10.04.2014
«Ακέραιο» προχωράει το έργο στον Φαληρικό Ορμο

Τρόπους για τη μείωση του προϋπολογισμού της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου κατά το ένα τρίτο, χωρίς να απαλειφθεί κανένα από τα δομικά στοιχεία της, αναζητούν τα υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος. Χθες, σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, επαναβεβαιώθηκε ότι το έργο παραμένει ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ενώ «έκλεισε» ο τρόπος χρηματοδότησής του. Τις ημέρες αυτές αναμένεται και η μεταβίβαση της έκτασης στην «Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.», μαζί με τα «Αστέρια της Γλυφάδας».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στη σύσκεψη ο πρωθυπουργός έδωσε τέλος στα σενάρια «τεμαχισμού» του έργου, ζητώντας να συνεχιστεί η προεργασία για τη δημοπράτησή του. Μάλιστα, οριστικοποιήθηκε η προέλευση της χρηματοδότησης από το ΣΕΣ 2014-2020: το μεγαλύτερο μέρος, που αφορά τα έργα ανάπλασης, πρασίνου και τα συγκοινωνιακά έργα, θα προέλθει από τα κομμάτια των υπουργείων Περιβάλλοντος (σήμερα ΕΠΠΕΡΑΑ) και Υποδομών (σήμερα Ενίσχυση Προσπελασιμότητας) στο νέο ενιαίο επιχειρησιακό πρόγραμμα (δεν έχει οριστικοποιηθεί η ονομασία του). Τα υπόλοιπα (λιμενικά κ.ά.) θα ενταχθούν στο νέο ΠΕΠ Αττικής.
Αυτό που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί είναι ο προϋπολογισμός του έργου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», λόγω της μεγάλης «στενότητας» του ΣΕΣ 2014-2020 (την οποία προκάλεσε η ανάγκη επιπρόσθετης χρηματοδότησης των τεσσάρων παραχωρημένων αυτοκινητοδρόμων) καταβάλλεται προσπάθεια να μειωθεί ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου (340 εκατ. ευρώ) περίπου κατά το ένα τρίτο (230 εκατ. ευρώ). Οι υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων Περιβάλλοντος και Υποδομών επεξεργάζονται διάφορες ιδέες για τον περιορισμό του κόστους, χωρίς να πειραχτούν τα βασικά δομικά στοιχεία του (λ.χ. αντιπλημμυρικά, μετακίνηση λεωφόρου Ποσειδώνος, προβλήτες). Ανάμεσα στις ιδέες που έχουν τεθεί είναι η κατάργηση ενός, δύο ή και των τριών υπογείων πάρκινγκ που προβλέπονται στην έκταση (συνολικά είχαν σχεδιαστεί να καλύψουν 1.000 θέσεις στάθμευσης). Στόχος των εμπλεκομένων είναι η δημοπράτηση του έργου να γίνει τον Ιούνιο, ώστε να ανατεθεί έως το τέλος του έτους (η διάρκεια των εργασιών εκτιμάται στα 2,5 χρόνια). Πάντως, στις 11/3 το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ενέκρινε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, που είχε θέσει σε δημόσια διαβούλευση από τα τέλη Ιανουαρίου έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να μεταβιβαστεί (με κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης) η έκταση στην «Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.». Η έκταση, 757 στρεμμάτων, περιλαμβάνει κτίρια 27.200 τ.μ. που ανεγέρθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (γήπεδο beach volley, ναυταθλητικές εγκαταστάσεις). Με την ίδια απόφαση θα παραχωρηθεί στην «Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.» ακίνητο 176 στρεμμάτων από το αθλητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά έως τα «Αστέρια Γλυφάδας». Είναι τα πρώτα δύο ακίνητα που θα μεταβιβαστούν στην «Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.», ένα χρόνο μετά την ίδρυσή της.

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Σχετικές εικόνες

  • «Ακέραιο» προχωράει το έργο στον Φαληρικό Ορμο
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook