01.07.2014
Επιχορηγήσεις 3,2 δισ. για τα επενδυτικά σχέδια το 2014

Αυξημένες κατά ένα δισεκατομμύριο και πλέον, φτάνοντας στα 3,2 δισ. ευρώ, είναι οι ενισχύσεις που θα χορηγηθούν στα γενικά επενδυτικά σχέδια το 2014 σε σύγκριση με το 2013 σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση. Θα πρέπει να σημειωθεί, βεβαίως, ότι το 2013 ήταν στην ουσία μεταβατική χρονιά, καθώς επήλθαν τροποποιήσεις στον νόμο 3908/2011.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι αν και αρχικά προβλέπονταν περισσότερα κονδύλια για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων τεχνολογικής ανάπτυξης, η απουσία ζήτησης είχε ως αποτέλεσμα οι πόροι αυτοί να μεταφερθούν στην ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων περιφερειακής συνοχής. Συχνά, βεβαίως, στα σχέδια αυτά υπάγονται επενδύσεις του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες δημιουργούν θέσεις εργασίας μόνο κατά την κατασκευή των έργων και όχι κατά τη λειτουργία τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί ίσως και αύριο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, για τα επενδυτικά σχέδια γενικής επιχειρηματικότητας καθορίζεται ως ποσό επιχορήγησης και επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης 500 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο και 100 εκατ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο. Το ποσό της φοροαπαλλαγής για την κατηγορία αυτή των επενδυτικών σχεδίων καθορίζεται σε 700 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο και σε 300 εκατ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο.

Για τα επενδυτικά σχέδια τεχνολογικής ανάπτυξης το ποσό της επιχορήγησης και της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης ορίζεται σε μόλις 5 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό της φοροαπαλλαγής ορίστηκε σε 100 εκατ. ευρώ. Με προηγούμενη υπουργική απόφαση που είχε υπογραφεί στις 6 Ιουνίου 2014 προβλεπόταν ότι το ποσό της επιχορήγησης και της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης θα ανερχόταν σε 100 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Ανάπτυξης, αποφασίστηκε να μεταφερθούν 95 εκατ. ευρώ στην ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων περιφερειακής συνοχής, λόγω της ανεπαρκούς ζήτησης για ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων τεχνολογικής ανάπτυξης. Αυτά τα 105 εκατ. ευρώ προορίζονται για το πρώτο εξάμηνο του 2014 -δεν υπάρχει άλλη κατανομή για το έτος- και όσα δεν χρησιμοποιηθούν θα μεταφερθούν στο δεύτερο εξάμηνο. Το 2013 η αντίστοιχη κατανομή ήταν 140 εκατ. ευρώ. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται επενδυτικά σχέδια τεχνολογικού εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων με τη χρήση καινοτομικών, έργα εξοικονόμησης ενέργειας και σχέδια που εστιάζουν στην έρευνα.

Σε 1,55 δισ. ευρώ ανέρχονται συνολικά τα χρήματα που αποφασίστηκαν ότι θα δοθούν ως ενισχύσεις και φοροαπαλλαγές στα επενδυτικά σχέδια περιφερειακής συνοχής, έναντι μόλις 450 εκατ. ευρώ το 2013. Στην αρχική απόφαση προβλεπόταν ότι θα δοθούν 300 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο ως ενισχύσεις και επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης, ποσό που αυξήθηκε με τη νέα υπουργική απόφαση σε 550 εκατ. ευρώ. Για το δεύτερο εξάμηνο προβλέπεται να δοθούν άλλα 100 εκατ. ευρώ ως ενισχύσεις και επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης, ενώ το σύνολο των φοροαπαλλαγών γι’ αυτήν την κατηγορία ορίστηκε σε 900 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 600 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο και 300 εκατ. ευρώ το β΄ εξάμηνο. Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται επενδυτικά σχέδια που σύμφωνα με τον αναπτυξιακό νόμο αξιοποιούν τοπικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, αντιμετωπίζουν τοπικές ανάγκες και συμβάλλουν στην ανάπλαση και ανάπτυξη περιοχών οικονομικής δραστηριότητας.

ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Πηγή: Η Καθημερινή

Σχετικές εικόνες

  • Επιχορηγήσεις 3,2 δισ. για τα επενδυτικά σχέδια το 2014
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook