27.12.2014
Το σκι προωθεί τον χειμερινό τουρισμό

Οταν η Πολιτεία αξιολογεί τα αθλήματα και αναλόγως επιχορηγεί τις ομοσπονδίες, καλό θα ήταν να μην κρίνει την ελληνική χιονοδρομία μόνο βάσει των αποτελεσμάτων των αθλητών της σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς Αγώνες γιατί η προσφορά αυτού του μοναδικού αθλήματος, που είναι το σκι, δεν περιορίζεται στην άθληση των νέων και μόνον. Είναι ο πυρήνας γύρω από τον οποίον αναπτύσσονται τουριστικά περιοχές της πατρίδας μας που ως πριν από λίγα χρόνια δεν είχαν την άνθηση που έχουν σήμερα. Και αναφέρομαι, κατά πρώτον, στα μαρτυρικά Καλάβρυτα. Η έναρξη λειτουργίας, το 1988, του Χιονοδρομικού Κέντρου στον Χελμό, λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από τα Καλάβρυτα, άλλαξε στην κυριολεξία την όψη των Καλαβρύτων και τη διάθεση των κατοίκων. Περπατάς στους δρόμους και συναντάς χαρούμενα νέα πρόσωπα. Ξενοδοχεία χτίστηκαν, εστιατόρια αναβαθμίστηκαν, καταστήματα με αθλητικά είδη και κυρίως με χιονοδρομικά πέδιλα, μπότες και στολές σκι δημιουργήθηκαν και έδωσαν δουλειά σε μεγάλο αριθμό κατοίκων. Δεν πρεσβεύω ότι είναι ποτέ δυνατόν οι εναπομείναντες κάτοικοι των Καλαβρύτων να λησμόνησαν την τραγωδία που έζησαν και τους δικούς τους ανθρώπους, τους ανθρώπους που χάθηκαν τόσο άδικα και μαρτυρικά. Αλλά το Χιονοδρομικό Κέντρο έδωσε ζωή στους νέους και ελπίδα για καλύτερες ημέρες.

Aλλαξαν όψη και ζωή

Το Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού μετέτρεψε την Αράχοβα σε κέντρο νυχτερινής διασκέδασης της νεολαίας, τουλάχιστον την εποχή προ των μνημονίων, και οι τιμές αγοράς παλαιών οικιών μέσα στην Αράχοβα έφθασαν σε ύψη δυσθεώρητα. Οποιος έχει επισκεφθεί Σαββατοκύριακο τα χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού Κελάρια και Φτερόλακα, με τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα να σχηματίζουν ουρά εκτός χώρων στάθμευσης, έχει σχηματίσει μια εικόνα του τι προσφέρει η χιονοδρομία στον εσωτερικό χειμερινό τουρισμό της χώρας μας. Οι εργασίες αναβάθμισης των χιονοδρομικών αναβατήρων στον Παρνασσό και η όλη προσπάθεια δημιουργίας ενός κέντρου με διεθνείς προδιαγραφές θα είναι για την εφετινή χιονοδρομική περίοδο ένας πόλος έλξης για ακόμη περισσότερους χιονοδρόμους και επισκέπτες και ξένους χιονοδρόμους που κατοικούν στην Ελλάδα. Ο Παρνασσός, με τη μοναδική θέα προς τον Κορινθιακό Κόλπο και τον Ολυμπο να δεσπόζει από μακριά και με δυνατότητα επίσκεψης των αρχαιολογικών χώρων και του Μουσείου των Δελφών, μπορεί να αποτελέσει μια αρχή για την εξάπλωση του χειμερινού τουρισμού στη χώρα μας. Αλλωστε τη δεκαετία 1980-1990 υπήρχε συνεργασία ολλανδικού τουριστικού γραφείου ελληνικής ιδιοκτησίας και γνωστής χιονοδρομικής σχολής του Παρνασσού. Οι ολλανδοί τουρίστες έφθαναν στο αεροδρόμιο Ελληνικού κάθε Κυριακή, τους παρελάμβανε πούλμαν και τους μετέφερε στην Αράχοβα, όπου παρέμεναν ως την Παρασκευή. Από τη Δευτέρα, δηλαδή, και για πέντε ημέρες οι ολλανδοί τουρίστες έκαναν σκι στον Παρνασσό και στη συνέχεια έφευγαν με το πούλμαν με προορισμό την Πελοπόννησο και επίσκεψη των αρχαιολογικών χώρων (Ολυμπία, Μυκήνες, Επίδαυρος) με κατάληξη το αεροδρόμιο του Ελληνικού για την αναχώρηση. Το πακέτο περιελάμβανε αεροπορικό εισιτήριο, μεταφορές με πούλμαν εντός Ελλάδος, διαμονή σε ξενοδοχείο στην Αράχοβα, ενοικίαση χιονοδρομικού εξοπλισμού, μαθήματα σκι, κάρτα για τους χιονοδρομικούς αναβατήρες του Παρνασσού και ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους.

Χιονοδρομικοί προορισμοί

Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που οι ξένοι θεωρούν «εξωτικούς χιονοδρομικούς προορισμούς» και πρέπει το ταχύτερο να εκμεταλλευτούμε την επιθυμία του κόσμου της χιονοδρομίας για αλλαγή γιατί έχει κορεσθεί από το σκι στις Αλπεις και ζητεί κάτι το διαφορετικό που η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει.

Ολα τα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα έχουν ιδιαίτερες ομορφιές και μπορούν να συνδυάσουν το άθλημα με τουριστική επίσκεψη σε αρχαιότητες, βυζαντινές εκκλησίες και μουσεία. Ο ξένος τουρίστας είναι πιθανόν να δελεαστεί από μια τέτοια προοπτική.

Τα χιονοδρομικά κέντρα στο Πήλιο (Αγριόλευκες) κοντά στον Βόλο, σε Καρπενήσι (Βελούχι), Μέτσοβο, Βασιλίτσα (Γρεβενά), Βίγλα Πισσοδέρι (Φλώρινα), Βόρα Καϊμακτσαλάν, Βίτσι (Καστοριά), Σέλι (1ος χιονοδρομικός αναβατήρας 1955 - Βέροια), 3-5 Πηγάδια (πρώτη εγκατάσταση τεχνητής χιόνωσης - Νάουσα), Ελατοχώρι (Κατερίνη), Λαϊλιά (Σέρρες), Φαλακρό (Δράμας) και Μαίναλο (Τρίπολη) θα είναι έτοιμα με το πρώτο χιόνι να υποδεχθούν τους χιονοδρόμους και τους επισκέπτες. Είναι συγκινητική η προσπάθεια όλων των εργαζομένων στα χιονοδρομικά κέντρα της πατρίδας μας να εξασφαλίζουν την καλύτερη προετοιμασία στις πίστες, να διατηρούν τους δρόμους ανοικτούς σε περίπτωση μεγάλης χιονόπτωσης και να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης. Αλλά και από την πλευρά των επισκεπτών-χιονοδρόμων πρέπει σχολαστικά να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας που ορίζει το κάθε χιονοδρομικό κέντρο για τη δική τους ασφάλεια και την ασφάλεια των άλλων χιονοδρόμων.

Με αυτή την εισαγωγή θέλω να τονίσω τη μεγάλη προσφορά της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χειμερινών Αθλημάτων αλλά και όλων των χιονοδρομικών συλλόγων της χώρας μας στην ανάπτυξη και στήριξη του χειμερινού τουρισμού.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Χιονοδρομίας (FIS) καθιέρωσε τα τελευταία τέσσερα χρόνια την Παγκόσμια Ημέρα Χιονιού (World Snow Day), η οποία εφέτος θα εορταστεί σε όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας και παγκοσμίως συγχρόνως τη 18η Ιανουαρίου 2015.

Κατά την ημέρα αυτή όλα τα χιονοδρομικά κέντρα προσφέρουν δωρεάν εισιτήρια για τους χιονοδρομικούς αναβατήρες. Οι σχολές σκι προσφέρουν στα παιδιά δωρεάν χιονοδρομικό εξοπλισμό, καθώς και μαθήματα σκι. Διοργανώνονται χιονοδρομικοί αγώνες για τα παιδιά αναλόγως ηλικίας και κάθε παιδί παραλαμβάνει δίπλωμα συμμετοχής. Επίσης υπάρχουν και άλλες εκδηλώσεις στις οποίες μπορούν να λάβουν μέρος και οι γονείς. Είναι μια ημέρα χαράς και εξοικείωσης των παιδιών με το βουνό και το χιόνι. Σε πολλά χιονοδρομικά κέντρα αυτές οι δωρεάν προσφορές δεν περιορίζονται μόνον την ημέρα του εορτασμού (18 Ιανουαρίου 2015) αλλά ισχύουν σχεδόν για όλη την εβδομάδα.

Βεβαίως όλη αυτή η διοργάνωση δεν θα ήταν πραγματοποιήσιμη αν δεν υπήρχαν και οι χορηγοί. Κάθε χιονοδρομικός σύλλογος ή χιονοδρομικό κέντρο-οργανωτής της Παγκόσμιας Ημέρας Χιονιού προσπαθεί να εξασφαλίσει τη συνδρομή ενός ή περισσοτέρων χορηγών που θα τον βοηθήσουν στην αρτιότερη οργάνωση αυτής της τόσο σημαντικής εκδήλωσης. Αλλωστε η μεγάλη προσέλευση οικογενειών με παιδιά, επισκεπτών και χιονοδρόμων παρέχει μεγάλη διαφήμιση στον χορηγό.

Η κυρία Μελίτα Τσουτρέλη-Μπενά είναι παλαιά πρωταθλήτρια χιονοδρομίας και μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας (FIS).

Της Μελίτας Τσουτρέλη-Μπενά

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχετικές εικόνες

  • Το σκι προωθεί τον χειμερινό τουρισμό
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook