι το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Third Point LLC, υπό τον κ. Νταν Λόεμπ, ενώ σημαντικό μερίδιο που κινείται άνω του 8% διαθέτουν επίσης οι Asset Value Investors Ltd. και Fortress Investment Group.

Νίκος Ρουσάνογλου

Πηγή: Η Καθημερινή

Σχετικές εικόνες

  • «Ναι» από ΣτΕ για το Kilada Hills
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook